Στο G7 υπουργών Οικονομικών το ”φθηνό” δολάριο

Η αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών και η κατάρρευση του δολαρίου αναμένεται θα τεθούν στο τραπέζι της επόμενης συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7 το Φεβρουάριο.

Στο G7 υπουργών Οικονομικών το ”φθηνό” δολάριο
Οι υπουργοί Οικονομικών των Επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου (G7) θα συζητήσουν το θέμα των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών στην επόμενη συνεδρίασή τους, που θα πραγματοποιηθεί στιε 6 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του άτυπου διεθνούς οργανισμού.

Η κατάρρευση του δολαρίου έναντι του καλαθιού των ανταγωνιστικών του νομισμάτων και οι ανατίμησεις του ευρώ και του γεν, που μπορεί να περιορίσουν την ανάκαμψη της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας, θα αποτελέσουν τα βασικά θέματα της συζήτησης των υπουργών Οικονομικών του G7 σε ότι αφορά τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.

Η ανατίμηση του ευρώ και η σταθεροποίησή του πάνω από τα 1,25 δολάρια εκτιμάται ότι θα περιορίσει την ανάκαμψη της ευρωζώνης, ενώ οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η υποτίμηση του δολαρίου θα απομακρύνει τους ξένους επενδυτές και πολύτιμα κεφάλαια από την αμερικανική αγορά, οδηγώντας σε διορθωτική πορεία τις χρηματιστηριακές αγορές και πιέζοντας ανοδικά τα επιτόκια στο μακροπρόθεσμο διάστημα.

Ανάλογες αρνητικές συνέπειες από την ανατίμηση του κοινού νομίσματος στην ακάμαψη της ευρωζώνης αναμένεται ότι θα διαρματίσει και η ανατίμηση του γεν στην υπό ανάκαμψη ιαπωνική οικονομία.

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του G7 το Φεβρουάριο θα ακολουθήσει τη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο στο Ντουμπάι, όπου ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επέβαλε στο τελικό ντοκουμέντο της συνόδου την έκκληση για χαλάρωση του ελέγχου των συναλλαγματικών ισοτιμιών των ασιατικών νομισμάτων από τις εθνικές κυβερνήσεις τους, με άξονα το γεν της Ιαπωνίας και το γουάν της Κίνας.

Πηγή από την ευρωζώνη επιβεβαίωσε ότι το θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα απασχολήσει την επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G7, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ανάλογη σύγχυση με αυτή που συνόδευσε την προηγούμενη απόφαση της συνόδου στο Ντουμπάι και οδήγησε σε περαιτέρω απώλειες το πράσινο νόμισμα.

Η Ευρώπη προτιμά να συντονίσει με τους οικονομικούς και πολιτικούς συμμάχους της στο G7 την ανατίμηση του ευρώ, υπογράμμισε η ίδια πηγή, αναγνωρίζοντας ότι επισήμως η ευρωζώνη αδυνατεί να χαράξει πολιτική αντιμετώπισης της ανατίμησης του ευρώ, παρόλους τους κινδύνους αποσταθεροποίησης των αγορών της, υπονοώντας ότι δεσμεύεται και με τις κοινοτικές χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη.

Το ευρώ υποχώρησε οριακά μετά την ανακοίνωση των σχολίων από το περιβάλλον του G7, αλλά λίγο αργότερα ανέκαμψε για να εκτιναχθεί σε νέο ιστορικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

Οι αναλυτές των συναλλαγματικών αγορών ”χρεώνουν” την απόφαση των υπουργών Οικονομικών του G7 να συζητήσουν το θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών ως πολιτική επιτυχία της Ιαπωνίας, η οποία εδώ και δύο περίπου χρόνια επέμενε να τεθεί το πρόβλημα, ”σκοντάφτοντας” στην αμερικανική άρνηση που υπερασπιζόταν την άποψη ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες διαμορφώνονται αποκλειστικά και μόνο από τις αγορές, συμβουλεύοντας παράλληλα την Τράπεζα της Ιαπωνίας να απέχει από παρεμβάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v