Boeing: ”Σωτήριο” συμβόλαιο 8,6 δισ. δολ.

Συμβόλαιο 8,6 δισ. δολαρίων με το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό για την προμήθεια 220 αεροσκαφών F 18 Super Hornet, σύναψε η Boeing, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ανταπεξέλθει στα ”κτυπήματα” που δέχτηκε από Lochkeed Martin και Airbus.

Boeing: ”Σωτήριο” συμβόλαιο 8,6 δισ. δολ.
Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό επιφύλαξε ευχάριστη έκπληξη για τις εταιρίες κατασκευής αμυντικών εξοπλισμών και αεροναυπηγικών κατασκευών αναθέτοντας στην Boeing συμβόλαιο 8,6 δισ. δολαρίων για την αγορά 210 πολεμικών αεροσκαφών F/A-18 E/F Super Hornet, που θα παραδοθούν την περίοδο 2005 – 2009.

Με την αναβάθμιση των αεροσκαφών αυτών το τελικό ύψος του συμβολαίου αναμένεται να φθάσει τα 9,5 δισ. δολάρια.

Ορισμένοι αναλυτές είχαν προεξοφλήσει την υπογραφή του πλούσιου αυτού συμβολαίου ανάμεσα στην Boeing και το Πολεμικό Ναυτικό, μετά το ”διπλό κτύπημα” που δέχθηκε η εταιρία στον τομέα αμυντικού και πολιτικού αεροναυπηγικού εξοπλισμού.

Η Boeing δέχθηκε ισχυρό κτύπημα στον αμυντικό τομέα από την ακύρωση των συμβολαίων της με το Πεντάγωνο, εξαιτίας των ατασθαλιών του πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας που παραιτήθηκε πρόσφατα, και την ανάληψη των προμηθειών από την ανταγωνιστική Lockheed Martin.

Στο τομέα κατασκευής πολιτικών αεροσκαφών η Boeing δέχθηκε πλήγμα κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης του τομέα των αερομεταφορών στο Ντουμπάι, όπου η ευρωπαϊκή κοινοπραξία της EADS, που κατασκευάζει το Airbus, κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες παραγγελίες από την ίδια.

Οι δυσκολίες της Boeing έγιναν εμφανείς στις ΗΠΑ από τη στιγμή που αναγκάστηκε να ανακοινώσει 5.000 απολύσεις, ενώ αντιμετωπίζει ακόμη διώξεις από τις νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Αμύνης για πιθανή ”ανήθικη συμπεριφορά” για την ανάληψη συμβολαίων κατασκευής αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων.

Τη Δευτέρα η Boeing κατάφερε επίσης να υπογράψει συμβόλαιο αξίας 1 δισ. δολαρίων για την προμήθεια ηλεκτρονικών συστημάτων προσαρμογής πτήσεων για το Super Hornet.

Το 2003 αποτέλεσε σημαντικό έτος για την εταιρία, υπογράμμισε ο Πατ Φινέραν, ο αντιπρόεδρος της Boeing του τομέα ναυπηγικών κατασκευών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v