Προθέρμανση για το ράλι του Ιανουαρίου στη Wall;

Η διάθεση ανόδου καλά κρατεί στην αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να τοποθετούνται εκ νέου σε μετοχές, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η ιδιαίτερα θετική πορεία της Wall το 2003, θα συνεχιστεί και στο νέο έτος. Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές. Στα ύψη πετρέλαιο και πολύτιμα μέταλλα.

Αμιγώς ”περιστροφική” η σημερινή κίνηση των διεθνών κεφαλαιαγορών, με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Καταρχήν, η ισχυροποίηση - νέο υψηλό του ευρώ πάνω από το 1,2680, δεν φάνηκε να επηρεάζει την προδιάθεση ανόδου των ευρωαγορών, όπως αντίστοιχα και η σημαντική ενδοσυνεδριακή διόρθωση (100 μονάδων από το υψηλό ημέρας) του Dow την Παρασκευή.

Κι αυτό γιατί και οι δύο προαναφερθέντες παράμετροι ήταν λίγο έως πολύ προβλέψιμοι. Στο σχόλιο της Παρασκευής, είχαμε επισημάνει πως ήταν δύσκολό για τον Dow να ”καθαρίσει” με μιας το επίπεδο των 10.500 μονάδων, καθώς αυτή τη στιγμή ναι μεν ”χτίζονται” χαρτοφυλάκια για το έτος από μέρους κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων, δουλεύουν όμως και OTC (over-the-counter) παράγωγα τα οποία ουσιαστικά υποχρεώνουν σε συνεχές abritrage σε αγορές που έχουν μία συγκεκριμένη φορά εδώ και καιρό.

Από την άλλη, η άνοδος του ευρώ είναι δεδομένη. Όχι διότι το ευρώ αντιπροσωπεύει κάποια ισχυρή, κραταιά οικονομία που αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ότι η αντίστοιχη των ΗΠΑ. Κάθε άλλο, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

Απλώς, τα ελλείμματα στις ΗΠΑ διογκώνονται με τόσο εντυπωσιακούς ρυθμούς και η αναχρηματοδότηση και η προσφορά χρήματος στο M1 (πρωτογενής προσφορά) παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις σε βαθμό που αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικής σταθερότητας.

Οι εμπλεκόμενοι στις αγορές εμπορευμάτων και συναλλάγματος προφανώς θεωρούν ότι υπάρχει μείζον έλλειμμα αξιοπιστίας.

Γι’ αυτό και ο χρυσός και ο άργυρος συνεχίζουν την φρενήρη ανοδική τους κίνηση (πάνω από τα 420 και τα 6,1 δολάρια ανά ουγκιά αντίστοιχα), ενώ ο κλάδος των εταιριών εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων (^HUI) καταγράφει υπεραξία από τις αρχές του χρόνου (δυο συνεδριάσεις δηλαδή) 13%(!).

Ας μην επαναλαμβανόμαστε. Οι αγορές αυτή τη στιγμή διέπονται από προδιάθεση ανόδου, αυτό αποτυπώνεται και σήμερα στην έλλειψη αρνητικού προσήμου στο κλείσιμο σε Dax και Cac, ακόμα και ο FTSE, με τις οριακές απώλειες, δείχνουν πως προς το παρόν το μόνο που μετράει είναι η ψυχολογία. Η οποία, βάση της οικονομίας ”virtual reality”, είναι εξόχως θετική.

Ειδικότερα, ο FTSE 100 έκλεισε στις 4513,3 μονάδες με κέρδη 0,07%, ενώ ο DAX ενισχύθηκε 0,43% στις 4035,90 μονάδες. Άνοδο 0,32% κατέγραψε ο CAC στις 3608,29.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 10483,96 μονάδες με άνοδο 0,70%, ενώ κέρδη 1,30% σημειώνει ο Nasdaq στις 2032,83 μονάδες. Ο S&P κερδίζει 0,63% στις 1115,51 μονάδες.

Να δούμε μόνο ποιος και πως θα εξάγει στο 1,27 σήμερα (1,45 λέει η Goldman Sachs για το τέλος του έτους) στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.

Με σενάριο a-la-δεκαετία του ’80, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου οδεύει προς το 1,60 (με βάση τα cross-rates σε μάρκο-φράγκο και δολάριο που είχαν τότε), ενώ ο χρυσός πηγαίνει ”εύκολα” στα 900 δολάρια ανά ουγκιά.

Η πραγματική οικονομία έναντι της εικονικής οικονομίας. Μόνο που η εικονική, μπορεί κάλλιστα να γίνει πραγματική...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v