Προβλέψεις από Morgan Stanley - S&P’s για το 2004

Η άνοδος των χρηματιστηριακών αγορών το 2004 δεν θα κινηθεί με τους εξωφρενικούς ρυθμούς του προηγούμενου έτους, ενώ ακόμη χειρότερες θα είναι οι επιδόσεις της αγοράς ομολόγων σύμφωνα με τον Ben Funnell της Morgan Stanley, ενώ πιο αισιόδοξος είναι ο Joseph Lisanti, ο οικονομολόγος της Standard & Poor’s.

Προβλέψεις από Morgan Stanley - S&P’s για το 2004
Η άνοδος των χρηματιστηριακών αγορών το 2004 δεν θα κινηθεί με τους εξωφρενικούς ρυθμούς του προηγούμενου έτους, ενώ ακόμη χειρότερες θα είναι οι επιδόσεις της αγοράς ομολόγων, προειδοποίησε ο Ben Funnell, ο strategist της Morgan Stanley για την ευρωπαϊκή αγορά.

Τα κέρδη πάντως θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις διαπραγματεύσεις στις αγορές, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley ο βασικός δείκτης για την Ευρώπη, ο Morgan Stanley Europe, αναμένεται ότι θα φθάσει έως τα τέλη του Ιουνίου του 2004 στις 1.050 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 10%, για να υποχωρήσει έως τις 950 μονάδες έως τα τέλη του 2004, επιστρέφοντας δηλαδή στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2003!

Η αγορά ομολόγων θα αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα από αυτή των χρηματιστηριακών αγορών, σύμφωνα με την Morgan Stanley, αφού ”το 2004 θα αποτελέσει μια άσχημη χρονιά για την αγορά ομολόγων”, όπως υπογράμμισε ο Ben Funnell.

Οι περισσότεροι αναλυτές, πάντως, συμφωνούν ότι οι αγορές δεν πρόκειται να τρέξουν με τους ρυθμούς του 2003, παρόλο που δεν συμμερίζονται την σχετική ”απαισιοδοξία” της Morgan Stanley.

Οι αισιόδοξοι επενδυτές, βεβαίως, δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν αυτές τις μέρες ότι οι προβλέψεις των αναλυτών δύσκολα επιβεβαιώνονται στην καθημερινότητα!

Ελάχιστοι πάντως στοιχηματίζουν ότι η πορεία των χρηματιστηριακών αγορών μπορεί να οδηγηθεί το 2004 σε χειρότερα επίπεδα από τις προβλέψεις του strategist της Morgan Stanley, κυρίως γιατί οι εκτιμήσεις του αμερικανικού επενδυτικού οίκου και των αναλυτών του είναι πάντα πολύ καλά στοιχειοθετημένες.

Σύμφωνα με τον Ben Funnell ο τεχνολογικός τομέας, οι εταιρίες της information technology - ΙΤ, θα οδηγηθεί σε ρευστοποιήσεις προηγούμενων κερδών το 2004, γιατί σήμερα οι τιμές των μετοχών του έχουν εξαντλήσει κάθε ουσιαστικό περιθώριο ανόδου.

Ο B. Funnmell μάλιστα προειδοποιεί ότι έξι μήνες μετά την έναρξη της ανάκαμψης οι τεχνολογικοί τίτλοι οδηγούνται σε έντονες διακυμάνσεις, για να καταγράψουν χειρότερη πορεία σε σχέση με τους υπόλοιπους τίτλους της αγοράς.

Οι τεχνολογικές μετοχές είναι ”υπερτιμημένος” προειδοποιεί η Morgan Stanley. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο τεχνολογικός δείκτης Stoxx Tech πραγματοποίησε ράλι 60% από τις 11 Μαρτίου του 2003 έως το τέλος του έτους, ενώ ο Stoxx έτρεξε ”μόνο” κατά 35%.

Σε ανάλογη πορεία ρευστοποιήσεων αναμένεται ότι θα οδηγηθεί και ο τομέας των ημιαγωγών, στον οποίο εστιάστηκε το μεγαλύτερο τμήμα των κερδοσκοπικών κινήσεων το τελευταίο 9μηνο, καταγράφοντας στη Wall Street κέρδη που έφθασαν το 80% από τις 11 Μαρτίου του 2003 έως το τέλος του έτους, ενώ τα κέρδη του Standard & Poor’s 500 ξεπέρασαν μόλις το 37% για το ίδιο διάστημα.

Το Business Week είχε υπογραμμίσει το τελευταίο 10ημερο του Δεκεμβρίου ότι οι επενδυτές αρχίζουν να αποχωρούν από τις εταιρίες του τομέα των ημιαγωγών, όπως παραδέχθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Mentor Graphics σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό.

Καταρρίπτοντας μάλιστα έναν από τους μεγαλύτερους μύθους στους οποίους στηρίχθηκε η προηγούμενη χρηματιστηριακή φούσκα στη σκιά της επικαλούμενης ”νέας οικονομίας”, ο διευθύνων σύμβουλος της Mentor Graphics υπογράμμισε ότι ο τομέας των ημιαγωγών θα καταγράψει την πιο μακριά και σταθερή ανάκαμψη στην ιστορία των εταιριών του.

Καθιστώντας δηλαδή σαφές ότι ”η οικονομία της σιλικόνης” κινείται πλέον με τους κλασσικούς ρυθμούς της παλιάς οικονομίας!

Όταν ο Βen Funnell κλήθηκε να σχολιάσει την πορεία του τομέα των εταιριών ημιαγωγών δεν δίστασε να υπογραμμίσει ότι αυτή τη στιγμή έχουν ”εξαργυρώσει” 5 με 7 φορές παραπάνω τα κέρδη τους, γεγονός που δημιουργεί μια κατάσταση... τρέλας!

Παράλληλα ο strategist της Morgan Stanley προειδοποίησε τους επενδυτές ότι η αγορά ημιαγωγών διανύει περίοδο κορεσμού, ότι τη μεγαλύτερη ανάπτυξη καταγράφουν οι εταιρείες νανο-τεχνολογίας και ότι οι τιμές των ημιαγωγών βρίσκονται σε διαρκή υποχώρηση.

Ο Β. Funnell προειδοποίησε τους επενδυτές να διατηρήσουν αποστάσεις ασφαλείας και από τους τραπεζικούς τίτλους, γιατί διατρέχουν τον κίνδυνο να καταγράψουν άνοδο της κερδοφορίας τους σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της αγοράς.

Για το λόγο αυτό η Morgan Stanley συμβουλεύει τους επενδυτές να αυξήσουν την έκθεσή τους στους αμυντικούς τίτλους, όπως τις εταιρίες του ενεργειακού τομέα, τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων και επιμέρους τους τίτλους του φαρμακευτικού τομέα.

Οι κυκλικοί τίτλοι θα καταγράψουν ικανοποιητικά κέρδη το πρώτο εξάμηνο, ενώ οι τίτλοι των εταιρειών του τομέα των τηλεπικοινωνιών θα παρουσιάσουν καλές ευκαιρίες το δεύτερο εξάμηνο. Περίοδο κατά την οποία οι επενδυτές θα πρέπει να απομακρυνθούν από τους τίτλους των εταιρειών του μεταλλευτικού τομέα και των ορυχείων.

Ο Ben Funnell στοιχηματίζει στους τίτλους της Total, της Vedior, εταιρείας αναζήτησης ανθρώπινου δυναμικού για επιχειρήσεις, της Munich Re, της Unilever, της Casino και της Imperial Tobacco.

Η ανάλυση του B. Funnell εστιάζει το ενδιαφέρον της στη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου, για την οποία αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα υποχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο B. Funnell προειδοποιώντας τους επενδυτές ότι η τιμή του πετρελαίου θα κινηθεί με άξονα τα 30 δολάρια το βαρέλι για το 2004, υπογράμμισε το γεγονός ότι το προηγούμενο έτος οι αναλυτές προέβλεπαν την υποχώρηση της τιμής του στηριζόμενοι στους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς να υπολογίσουν την δυναμική επιτάχυνση της οικονομίας της Κίνας που εκτίναξε τη ζήτηση και τις πιέσεις στις τιμές των πετρελαιοειδών.

Ο B. Funnell υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή αγορά παρουσιάζει μεγαλύτερες ευκαιρίες για κέρδη το 2004, γιατί ο MSCI Europe είναι κατά 35% ”υποτιμημένος” σε σχέση με τον Standard & Poor’s.

Με την απλή ”αριθμητική” των τιμών των μετοχών ο strategist της Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι οι τιμές των μετοχών της Wall Street είναι περίπου κατά 50% ακριβότερες από αυτές των ευρωπαϊκών μετοχών, ενώ η άνοδος των κερδών των εταιρειών για το 2004 θα φθάσει το 12% στην Ευρώπη και μόλις το 9% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού επενδυτικού οίκου.

Οι διακυμάνσεις του ευρώ έναντι του δολαρίου και η αναμενόμενη άνοδος των επιτοκίων από τη Fed, που θα εξαναγκάσει την ΕΚΤ να κινηθεί ανάλογα, δεν πρόκειται να αλλάξουν το σενάριο στις χρηματιστηριακές αγορές στις δύο όχθες του Ατλαντικού, σύμφωνα με τον Ben Funnell.

O Joseph Lisanti, ο οικονομολόγος της Standard & Poor’s που επιμελείται το ”The Outlook” της εταιρίας, δεν συμμερίζεται την ”κλασσική” απαισιοδοξία της Morgan Stanley για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών.

Ο Standard & Poor’s 500 θα φθάσει στις 1.190 μονάδες έως το τέλος του 2004, καταγράφοντας άνοδο περίπου 9%, εκτιμά ο J. Lisanti, προβλέποντας ότι το τρέχον έτος θα κλείσει με κέρδη στη Wall Street, ενώ ο τεχνολογικός τομέας και αυτός των ημιαγωγών θα καταγράψουν από τα υψηλότερα κέρδη, σε αντίθεση βέβαια με τις προβλέψεις της Morgan Stanley.

Ο J. Lisanti προβλέπει επίσης την άνοδο των τίτλων των εταιριών του Real Estate, ενώ αντίθετα διατηρεί ουδέτερη στάση έναντι των εταιρειών του τομέα των πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με τον ”γκουρού” της Standard & Poor’s από το 1945 έως σήμερα το δεύτερο έτος του ”ταύρου” στην αμερικανική αγορά ο μέσος όρος των κερδών φθάνει στο 13%. Το γεγονός ότι παράλληλα διανύουμε το τέταρτο έτος της προεδρικής θητείας, όπου ο μέσος όρος των κερδών κυμαίνεται οριακά χαμηλότερα από το 9%, ενισχύει την αισιοδοξία για ικανοπποιητικά κέρδη το 2004.

Το σενάριο του Joseph Lisanti φαίνεται περισσότερο αισιόδοξο από αυτό της Morgan Stanley, παρόλο που η μεθοδολογική ανάλυση του περιεχόμενου του φαίνεται αρκετά πιο ”φτωχή” από αυτή του Ben Funnell.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v