Ανοδος με ώθηση από Fed στη Wall Street

Με κέρδη ξεκινά την εβδομάδα η αμερικανική αγορά, ύστερα από τις δηλώσεις Γκρίνσπαν για τα επιτόκια, αλλά και τις επισημάνσεις του στελέχους της Fed, Ben Bernanke, με τις οποίες διασκεδάζει τις ανησυχίες από την πτώση του δολαρίου. Οριακές είναι οι μεταβολές στην Ευρώπη.

Σε ανοδική τροχιά τέθηκε η αμερικανική αγορά ήδη από την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης για την εβδομάδα, μετά τις δηλώσεις τόσο του προέδρου της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, όσο και του μέλους της, Ben Bernanke, για τα επιτόκια.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται οριακά προς τα πάνω, ενώ το δολάριο κυμαίνεται σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ.

Ειδικότερα, ο Ben Bernanke, μέλος της Fed, την Κυριακή δήλωσε ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσει κρίση στο δολάριο είναι ”αρκετά μικρός” και η αποτίμηση του νομίσματος μόνο έναντι του ευρώ ίσως λειτουργεί ”αποπροσανατολιστικά.”

Παράλληλα ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι η Fed θα κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για ένα διάστημα, πυροδοτώντας έτσι νέο γύρο πωλήσεων δολαρίου.

Από την πλευρά του ο Σερ Άλαν το Σάββατο υπεραμύνθηκε της πολιτικής μείωσης των επιτοκίων που ακολούθησε η Fed, κατορθώνοντας έτσι να περιορίσει τις επιπτώσεις από την ύφεση του 2001, χωρίς ωστόσο να κάνει λόγο τις κινήσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας τους επόμενους μήνες.

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης αναμένονται τα στοιχεία για τις κατασκευαστικές δαπάνες, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση 0,5%, ποσοστό χαμηλότερο από το 0,9% του Οκτωβρίου.

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκονται οι μετοχές του κλάδου πληροφορικής, ύστερα από την προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Siebel Systems για το τέταρτο τρίμηνο.

O Dow Jones διαμορφώνεται στις 10483,22 μονάδες με άνοδο 0,71%, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,92% στις 2025,23 μονάδες. Ο S&P σημειώνει άνοδο 0,69% στις 1116,7.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v