CSFB: Η Ευρώπη και το ”φαινόμενο του Ιανουαρίου”

Καλύτερη εμφάνιση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έναντι της μικρής, επιστροφή στην ποιότητα, ανάκαμψη εξαγορών και συγχωνεύσεων και σταθεροποίηση της απόκλισης στις αποδόσεις μετοχών έναντι ομολόγων, προβλέπει η CSFB.

CSFB: Η Ευρώπη και το ”φαινόμενο του Ιανουαρίου”
Καλύτερη ”εμφάνιση” της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έναντι της μικρής, επιστροφή στην ποιότητα, ανάκαμψη των εξαγορών και συγχωνεύσεων και σταθεροποίηση της απόκλισης στις αποδόσεις μετοχών έναντι ομολόγων, είναι τα βασικά στοιχεία που θα καθορίσουν την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών στο 2004, σύμφωνα με την Credit Suisse.

Ο κορυφαίος χρηματοοικονομικός οίκος πιστεύει επίσης ότι το ”φαινόμενο του Ιανουαρίου” θα επιβεβαιωθεί και φέτος.

Ο Ιανουάριος είναι ο καλύτερος μήνας για τις μετοχικές αποδόσεις στην Ευρώπη, με μέσο όρο απόδοσης 3% στα τελευταία 30 χρόνια, σε σύγκριση με τον μηνιαίο μέσο όρο του 0,9%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα ευνοηθούν επιπλέον φέτος από στροφές των χαρτοφυλακίων προς τις χρηματιστηριακές επενδύσεις, καθώς το 2003 ήταν η πρώτη χρονιά κερδών για τις μετοχές μετά το 1999.

Η Credit Suisse First Boston τονίζει στην πιο πρόσφατη έκθεση για τις επενδυτικές αποδόσεις στην Ευρώπη κατά τη φετινή χρονιά τα εξής:

- Η απόδοση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα υπερκεράσει αυτή της μικρής. Κατά το 2003 η μικρή κεφαλαιοποίηση υπερκέρασε σε απόδοση 15% τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Η μικρή κεφαλαιοποίηση έχει καλύτερη εμφάνιση από τη γενικότερη αγορά όταν οι οικονομικοί δείκτες ενισχύονται. Καθώς τα macro στην Ευρώπη βρίσκονται ήδη σε πολύ καλά επίπεδα, δύσκολα θα βελτιωθούν περισσότερο αισθητά, οπότε η μικρή κεφαλαιοποίηση θα αρχίσει να ”ξεθυμαίνει.”

- Επιστροφή στην ποιότητα. Μετά τον Μάρτιο οι χαμηλής ποιότητας μετοχές έχουν καλύτερη εμφάνιση από της καλής ποιότητας, καθώς η τάση ανάκαμψης ενέπνευσε διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Ο οίκος θεωρεί ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις επιστροφής στην ομαλότητα κατά το 2004.

- Σταθεροποίηση της ψαλίδας απόκλισης μεταξύ μετοχών και ομολόγων. Καθώς στις ΗΠΑ η απόκλιση βρίσκεται σε υψηλό 10ετίας και στην Ευρώπη σε υψηλό 5ετίας, ο οίκος θεωρεί ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να μεγαλώσει περισσότερο η απόκλιση ανάμεσα στα δύο επενδυτικά εργαλεία.



- Αύξηση εξαγορών και συγχωνεύσεων, εδικά στους κλάδους τραπεζών, κατασκευών, ΜΜΕ, υπηρεσιών υποστήριξης λογισμικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v