Θεσμική κόντρα για το Σύμφωνο σταθερότητας

Η πρόταση του Π. Σόλμπες για προσφυγή της Κομισίον στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της απόφασης του Ecofin για παραβίαση του Συμφώνου σταθερότητας ενισχύει τη θεσμική κόντρα στην κοινότητα κλονίζοντας την εμπιστοσύνη, τη σταθερότητα και την ανάκαμψη.

Θεσμική κόντρα για το Σύμφωνο σταθερότητας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγείται σε επιτάχυνση της θεσμικής της κρίσης, που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετήσει την πρόταση του Επιτρόπου Πέδρο Σόλμπες για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον των υπουργών Οικονομικών του Ecofin.

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι υπουργοί Οικονομικών του Ecofin επέτρεψαν με την ψήφο τους το Νοέμβριο στη Γερμανία και τη Γαλλία να αποφύγουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις, παραβιάζοντας το Σύμφωνο σταθερότητας σε ότι αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άνοιξε την Τρίτη το βράδυ το δρόμο για τη προσφυγή της ευρωπαϊκής κυβέρνησης και εμμέσως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των δύο δηλαδή νομοθετικών σωμάτων της κοινότητας, εναντίον του Ecofin, εκτιμώντας ότι με βάση το κοινοτικό δίκαιο και κεκτημένο η απόφαση του Ecofin στις 25 Νοεμβρίου ήταν παράμονη.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, που διένυαν περίοδο ύφεσης, απέφυγαν το Νοέμβριο πιθανές κυρώσεις για την παραβίαση του Συμφώνου σταθερότητας, παρόλη τη διαδοχική εκτίναξη των δημοσίων ελλειμμάτων τους πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, καταστρατηγώντας το γράμμα και το πνεύμα του Συμφώνου σταθερότητας, σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της Κομισιόν.

Ο Επίτροπος Π. Σόλμπες κατέθεσε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόταση προσφυγής εναντίον της απόφασης του Ecofin εκτιμώντας ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα επιτρέψει τον σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων και των θεσμικών ορίων που μπορεί να κινηθεί στα θέματα οικονομικής πολιτικής το Ecofin.

Ο Π. Σόλμπες εκτιμά ότι η θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην προσφυγή της ευρωπαϊκής κυβέρνησης θα ενισχύσει το κύρος και τις αρμοδιότητες των δύο νομοθετικών σωμάτων, όπως εμμέσως πλην όμως σαφώς και της ΕΚΤ, έναντι του Ecofin.

Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών βρίσκεται στο στόχαστρο από την ευρωπαϊκή κυβέρνηση και τη νομισματική αρχή, γιατί ”υποκύπτει” στις πιέσεις πολιτικής σκοπιμότητας, αντιμετωπίζοντας δευτερεύοντος τα ουσιαστικά προβλήματα σταθερότητας.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρόταση προσφυγής του Π. Σόλμπες θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, όπως τόνισε ο επίσημος εκπρόσωπος της Επιτροπής Reijo Kemppinen.

Η πιθανή απόφαση προσφυγής θα επιταχύνει προφανώς την θεσμική κρίση στην κοινότητα, που ξεκίνησε επισήμως στις 25 Νοεμβρίου και τροφοδοτήθηκε στη συνέχεια από την αποτυχία ψήφισης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, που έκλεισε την ιταλική προεδρία.

Οι αναλυτές των ευρωπαϊκών αγορών και οι πολιτικοί αναλυτές των Βρυξελλών εκτιμούν ότι η πιθανή προσφυγή θα οδηγήσει σε οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα στους κοινοτικούς θεσμούς.

Παράλληλα, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιχειρηματική και επενδυτική εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στην ευρωζώνη και την κοινότητα, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και με εμφανή τα δομικά προβλήματα για την επιτάχυνση των ευρωπαϊκών οικονομιών το 2004.

Ορισμένοι αναλυτές πάντως δεν δίστασαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο θεσμικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές η κρίση εμπιστοσύνης προς την ευρωζώνη μπορεί να διευκολύνει την διολίσθηση του ευρώ σε περισσότερο φυσιολογικά επίπεδα, επιτρέποντας στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της, που αποτελούν αυτή τη στιγμή τους πραγματικούς ”κατηγορούμενους”, να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους και να οδηγηθούν σε ταχύτατη ανάκαμψη.

Η ιρλανδική προεδρία αναμένεται να αναλάβει χρέος διαπραγματευτή ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη, προσπαθώντας να αποσπάσει περαιτέρω διαβεβαιώσεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία για τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ ίσως ακόμη και μέσα στο 2004, στη σκιά της επιτάχυνσης των οικονομιών τους.

Η ιρλανδική προεδρία θα προσφέρει ως με αντάλλαγμα την δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναζητήσει εναλλακτική συμβιβαστική λύση αποφεύγοντας την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε τραυματική πόλωση.

Ο Π. Σόλμπες μάλιστα απέστειλε σαφές μήνυμα προς τη γαλλική και γερμανική κυβέρνηση και τους συμμάχους τους στο Ecofin πως θα αφήσει ανοικτό το δρόμο για έναν συμβιβασμό που θα σέβεται όπως το Σύμφωνο σταθερότητας, αποφεύγοντας την επικαλούμενη ”χαλάρωσή” του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v