Κίνα: ”Ενεση” 45 δισ. δολ. στις κρατικές τράπεζες

Πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης των 4 μεγάλων κρατικών τραπεζών της, ανήγγειλε η κυβέρνηση της Κίνας, αρχίζοντας με ”ένεση” ρευστότητας 45 δισ. δολαρίων στην Κατασκευαστική και την Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να προετοιμάσει την εισαγωγή τους στα διεθνή χρηματιστήρια.

Κίνα: ”Ενεση” 45 δισ. δολ. στις κρατικές τράπεζες
Επιθετικό πρόγραμμα επανακεφαλαιοποίησης των προβληματικών κρατικών τραπεζών της άρχισε να εφαρμόζει η Κίνα, με ”ένεση” ρευστότητας ύψους 45 δισ. δολαρίων από τα ογκώδη αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα, προκειμένου να προετοιμάσει τα ιδρύματα για την εισαγωγή τους στα ξένα χρηματιστήρια κατά την επόμενη χρονιά.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση που ανακοινώθηκε σήμερα εντελώς απροσδόκητα είναι το πρώτο βήμα σε ένα πρόγραμμα το οποίο συνολικά προβλέπει τη διοχέτευση πλέον των 100 δισ. δολ. από τα κρατικά κεφάλαια για την ισχυροποίηση των 4 μεγάλων κρατικών τραπεζών, που είναι και ο αδύναμος κρίκος τής κατά τ’ άλλα ανθούσας κινεζικής οικονομίας.

Οι δύο τράπεζες που ενισχύονται είναι η Κατασκευαστική Τράπεζα και η Εθνική Τράπεζα, που θα λάβουν από 22,5 δισ. δολάρια έκαστη. Θα ακολουθήσει η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας χωρίς να έχουν αποφασιστεί ακόμη το ποσό και η χρονική στιγμή της κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Το τέταρτο ίδρυμα, η Αγροτική Τράπεζα, είναι σε αρκετά δεινή θέση και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να στηθεί το πρόγραμμα διάσωσής της. Όλες μαζί οι τέσσερις μεγάλες κρατικές τράπεζες της Κίνα έχουν σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις επισφαλή δάνεια ύψους 240 δισ. δολαρίων. Στις εκτιμήσεις των ιδιωτών οικονομολόγων το ποσό είναι πολύ υψηλότερο.

Την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης χαιρέτισαν χρηματιστηριακές εταιρίες, οίκοι αξιολόγησης και οικονομολόγοι στην Κίνα, θεωρώντας ότι η κινεζική κυβέρνηση αποδεικνύει έτσι ότι είναι αποφασισμένη να επιλύσει το πιο πιεστικό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v