ΗΠΑ: Η μείωση της ανεργίας δεν γεννά εργασία

Η μείωση της ανεργίας στο 5,7% στις ΗΠΑ συνοδεύτηκε από τη δομική αδυναμία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, απογοητεύοντας τους επενδυτές. Οι αναλυτές στοιχηματίζουν στην ανάκαμψη και την άνοδο των κερδών των εταιριών, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Fed.

ΗΠΑ: Η μείωση της ανεργίας δεν γεννά εργασία
Η ανεργία στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 5,7% το Δεκέμβριο, διαψεύδοντας ευχάριστα τις προσδοκίες των αναλυτών, ενώ αντίθετα απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας, που επιβεβαώσαν τις εκτιμήσεις του A. Γκρίνσπαν για την ποιότητα της διεύρυνσης της εργασίας.

Οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν μόλις κατά 1.000 έναντι των εκτιμήσεων για 136.000 θέσεων, ενώ οι αναλυτές σχολιάζουν ότι οι επιχειρήσεις με περιορισμένη δυνατότητα αύξησης των τιμών εμφανίζονται απρόθυμες να προσλάβουν εργαζομένους, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τις δυσκολίες διεύρυνσης των σταθερών θέσεων εργασίας, σε αντίθεση με τις ελαστικοποιημενες εργασιακές σχέσεις.

Ο δείκτης της ανεργίας σημείωσε πτώση στο 5,7%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για διατήρηση του ποσοστού στο 5,9%.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, το ευρώ εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό ρεκόρ στα 1,2848 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενώ και οι ευρωαγορές γύρισαν σε πτωτική τροχιά.

Τα ανησυχητικά στοιχεία για την αγορά εργασίας και η αντιφατική πορεία των πωλήσεων λιανικής το Δεκέμβριο ενίσχυσαν τις ανησυχίες των αναλυτών των επενδυτικών και χρηματιστηριακών οίκων. Οι ίδιοι όμως στoιχηματίζουν στην ανάπτυξη και την ικανοποιητική άνοδο των κερδών των εταιριών, εναποθέτοντας σημαντικές ελπίδες για ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στη νομισματική πολιτική της Fed.

Ο John Silva, διευθυντής οικονομολόγων της Wachovia Bank της Βορείου Καρολίνας, υπογράμμισε ότι τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας είναι χειρότερα από τις προβλέψεις, δημιουργώντας αμφιβολίες για την ικανότητα της αμερικανικής οικονομίας να διατηρήσει τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που κατέγραψε το προηγούμενο διάστημα.

Ο J. Silva εστιάζει το ενδιαφέρον του στα αρνητικά στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών και τη σημαντική υποχώρηση της απασχόλησης στον τομέα λιανικής κατά 38.00 θέσεις εργασίας.

Η πορεία αυτή υποδηλώνει την ”ανωμαλία” της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην αγορά λιανικής, εκτιμώντας θετικά την άνοδο των πωλήσεων στην αγορά λιανικής την εορταστική περίοδο.



Η υποχώρηση της απασχόλησης στο βιομηχανικό – μεταποιητικό τομέα υποδηλώνει την προβληματική πορεία ενός από τους πλέον βασικούς παράγοντες της ανάπτυξης, γιατί σε γενικές γραμμές η κυρίαρχη αντίληψη εκτιμά ότι η δυναμική ανάπτυξη διευρύνει την απασχόληση.

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η δυναμική άνοδος της παραγωγικότητας θα ενισχύσει την κερδοφορία των εταιριών, απεξαρτώντας την πορεία της αγοράς εργασίας από τα εταιρικά αποτελέσματα.

Θεώρηση που έχει εκφραστεί επανειλημμένα από τον πρόεδρο της Fed, Άλαν Γκρίσνπαν, για ανάπτυξη χωρίς αύξηση της απασχόλησης.

O Cary Leahey, διευθυντής οικονομολόγων της Deutsche Bank Securities στη Νέα Υόρκη, υπογράμμισε ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για την αμερικανική αγορά εργασίας του προκάλεσαν δισαρέσκεια, γιατί η δυναμική της αγοράς εργασίας υποδηλώνει οικονομική επιβράδυνση, συνδέοντας παράλληλα τη δημιουργία των θέσεων εργασίας με τη νομισματική πολιτική της Fed, που στηρίζεται στη διεύρυνση της απασχόλησης, της αύξησης της παραγωγικότητας και του περιορισμού της ανόδου των ωρομισθίων αποδοχών για να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια στο μακροπρόθεσμο διάστημα.

Με την έννοια αυτή ο διευθυντής οικονομολόγων της Deutsche Bank Securities της Νέας Υόρκης προβλέπει ένα περισσότερο δύσκολο προεκλογικό έτος τόσο για τον Λευκό Οίκο όσο και για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed.

Ο Doug Porter, διευθυντής οικονομολόγων της Bmo Nesbitt Burns του Τορόντο, υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στις ΗΠΑ για την απασχόληση έρχονται σε αντίθεση με το θετικό οικονομικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα.

Χαμηλώνοντας τους τόνους των ανησυχιών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ο Doug Porter ανάγει τη διεύρυνση των θέσεων εργασίας στις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες του Δεκεμβρίου, υπενθυμίζοντας ότι το 1992 και το 1993 είχαν καταγράφεί ανάλογα στοιχεία στην αμερικανική αγορά εργασίας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο διευθυντής οικονομολόγων της Bmo Nesbitt Burns του Τορόντο συνέστησε στους επενδυτές να φανούν υπομονετικοί σχετικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed.

Ο Chris Low, διευθυντής οικονομολόγων της FNT Financial της Νέας Υόρκης, εστίασε το ενδιαφέρον του στην αντιφατική πορεία ανάμεσα στην ποιότητα των εργασιακών σχέσεων και κυρίως ανάμεσα στις ελαστικοποιημένες εργασιακές σχέσεις και τις σταθερές σχέσεις εργασίας.

Με την έννοια αυτή ο Chris Low ανάγει την υποχώρηση των σταθερών θέσεων εργασίας τους τρεις με τέσσερις τελευταίους μήνες στη δυναμική αύξηση της παραγωγικότητας, που επιτάχυνε την οικονομική ανάπτυξη, και την εκτίναξη των ελαστικοποιημένων μορφών εργασίας, υπενθυμίζοντας ότι ακόμη και μια ”οριακή” ανάπτυξη της τάξης του 0,80% είναι αρκετή για να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Ο Kurt Karl, επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Swiss Re στη Νέα Υόρκη, υπογράμμισε ότι η υποχώρηση των πωλήσεων λιανικής δεν ικανοποίησε τις αγορές, γεγονός, όμως, που σε δεύρερη φάση επεξηγεί την υποχώρηση της απασχόλησης το Δεκέμβριο.

Η άνοδος των πωλήσεων την εορταστική περίοδο θα επιδράσει θετικά στις αγορές, ενισχύοντας την κερδοφορία των επιχειρήσεων, ενώ τα στοιχεία για την πορεία του βιομηχανικού τομέα φαίνονται ιδιαίτερα θετικά μετά την ανακοίνωση του δείκτη του ISM.

O Steve Picchiuto, διευθυντής οικονομολόγων της ABN Amro της Νέας Υόρκης, εκτιμά ως ιδιαίτερα αρνητικά τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τη δυναμική της ταχύτατης ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Stephen Stanley, διευθυντής οικονομολόγων αγορών της RBS Greenwich Capital Markets του Κονέκτικατ, υπογράμμισε ότι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας για το Δεκέμβριο είναι αρνητικά σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, εκτιμώντας παράλληλα ότι θα οδηγήσουν τη Fed να ενεργήσει με ακόμη περισσότερη επιφυλακτικότητα στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον S. Stanley, τόσο η Fed και η κυβέρνηση όσο και οι αγορές θα αξιολογήσουν με προσοχή και το γεγονός ότι οι πωλήσεις λιανικής για το Δεκέμβριο κατέγραψαν σημαντική πτώση, παρ’ όλη την άνοδό τους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v