Συνεχίζεται η άνοδος στη Wall Street

Ανοδικά συνεχίζουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς τα ετυαιρικά νέα από Nokia και Wal Mart παρέχουν την αφορμή για νέα ανοδική κίνηση. Μεγαλύτερο διατηρείται το αγοραστικό ενδιαφέρον για τίτλους τεχνολογίας, εν μέσω προσμονής για αυξημένα κέρδη στο τρίμηνο. Στο ”πράσινο” έμειναν οι ευρωαγορές.

Πάνω. Λογικό, υπό το πρίσμα της χθεσινής διόρθωσης– των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς οι αντίστοιχες αμερικανικές δεν μπόρεσαν, με εξαίρεση τον Dow, να κλείσουν με απώλειες, αφού η διόρθωση υπήρξε ενδοσυνεδριακή.

Από την άλλη βέβαια, ας μην αμελούμε τα εταιρικά νέα. Η Nokia κατάφερε να εμφανίσει σημαντική ενίσχυση των εσόδων, με παράλληλη ενίσχυση της κερδοφορίας, και το πιο σημαντικό, διατήρησε το μικτό περιθώριο κερδοφορίας της.

Εξέλιξη που αν μη τι άλλο βοηθά στο να επιβεβαιώνεται η τιμολόγηση προσδοκιών κυρίως στην νέα τεχνολογία. Ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Nasdaq συμπληρώνει σήμερα αισίως τέσσερις σερί ανοδικές συνεδριάσεις, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει καμία διάθεση διόρθωσης.

Σε αυτό το σημείο, ας μην ξεχνάμε την ”κυκλικότητα” των εταιριών νέας τεχνολογίας, ή, εάν προτιμάτε, την αλληλουχία των επιχειρήσεων.

Η Nokia, επιβεβαιώνοντας την προσδοκία ενίσχυσης των πωλήσεών της βοηθά και την ανταγωνίστρια Ericsson. Η ζήτηση για υπηρεσίες νέας τεχνολογίας βοηθά στην κατεύθυνση της προεξόφλησης υψηλότερης ζήτησης για ημιαγωγούς. Συνεπώς, τιμολογούνται υψηλότερες πωλήσεις σε αυτόν το κλάδο.

Αφού υπάρχουν περισσότερες συσκευές, συμβατές με τις υπηρεσίες τρίτης τεχνολογίας – ας προεξοφλήσουμε ακόμη υψηλότερες πωλήσεις από μέρους των εταιριών παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Και πάει λέγοντας.

Οι ευρωπαίοι ανταποκρίθηκαν στην κατάσταση ορμώμενοι από την επιβεβαίωση επιπέδων στήριξης χθες. Απομάκρυνση λοιπόν του Dax από τις 4.000 μονάδες με μετριοπαθή κίνηση προς τις 4.050, αντίστοιχη κίνηση προς τις 3.600 του Cac, ενώ μόνο ο FTSE δεν μπόρεσε να κλείσει πάνω από τις 4.500, μάλλον επειδή έκλεισε ακριβώς στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό του Dow.

Όσον αφορά τις αγορές εμπορευμάτων και συναλλάγματος, ικανοποιητική σαφώς η συσσωρευτική κίνηση του ευρώ αλλά και των πολύτιμων μετάλλων, όπου όμως η ανοδική φορά παραμένει μάλλον ακέραια.

Πάντως, επαναλαμβάνουμε πως η 7η Φεβρουαρίου παραμένει ημέρα-ορόσημο, αφού εάν στην Φλόριδα των ΗΠΑ οι Γερμανία και Γαλλία εκφέρουν ενστάσεις ως προς την πολιτική πληθωρισμού των χρεών που ακολουθούν οι ΗΠΑ, τότε δεν αποκλείεται η όξυνση των φραστικών– σε πρώτη φάση – παρεμβάσεων.

Στο +0,39% και τις 10.570 μονάδες κινείται αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones, ενώ κέρδη της τάξης του 0,67% εμφανίζει ο Nasdaq, στο επίπεδο των 2.091 μονάδων. Στο +0,20% και τις 1.128 μονάδες ο S&P 500.

Κατά 0,47% υψηλότερα έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, στις 4.494 μονάδες, ενώ στο +0,82% και τις 3.592 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης CAC 40. Στο +1,02% και τις 4.045 μονάδες ο DAX.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v