Intel, IBM, Dell, HP: ”Όχι στον προστατευτισμό”

Η Intel, η ΙΒΜ, η Dell, η Hewlett Packard και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί προειδοποιούν τον Λευκό Οίκο να μην υιοθετήσει προστατευτική πολιτική, μέσω περιορισμών της πιθανότητας μεταφοράς των δραστηριοτήτων τους σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Intel, IBM, Dell, HP: ”Όχι στον προστατευτισμό”
Οι αμερικανικές εταιρίες κατασκευής υπολογιστών εκφράζουν τους φόβους τους για πιθανή υιοθέτηση προστατευτικής πολιτικής από τον Λευκό Οίκο, που θα περιορίσει την κερδοφορία των εταιριών, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Οι κολοσσοί της ”οικονομίας της σιλικόνης” εξέπεμψαν παράλληλα σήμα κινδύνου για πιθανό περιορισμό του νομοθετικού πλαισίου για τη μετακίνησή τους από τις ΗΠΑ προς τις αγορές του Καναδά, της Κίνας, της Ινδίας και του Ισραήλ.

Με ανακοίνωσή τους οι εταιρίες κατασκευής υπολογιστών προειδοποιούν ότι η ευφορία της αμερικανικής κυβέρνησης για τη διατήρηση θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ ενδέχεται να περιορίσει τις εμπορικές συναλλαγές με τρίτες χώρες, τον τομέα κατασκευής εξοπλισμών για υπολογιστές, που πιθανώς θα τροφοδοτήσουν έναν νέο εμπορικό πόλεμο.

Οι φόβοι αυτοί ενισχύονται, σύμφωνα με τις εταιρίες, από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διανύουν το 2004 προεκλογικό έτος, που εξαναγκάζει τους πολιτικούς να προχωρούν σε δεσμεύσεις για να κερδίσουν ψήφους, χωρίς να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις ανάγκες της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Η Intel, η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής μικροεπεξεργαστών στον κόσμο, η IBM, η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής υπολογιστών στον κόσμο, η Dell, η μεγαλύτερη εταιρίας κατασκευής προσωπικών υπολογιστών στον κόσμο, και η Hewlett Packard, η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής εκτυπωτών, μαζί με άλλους κολοσσούς του τομέα έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι κολοσσοί αυτοί συνυπογράφουν την έκθεση της Computer Systems Policy Project, προειδοποιώντας ότι ο προστατευτισμός θα περιορίσει την τεχνολογική ανανέωση, υποσκάπτοντας την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εταιριών, αυξάνοντας συνεπώς και την ανεργία.

Τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνει εμμέσως πλην όμως σαφώς και η δημοσίευση έκθεσης για την πορεία του τομέα από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το Δεκέμβριο αυξήθηκε η μεταφορά τεχνολογικών θέσεων εργασίας από της ΗΠΑ προς τον Καναδά, την Ινδία, την Ιρλανδία, το Ισραήλ, τις Φιλιππίνες και την Κίνα.

Η έκθεση του υπουργείου Εμπορίου προβλέπει παράλληλα ότι αρκετές ακόμη αμερικανικές εταιρίες ετοιμάζονται να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στις χώρες αυτές μέσα στο επόμενο μέλλον.



Η φυγή των αμερικανικών εταιριών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες οδήγησε αρκετά μέλη του κοινοβουλίου να ζητήσουν από την πανίσχυρη υπηρεσία γενικού προϋπολογισμού της Βουλής να προχωρήσει σε οικονομική έρευνα για να διαπιστωθεί το μέγεθος του φαινομένου της απώλειας των θέσεων εργασίας.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν εσφαλμένα ότι οι ξένοι εργαζόμενοι δεν έχουν την τεχνογνωσία των Αμερικανών, την επιμονή και την δημιουργικότητά τους, προειδοποιεί η έκθεση των εταιριών κατασκευής υπολογιστών.

Το λόμπι των εταιριών του τεχνολογικού τομέα πιέζει τον πρόεδρο Μπους για περαιτέρω μείωση της φορολογίας με στόχο την ενίσχυση της έρευνας και των επενδύσεων για την τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων και των επενδύσεων στους πανεπιστημιακούς τομείς της τεχνολογίας και της έρευνας.

Η μεταφορά των δραστηριοτήτων των αμερικανικών εταιριών προς τις χώρες που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υποδομές, όπως ο Καναδάς ή η Ιρλανδία, ή φθηνό λειτουργικό κόστος, όπως οι αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, έχει βρεθεί στο στόχαστρο της πολιτικής των μεγάλων συνδικάτων, της πλειοψηφίας του δημοκρατικού κόμματος και τμήματος των ρεπουμπλικάνων.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Μάρκους Κούρτνεϊ, ο πρόεδρος της ένωσης εργαζομένων στον τεχνολογικό τομέα στην Ουάσιγκτον, της Washington Alliance of Technology Workers, κατήγγελλε ως ανακριβή τα στοιχεία της έκθεσης των εταιριών του τομέα, οι οποίες δεν έχουν κανένα συμφέρον σύμφωνα με τον Μ. Κούρτνεϊ, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v