Συστάσεις ΔΝΤ προς τις ΗΠΑ

Αύξηση φόρων και μείωση των δαπανών ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι τα αμερικανικά ελλείμματα εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την εθνική αλλά και τη διεθνή οικονομία.

Συστάσεις ΔΝΤ προς τις ΗΠΑ
Σαφές πρόγραμμα εξισορρόπησης του προϋπολογισμού ζήτησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέροντας ότι οι φορολογικές περικοπές προσέφεραν στην οικονομία περιορισμένη μόνο στήριξη, προειδοποιώντας ότι τα διογκούμενα δημοσιονομικά ελλείμματα κρύβουν κινδύνους για την εθνική και τη διεθνή οικονομία.

Για να διορθώσουν τον αμερικανικό προϋπολογισμό, οι χειριστές της οικονομικής ζωής θα πρέπει να αυξήσουν τους φόρους και να περιορίσουν τις δαπάνες, εκτιμούν οικονομολόγοι του ΔΝΤ σε έκθεση που θα περιληφθεί στην ετήσια αναφορά τους για την οικονομία των ΗΠΑ.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η εξισορρόπηση του προϋπολογισμού κρίνεται αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί αύξηση των επιτοκίων η οποία θα δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για το σύνολο του πλανήτη.

Οι οικονομολόγοι υπογραμμίζουν τους κινδύνους που ενέχει η διόγκωση στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ, καθώς θα μειώσει τις αγορές αμερικανικών χρεογράφων από τους ξένους επενδυτές και θα προκαλέσει περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου.

Η πτώση του δολαρίου είναι μέχρι στιγμής ”αρκετά ελεγχόμενη” αλλά έχει περιπλέξει την διαχείριση της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη και την Ιαπωνία, αναφέρεται στο έγγραφο του διεθνούς οργανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v