Αμετάβλητα στο 2% τα επιτόκια του ευρώ (update)

Η ΕΚΤ, όπως αναμενόταν, διατήρησε σταθερά στο 2%, στα χαμηλότερα επίπεδα 50 ετών, τα επιτόκια του ευρώ. ”Κατάλληλο” χαρακτήρισε το ύψος των επιτοκίων ο Ζ. Κ. Τρισέ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η άνοδος της παγκόσμιας ζήτησης θα αντισταθμίσει κάποιες από τις αρνητικές επιδράσεις της ανόδου του ευρώ.

Αμετάβλητα στο 2% τα επιτόκια του ευρώ (update)
Όπως αναμενόταν ευρέως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα στο 2%, στα χαμηλότερα επίπεδα 50 ετών, τα βασικά επιτόκια του ευρώ, καθώς η ταχεία ανατίμηση του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου, απειλεί την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Επίσης, σταθερά στο 3,75%, διατήρησε και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκια της στερλίνας.

O διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, στην καθιερωμένη ομιλία του μετά την λήψη της απόφασης, δικαιολόγησε την απόφαση της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά από το Δεκέμβριο και ότι το ύψος των επιτοκίων είναι ”κατάλληλο”.

Ο κ. Τρισέ προσέθεσε ωστόσο ότι οι εξελίξεις παρακολουθούνται προσεκτικά και ότι θα υπάρξει παρέμβαση αν αυτό παραστεί αναγκαίο.

Αναφορικά με την άνοδο του ευρώ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ χαρακτήρισε πιθανό να υπάρξουν αρνητικές επιδράσεις στην ανταγωνιστικότητα και κατά συνέπεια στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, αν και προέβλεψε ότι η παγκόσμια ανάκαμψη της ζήτησης θα αντισταθμίσει μερικώς τις ισοτιμιακές επιδράσεις.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το ευρώ θα υποχωρήσει μέχρι τα 1,20 πριν ανακτήσει ανοδική τάση προς τα 1,3 δολάρια. Θεωρείται ότι το επίπεδο των 1,3 δολαρίων είναι ”ανεκτό” για την ΕΚΤ, όχι όμως με την μεγάλη ταχύτητα ανόδου που παρουσιάζει μέχρι στιγμής το νόμισμα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τρισέ παρατήρησε ότι το momentum της ευρωπαϊκής οικονομίας θα διατηρηθεί το 2004, καθώς και ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει χαμηλότερα του 2% και θα παραμείνει εκεί. Ακόμη, ο κ. Τρισέ, κάλεσε τα κράτη μέλη να συμμορφωθούν στις επιταγές το Συμφώνου Σταθερότητας.

Να σημειωθεί, ότι οι οικονομολόγοι, σε έρευνα του Bloomberg, πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει το βασικό επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού στο 2% τουλάχιστον μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2004.

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας Τρισέ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v