Κατοχύρωση κερδών στη Wall

Πτωτικές είναι πλέον οι διαθέσεις στη Wall, καθώς οι επενδυτές προτιμούν να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών, ενώ η UBS χαρακτηρίζει τις αμερικανικές τράπεζες ως τις ακριβότερες του πλανήτη. Ισχυρές πιέσεις στον Nasdaq, μετά το σερί 8 ανοδικών συνεδριάσεων που τον ώθησαν σε νέο υψηλό 2,5 ετών. ”Σώθηκαν από το κουδούνι”, οι ευρωαγορές.

Η προδιάθεση ανόδου υπήρχε το πρωί στην Ευρώπη, θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπήρχε μέχρι και αργά το απόγευμα. Όταν δε άνοιξε σε θετικό έδαφος ο Dow και βρέθηκε για λίγα λεπτά της ώρας πάνω από το επίπεδο των 10.500 μονάδων, οι ευρωαγορές φάνηκαν να οδεύουν προς ένα ”συμπαθητικό” και συνάμα κερδοφόρο κλείσιμο.

Η κίνηση μετά τις 17:00, κυρίως του Nasdaq, οδήγησε στο sell-off το τελευταίο ημίωρο τις ευρωαγορές, καθώς με εξαίρεση τον CAC στο Παρίσι, τόσο ο Dax όσο και ο FTSE απώλεσαν το σύνολό των ενδοσυνεδριακών τους κερδών, κλείνοντας συνάμα στο χαμηλό της ημέρας και σε αρνητικό έδαφος, με οριακές όμως απώλειες, περισσότερο όμως επειδή έλειξε η συνεδρίαση και ”σώθηκαν από το κουδούνι” (”saved by the bell”, αγγλιστί).

Ειδικότερα, ο FTSE 100 έκλεισε στις 4440,1 μονάδες με απώλειες 0,21%, ενώ ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,45% στις 3576,18 μονάδες. Ο DAX έκλεισε στις 3996,22 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,01%.

Σε κάποια απογευματινά reports ξένων οίκων γίνονταν λόγος για πιθανές επιπτώσεις από την ομιλία του προέδρου της Fed, Alan Greenspan.

Έχοντας μόλις παρακολουθήσει την ομιλία, απλά επισημαίνουμε πως οφείλει κανείς να είναι ή εξαιρετικά αφελής – στην καλύτερη των περιπτώσεων – ή ανίδεος προκειμένου να πιστέψει ότι ο κ. Greenspan ”ευθύνεται” για την σημερινή διόρθωση των αγορών.

Διότι ο κ. Greenspan απλώς επισήμανε αυτό που παρακολουθούμε στο ταμπλό εδώ και 14 μήνες. Διαρκής διολίσθηση του δολαρίου, στην οποία η πολιτική της Fed συμβάλλει τα μέγιστα.

Το μεγαλύτερο ”κοινό μυστικό” στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό στερέωμα αυτή τη στιγμή είναι πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν τον πληθωρισμό των χρεών τους, η ”πρέσα” δουλεύει υπερωρίες για να τυπώνει χρήμα με το οποίο ξεπληρώνεται μέρος του ”βουνού” χρεών που έχει μαζευτεί, κ.ο.κ.

Άρα, το να εκφράζει τις ανησυχίες του ως προς τις επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω της ”δυσμενούς θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι ευρωπαίοι εξαγωγείς”, δεν αποτελεί κάτι καινούργιο ή μη προβλέψιμο. Οι δε κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΚΤ προσπαθούν ”λεκτικά” να ωθήσουν χαμηλότερα το ευρώ.

Πρόβλεψη: Η ΕΚΤ δεν έχει την πολιτική δύναμη να προβεί σε παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος. Μάλιστα, 22 Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών δεν θα συναινέσουν στο να πετάξει στη θάλασσα 50-60 δισ. ευρώ η ΕΚΤ προκειμένου – πρόσκαιρα – να ωθήσει χαμηλότερα το ευρώ. Όσο τουλάχιστον στις ΗΠΑ τα χρέη βαίνουν εκτός ελέγχου, όποια παρέμβαση κι αν υπάρξει, θα είναι ανούσια.

Ερώτηση κρίσεως: Αν ο κ. Greenspan είναι εύστοχος στα σχόλια του – και όσο απλοϊκές ήσαν οι επισημάνσεις του, ήταν ομολογουμένως και ορθές με εξαίρεση τα σχόλια για την παραγωγικότητα (που θα φθάσει πια;) – τότε γιατί είναι ο Dax στις 4.000 μονάδες;

Όσο για τις αγορές των ΗΠΑ, ο Nasdaq ορθώς επιδίδεται σε sell-off, δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα που να οδηγεί υψηλότερα, ενώ τα πρώτα μηνύματα από τις εταιρίες του κλάδου – ας μην ξεχνάμε πως έχουμε εισέλθει σε περίοδο ανακοινώσεων αποτελέσματα χρήσης – δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες.

Καταπραΰνοντας τη θέρμη για τιμολόγηση ακόμα καλύτερων ημερών. Ήταν και η UBS που χαρακτήρισε ως τις ακριβότερες τράπεζες στον πλανήτη αυτές των ΗΠΑ, δεν χρειάζεται και πολύ...

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10412,22 μονάδες με απώλειες 0,70%, ενώ και ο Nasdaq σημειώνει πτώση 1,09% στις 2088,69 μονάδες. Ο S&P υποχωρεί περί το 0,68% στις 1119,61 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v