Μικρές οι μεταβολές στη Wall

Οριακές μεταβολές καταγράφει η αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να προσπαθεί να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται απρόθυμοι να προχωρήσουν σε μεγάλες κινήσεις, εν όψει της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου στη διάρκεια της εβδομάδας. Μικρές οι απώλειες στο κλείσιμο για την Ευρώπη.

Από την Παρασκευή, φαίνεται ότι έχει έρθει ο καιρός για μια πρόσκαιρη (;) παύση στην ανοδική κίνηση των αγορών.

Με έναυσμα την σαφώς αρνητική εικόνα που εξέδωσαν τα στοιχεία που αφορούσαν την ανεργία στις ΗΠΑ (είχαμε πει ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα ήταν αυτά που ουσιαστικά θα καθόριζαν την τάση των αγορών στον απόηχο του ”Πρωτοχρονιάτικου ράλι”), οι ευρωαγορές ουσιαστικά ακολούθησαν σήμερα – ετεροχρονισμένα – την διόρθωση / sell-off των αμερικανικών αγορών στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Αυτά, όσον αφορά την επιφάνεια. Διότι κάτω από την επιφάνεια, τα πράγματα υπάρχουν αναβράζουσες τάσεις με εκρηκτικές διαστάσεις. Πάρτε για παράδειγμα τις αγορές των πολύτιμων μετάλλων.

Νέο ιστορικό υψηλό για το σύνολό των λεγόμενων ”υπερπολύτιμων” μετάλλων (παλλάδιο κ.ο.κ.), υψηλό δεκαπενταετίας για τον άργυρο, δεκαετίας για τον χρυσό (ξεπέρασε τα υψηλά στην Ασιατική κρίση του ’97), το δολάριο σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ, του ελβετικού φράγκου (δεκαπενταετία), του γιεν (δεκαπενταετία) και πάει λέγοντας.

Σε μια ”κανονική” ημέρα, υπό ”κανονικές” προυποθέσεις, ήτοι οποιαδήποτε στιγμής στην σύγχρονη ιστορία των αγορών, εάν δείχναμε σε έναν επενδυτή, μέσο επενδυτή, την κίνηση των συγκεκριμένων προαναφερθέντων αγορών, θα υποψιάζονταν, με σχετική ευκολία, πως οι αγορές υποχωρούν.

Ναι, αυτό ίσχυσε σήμερα για την Ευρώπη, πάλι όμως με μέτρο. Σημαντικό μέτρο. Κανένα sell-off, αφού μάλλον τιμολογήθηκε περισσότερο το ενδεχόμενο άμεσης ανάκρουσης πρύμνας στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, όπως και την Παρασκευή, ο Dow μάλλον ”χαλάει” τα σχέδια, άλλωστε τεχνικά έχει κάνει κορυφή από την Τετάρτη. Στον αντίποδα, ο Nasdaq, πάντα πιο πρόθυμος, προς το παρόν κρατάει εύκολα το θετικό πρόσημο.

Μετά τις 21.00 το ”ζουμί”. Την Παρασκευή, ο Dow έχασε 162 μονάδες μέσα στα τελευταία 70 λεπτά της συνεδρίασης. Η αγελαία συμπεριφορά επανέρχεται, και μάλλον υπάρχει διάθεση επαναξιολόγησης των δεδομένων. Με πολύ λίγες σταθερές παραμέτρους.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 10452,89 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 0,06%, ενώ ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,35% στις 2094,21 μονάδες. Άνοδο περί το 0,05% σημειώνει ο S&P στις 1122,42 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στις 4449,6 μονάδες με απώλειες 0,37%, ενώ ο DAX σημείωσε πτώση 0,50% στις 3995,91 μονάδες. Ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 0,41% στις 3560,10 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v