Παρέμβαση Τρισέ ”φρενάρει” το ευρώ

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναγνώρισε στο G-10 των Κεντρικών Τραπεζών της Βασιλείας ότι το ”σκληρό” ευρώ δεν ικανοποιεί τις ανάγκες της ευρωζώνης, ενώ η πρώτη επίσημη παραδοχή του ”προβλήματος” πιέζει χαμηλότερα το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Παρέμβαση Τρισέ ”φρενάρει” το ευρώ
Οι έντονες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ευρωζώνης και δεν είναι κατάλληλες για να εγγυηθούν τη σταθερότητα των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν– Κλοντ Τρισέ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την άτυπη συνεδρίαση του G-10 των προέδρων των Κεντρικών Τραπεζών.

Εξάλλου, οι αναλυτές αναμένουν την ομιλία του στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, την ”Κεντρική Τράπεζα των Κεντρικών Τραπεζών” που πραγματοποιεί και αυτή τη συνέλευσή της στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναγνώρισε για πρώτη φορά επισήμως ότι η ανατίμηση του ευρώ ”δεν αφήνει αδιάφορη” την ευρωπαϊκή νομισματική αρχή, οδήγησε στην εξασθένιση του ευρώ από το νέο ιστορικό του ρεκόρ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κάτω από τα 1,29 δολάρια που είχε εκτιναχθεί προηγούμενα.

Οι αγορές και τα επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια των συναλλαγματικών αγορών εκτιμούν ότι η αναγνώριση του προβλήματος της ανατίμησης του ευρώ από τον πρόεδρο της EKT αφήνει για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο παρέμβασης της ΕΚΤ, έστω και λεκτικής, για να οδηγήσει σε διολίσθηση το κοινό νόμισμα, που εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 5ετίας έναντι του πράσινου νομίσματος.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ η ευρωπαϊκή οικονομία θα καταγράψει άνοδο ”μόνο” 1,8% το 2004, εξαιτίας του ”σκληρό” ευρώ που θα περιορίσει τις εξαγωγές, ενώ η αμερικανική οικονομία θα τρέξει κατά 4,2% για το ίδιο διάστημα.

Ο Ζ.Κ. Τρισέ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και ότι αποτελεί θεματοφύλακα της ανάκαμψης, προσπαθώντας να ενισχύσει την εμπιστοσύνη.

Η ευρωζώνη κατάφερε να διαφύγει από την ύφεση και τη στασιμότητα το τρίτο τρίμηνο του 2003, παρόλο που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα εμπιστοσύνης και μάλιστα σε σχέση με τις ΗΠΑ, σε ότι αγορά τις καταναλωτικές δαπάνες και την πορεία των εξαγωγών.

Ο πρόεδρος όμως της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας Ζου Ξιάοτσουάν προειδοποίησε ότι το Πεκίνο δεν είναι ακόμη έτοιμο για να επιτρέψει την απελευθέρωση της διακύμανσης του γουάν εάν δεν ολοκληρώσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί τους τελευταίους μήνες.

Η διαιώνιση της ”κλειστής ισοτιμίες” του γουάν με το δολάριο, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας του Πεκίνου, πλημμυρίζοντας τις δυτικές αγορές με ”φθηνά” προϊόντα.

Οι ΗΠΑ εξασκούν ασφυκτικές πιέσεις στο Πεκίνο, το Τόκιο και τις άλλες ασιατικές χώρες που διατηρούν ”κλειστές ισοτιμίες” έναντι του δολαρίου, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις και τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών αυτών ότι ευθύνονται για την εκτίναξη του εμπορικού ελλείμματος και την καταστροφή δεκάδων χιλιάδων θέσεων στις ΗΠΑ.

Οι παρεμβάσεις όμως των Κεντρικών Τραπεζών της Ασίας, με άξονα την Τράπεζα της Ιαπωνίας, προσπαθώντας να οδηγήσουν σε ανατίμηση το δολάριο στην ουσία έχουν τροφοδοτήσει την εκτίναξη του ευρώ, που μετατράπηκε σε καταφύγιο των επενδυτών, θεσμικών και ιδιωτών.

Η επόμενη άτυπη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των Κεντρικών Τραπεζιτών του G-7 στις 7 Φεβρουαρίου στη Φλόριντα των ΗΠΑ θα πρέπει να δρομολογήσει μια συνολική απάντηση στο θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Τοσιχίκο Φουκούι συμμερίζεται τις εκτιμήσεις ότι οι έντονες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών αποτελούν μεγάλο κίνδυνου για όλες τις Κεντρικές Τράπεζες

Η σημερινή κατάσταση της συναλλαγματικής αγοράς αποτελεί παράγοντα αστάθειας για όλες τις χώρες, ενώ οι έντονες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών αποτελούν παράγοντας υψηλού ρίσκου σε σχέση με την γεωπολιτική ανασφάλεια και την παγκόσμια ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Τ. Φουκούι, ο οποίος διευκρίνισε ότι η Τράπεζα της Ιαπωνία αντιμετωπίζει το πρόβλημα από την ίδια οπτική γωνία.

Οι δηλώσεις αυτές του προέδρου της Τράπεζας της Ιαπωνίας κατά τη συνέντευξή του στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη με την παρουσία των Κεντρικών Τραπεζιτών του G-10, επιβεβαίωσαν τις φήμες για τις προηγούμενες παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, οι οποίες μόνο το 2003 έφθασαν τα 20,000 δισεκατ. γεν για να φρενάρει την ανατίμηση του γεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v