Citigroup: Τα επιπλέον κεφάλαια των ευρωτραπεζών

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα εμφανίσουν πλεονασματικά κεφάλαια ύψους 84 δισ. ευρώ στην επόμενη 3ετία, προβλέπει η Citigroup, καθώς η κερδοφορία τους βελτιώνεται. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν σε εξαγορές ή θα επιστραφούν ως μερίσματα στους μετόχους.

Citigroup: Τα επιπλέον κεφάλαια των ευρωτραπεζών
Πλεονασματικά κεφάλαια ύψους 84 δισ. ευρώ θα παράγουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην επόμενη τριετία, όπως προκύπτει από νέα έρευνα της Citigroup Smith Barney, όπου καταγράφεται και η βελτίωση των κερδών του κλάδου.



Το εν λόγω μέγεθος είναι αυξημένο κατά 40% από τα κεφάλαια που δημιουργήθηκαν στην προηγούμενη τριετία. Στο μεγαλύτερο τμήμα τους τα κεφάλαια, καθώς και τα πλεονάζοντα κεφάλαια 33 δισ. ευρώ με τα οποία ξεκίνησε ο κλάδος το 2004, θα δαπανηθούν σε εξαγορές ή θα επιστραφούν με τη μορφή μερισμάτων στους μετόχους, προβλέπει η έρευνα.

Οι εν λόγω εκτιμήσεις δεν περιλαμβάνουν τυχόν αυξήσεις στα διαθέσιμα κεφάλαια που θα προκύψουν από τις νέες ρυθμίσεις του προγράμματος Βασιλεία ΙΙ για την επάρκεια κεφαλαίων, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ το 2007.

Οι αναλυτές της Citigroup τονίζουν ότι η ύπαρξη πλεονάζοντος κεφαλαίου δεν υποδεικνύει απαραίτητα καλές συνθήκες για τα τραπεζικά ιδρύματα.

Μολονότι μπορεί πράγματι να υποδεικνύει ότι μια τράπεζα είναι εξαιρετικά κερδοφόρος, μπορεί επίσης να σημαίνει συρρίκνωση στον δανεισμό ή έλλειψη άλλων ευκαιριών για ελκυστικές επανατοποθετήσεις.

Στις εταιρίες που θα παρουσιάσουν το μεγαλύτερο πλεόνασμα, σύμφωνα με την Citigroup, περιλαμβάνονται η Crédit Agricole, η Deutsche Bank, η Société Générale, η UBS, η BNP Paribas, η Credit Suisse, η Banca Intesa και η Royal Bank of Scotland.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v