Δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα επιβάλλει η Κίνα

Με μια κίνηση που μπορεί να αλλάξει το χάρτη της διεθνούς χαλυβουργίας, το Πεκίνο ανακοίνωσε την εισαγωγή δασμών έως και 55% στις εισαγωγές χαλυβδοφύλλων από Ρωσία, Ν.Κορέα, Ουκρανία, Καζακστάν και Ταϊβάν.

Δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα επιβάλλει η Κίνα
Νέα τροπή στην εμπορική διαμάχη ανά τον πλανήτη αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση της Κίνας να επιβάλει δασμούς έως και 55% στις εισαγωγές χαλυβδοφύλλων. Με την κίνησή της η κινεζική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε, αντιδρά στα πλήγματα που υφίστανται οι εθνικές χαλυβουργίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, το Πεκίνο επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές από τη Ρωσία, τη Νότιο Κορέα, την Ουκρανία, το Καζακστάν και την Ταϊβάν.

Η κινεζική κίνηση προβλέπεται να επιδεινώσει την κατάσταση στην διεθνή χαλυβουργία, καθώς μάλιστα ακολουθεί την περσινή απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα, που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Η Κίνα διατηρεί την πρώτη θέση στον κόσμο στην παραγωγή και τη χρήση χάλυβα. Καθώς βρίσκεται σε περίοδο θεαματικής οικονομικής άνθισης και χρησιμοποιεί χάλυβα σε κάθε είδους κατασκευές, υποχρεώνεται να εισάγει μεγάλες ποσότητες του προϊόντος κι έτσι έχει προσφέρει μεγάλο τονωτικό στην διεθνή χαλυβουργία.

Οι κινεζικές χαλυβουργίες έχουν να αντιμετωπίσουν τον ξένο ανταγωνισμό, την ώρα που προσπαθούν να αναβαθμίσουν την παρωχημένη τεχνολογία των εθνικών εγκαταστάσεων.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει πολλά κεφάλαια για την αναβάθμιση της εθνικής χαλυβουργίας και παρατηρητές προειδοποιούν ότι οι κινεζικές εταιρίες θα συνιστούν σοβαρή απειλή για τις χαλυβουργίες άλλων χωρών στα επόμενα 10 χρόνια.

Οι δασμοί τίθενται σε ισχύ άμεσα και θα παραμείνουν σε εφαρμογή για πέντε χρόνια. Οι μετοχές των κινεζικών χαλυβουργικών εκτινάχθηκαν στις τοπικές αγορές, μετά την ανακοίνωση της είδησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v