ΗΠΑ:”Φρένο” στη βιομηχανική παραγωγή (update)

Αρνητικά διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των αναλυτών για τη βιομηχανική παραγωγή, που αυξήθηκε οριακά (0,1%) έναντι εκτιμήσεων για +0,5%. Νωρίτερα, τα αποθέματα επιχειρήσεων το Νοέμβριο ενισχύθηκαν κατά 0,3%.

ΗΠΑ:”Φρένο” στη βιομηχανική παραγωγή (update)
Υψηλότερα κατά 0,3% κινήθηκαν τα αποθέματα επιχειρήσεων στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για άνοδο 0,2%, ενώ αντίθετα η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε οριακή άνοδο της τάξης του 0,1%, έναντι εκτιμήσεων για +0,5%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, τα επιχειρηματικά αποθέματα διαμορφώθηκαν στα 1,19 τρισ. δολάρια. Τα αποθέματα λιανικής σημείωσαν άνοδο 0,7%, αντίστοιχη με αυτή του προηγουμένου μήνα.

Σύμφωνα με έκθεση προβλέψεων της διεύθυνσης οικονομολόγων της Fed η βιομηχανική παραγωγή θα κατέγραφε άνοδο 0,5% το Δεκέμβριο, για τέταρτο διαδοχικό μήνα, εξαιτίας της αύξησης των πωλήσεων και της αύξησης των αποθεμάτων των εταιριών, που στοιχηματίζοντας στην επιτάχυνση της οικονομίας θα προχωρούσαν σε αύξηση των παραγγελιών στις βιομηχανικές μονάδες.

Η Fed υπενθύμισε ότι η παραγωγή των εργοστασίων, των μεταλλείων και των εταιρειών κοινής ωφέλειας αυξήθηκε κατά 0,9% το Νοέμβριο, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 4ετίας.

Η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να σημειώσει άνοδο 6,15 το 2004, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1999, με άξονα τον καθαρά βιομηχανικό τομέα, μετά από 3ετή επιβράδυνση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του National Association of Manufacturers.

H αμερικανική οικονομία αναμένεται να καταγράψει άνοδο 4,6% το 2004, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1984, σύμφωνα με τους αναλυτές του Blue Chip Economic Indicators, ενώ οι ίδιοι εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα φθάσει στο 3,1% το 2003.

Θετικά αντέδρασαν προηγούμενα οι αναλυτές και οι επενδυτές από την ανακοίνωση για άνοδο των αποθεμάτων επιχειρήσεων κατά 0,3% το Νοέμβριο, σε υψηλότερα επίπεδα από το 0,2% των προηγούμενων εκτιμήσεων των αναλυτών, παρόλο που υποχώρησαν σε περισσότερο ”φυσιολογικά” επίπεδα μετά την ”υπερβολική” άνοδο κατά 0,4% που κατέγραψαν τον Οκτώβριο.

Οι επενδυτές αναμένουν με ανυπομονησία την ανακοίνωση για την καταναλωτική εμπιστοσύνη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο δείκτης του καταναλωτικού αισθήματος θα καταγράψει ισχυρή άνοδο στο 94 για τον Ιανουάριο, από το 92,6 του προηγούμενου μήνα.

Ο πρόεδρος της ομόσπονδης Fed του Σαιν Λούις William Poole υπογράμμισε σήμερα στο CNBC ότι η αγορά εργασίας θα διευρυνθεί το 2004 εξαιτίας της ισχυρής ανάπτυξης και της ενίσχυσης της παραγωγικής δραστηριότητας, εκτιμώντας ότι η υποχώρηση των σταθερών θέσεων εργασίας το Δεκέμβριο αποτέλεσε μια ”ανωμαλία”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v