Διόρθωση εν εξελίξει για Dow και Nasdaq (update)

Σε αρνητικό μετέβαλε το πρόσημό του και ο Dow Jones, καθώς η αρχική αισιοδοξία για το deal JP Morgan- Bank One και την υποχώρηση των επιδομάτων ανεργίας εξανεμίστηκε. Υπολογίσιμες οι απώλειες για τον Nasdaq, όπου με αφορμή την Intel, καταγράφονται ρευστοποιήσεις κερδών. Στο ”κόκκινο” πέρασαν και οι ευρωαγορές.

Σε αρνητικό μετέβαλε το πρόσημό του και ο Dow Jones, καθώς η αρχική αισιοδοξία για το deal JP Morgan- Bank One και την υποχώρηση των επιδομάτων ανεργίας εξανεμίστηκε. Υπολογίσιμες οι απώλειες για τον Nasdaq, όπου με αφορμήτα αποτελέσματατης Intel καταγράφονται ρευστοποιήσεις κερδών.

Αναλυτικότερα, μικτά ήταν τα μακροοικονομικά νέα, καθώς οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι εκτιμούσαν οι αναλυτές, ενώ απογοητευτικά σε σχέση με τις εκτιμήσεις ήταν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, χαμηλός παρέμεινε ο πληθωρισμός, όπως άλλωστε είχε πρόσφατα προβλέψει και ο Α. Γκρίνσπαν, για τον Δεκέμβριο καθώς ”έτρεξε” με ρυθμούς 0,2%. Τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε κινηθεί πτωτικά κατά 0,2%.

Στο επιχειρηματικό επίπεδο, απογοήτευση προκάλεσαν τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου της Intel, καθώς αν και η κερδοφορία της ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, παράλληλα ανακοινώθηκαν στοιχεία που κάνουν λόγο για μεγαλύτερες του αναμενόμενου απαξιώσεις του goodwill και χαμηλότεροι φόροι λόγο αποεπενδύσεων.

Αντισταθμιστικά στην ψυχολογία των επενδυτών εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν οι ανακοινώσεις κερδών της IΒΜ επίσης για το δ΄ τρίμηνο. Η Big Blue, πέραν του ότι επέσπευσε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κατά μία εβδομάδα, ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή της τάξης του 1,56 δολ. που ικανοποίησαν τους αναλυτές που ξεπέρασαν τα επίπεδα του 1,34 δολ. πέρσι.

Τα νέα αυτά επηρεάζουν κυρίως το δείκτη Nasdaq, την ίδια ώρα που οι επενδυτές στον Dow Jones λειτουργούν στους ρυθμούς του επικείμενου deal- μαμούθ μεταξύ των JP Morgan Chase και Bank One.

Όπως έγινε γνωστό, η πρώτη σκοπεύει να εξαγοράσει τη δεύτερη έναντι 58 δισ. δολ.- είδηση που επηρέασε από την αρχή της ημέρας όλες τις αγορές και κατέστησε τον τραπεζικό κλάδο πρωταγωνιστή στις περισσότερες από αυτές.

Αυτή την ώρα, στο -0,24% και τις 4.450 μονάδες διαμορφώνεται ο FTSE 100, ενώ απώλειες της τάξης του 0,22% εμφανίζει ο δείκτης DAX στο επίπεδο των 4.046 μονάδων. Στο -0,34% και τις 3.609 μονάδες ο CAC 40.

Στο -0,39% και τις 10.497 μονάδες κινείται ο δείκτης Dow Jones ενώ απώλειες της τάξης του 0,93% eμφανίζει ο Nasdaq, ο οποίος διαμορφώνεται στις 2.091 μονάδες. Στο -0,34% και τις 1.126 μονάδες ο S&P 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v