Συμφωνία 58 δισ. δολ. για JP Morgan - Bank One

Η εξαγορά της Bank One από την JP Morgan προς 58 δισ. δολ. δημιουργεί τον δεύτερο ισχυρότερο τραπεζικό όμιλο των ΗΠΑ και επαναφέρει στο προσκήνιο ένα από τα πιο ”αγαπημένα” πρόσωπα της Wall Street, τον Τζέιμι Ντίμον.

Συμφωνία 58 δισ. δολ. για JP Morgan - Bank One
Ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός κολοσσός των ΗΠΑ μετά τη Citigroup δημιουργείται μετά την απόφαση της JP Morgan Chase & Co. να εξαγοράσει την Bank One Corp έναντι του ποσού των 58 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών μετά τη λήξη της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη, ο νέος όμιλος χρηματοοικονομικών προϊόντων θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Αμερική, με ενεργητικό 1,1 τρισ. δολαρίων, κεφαλαιοποίηση 130 δισ. δολ. και 2.300 καταστήματα σε 17 Πολιτείες.

Θα κατέχει κορυφαία θέση στις αγορές πιστωτικών καρτών, διαχείρισης κεφαλαίων και investment banking. Η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει την παρουσία της JP Morgan Chase στις μεσοδυτικές και νοτιοδυτικές Πολιτείες, αλλά και να μειώσει την ”εξάρτησή” της από τις χρηματιστηριακές δραστηριότητες.

Η συμφωνία, που θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2004, είναι η τρίτη ακριβότερη στον αμερικανικό κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Οι αναλυτές υποδέχτηκαν με ικανοποίηση τη συμφωνία, κρίνοντάς την ”μια λογική συμφωνία που θα επιτρέψει στη νέα τράπεζα να καλύψει μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή”, όπως αναφέρουν αναλυτές στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ”Financial Times”.

Το στοιχείο όμως που ενθουσίασε τους παρατηρητές είναι η επιστροφή του διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου της Bank One, Τζέιμι Ντίμον, στο επιχειρηματικό προσκήνιο της Νέας Υόρκης, πέντε χρόνια αφότου τον απέλυσε από τη Citigroup ο ”μέντοράς” του, Σάντι Βέιλ.

Κάποιοι αναλυτές είχαν ερμηνεύσει εκείνη την απροσδόκητη κίνηση του κ. Βέιλ ως προσπάθεια να ”βγάλει από τη μέση” έναν φιλόδοξο ανταγωνιστή.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, ο 47χρονος Ντίμον θα αναλάβει διευθύνων σύμβουλος του ενοποιημένου ομίλου το 2006, όταν θα συνταξιοδοτηθεί ο μέχρι τότε επικεφαλής, ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Δ.Σ. της JP Morgan, Ουίλιαμ Χάρισον.

Για τον κ. Χάρισον, η επικείμενη εξαγορά, δεν είναι η πρώτη δυναμική στρατηγική κίνησή του. Το 2000 είχε συνδυάσει τις δυνάμεις της εμπορικής τράπεζας Chase Manhattan της οποίας ηγείτο, με την επενδυτική ισχύ της JΡ Morgan, πληρώνοντας 32 δισ. δολάρια.

Με την τωρινή του κίνηση, ανοίγεται αποφασιστικά και στον χώρο των ”λιανικών” τραπεζικών υπηρεσιών, επιδιώκοντας την δεύτερη θέση στην εν λόγω αγορά. Ο νέος όμιλος θα έχει τη δεύτερη θέση στο τραπεζικό franchise, την 6η στις τραπεζικές υπηρεσίες και την 3η στην έκδοση πιστωτικών καρτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v