ΗΠΑ: Μείωση ανεργίας, ”καμπανάκι” από λιανικές

Η δραστική μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας και ο χαμηλός πληθωρισμός ικανοποίησαν τους επενδυτές, ενώ η άνοδος των πωλήσεων λιανικής σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις προβληματίζει.

ΗΠΑ: Μείωση ανεργίας, ”καμπανάκι” από λιανικές
Η δραστική μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας και ο χαμηλός πληθωρισμός ικανοποίησαν τους επενδυτές, ωστόσο δημιουργεί προβληματισμό η ανοδος των πωλήσεων λιανικής σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις.

Μετά την ανακοίνωση των μακροοικονομικών στοιχείων η πορεία των futures παρέμενε μικτή, με αυτά του Nasdaq να καταγράφουν πτώση και αυτά του Dow Jones άνοδο.

Η τιμή του δολαρίου σημείωσε οριακές διακυμάνσεις έναντι του ευρώ, κυμαινόμενη στα 1,2635 δολάρια, διατηρώντας δηλαδή τα πρωινά της κέρδη έναντι του ευρώ.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 0,5% τον Δεκέμβριο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι πωλήσεις λιανικής θα κατέγραφαν άνοδο 0,9% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Τον Νοέμβριο οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 0,8%, εκμεταλλευόμενες τη σταθερότητα των τιμών.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές συνεχίζουν να παραμένουν διστακτικοί για αγορές, αφού η άνοδος των πωλήσεων λιανικής έφθασε μόνο στο 50% της ανόδου που προέβλεπαν οι αναλυτές και μάλιστα για έναν μήνα που συμπεριλαμβάνει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Η αγορά εργασίας, αντίθετα, άρχισε να εμφανίζει τα πρώτα θετικά στοιχεία ανάκαμψης, με τη μείωση των αιτήσεων για εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας σε υπερτριπλάσια επίπεδα από τις προβλέψεις των αναλυτών, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι οι αμερικανικές αρχές θα ανακοινώσουν αύριο Παρασκευή στοιχεία για τη διεύρυνση της αγοράς εργασίας σε μηνιαία βάση.

Οι αιτήσεις για τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 11.000 στις 343.000 αιτήσεις την προηγούμενη εβδομάδα, ήτοι σε υψηλότερα επίπεδα από τις περισσότερο ”απαισιόδοξες” εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η αγορά εργασίας θα παρουσίαζε βελτίωση τον Δεκέμβριο και ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις θα προχωρούσαν σε προσλήψεις στοιχηματίζοντας στην αύξηση των παραγγελιών από την επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, οι αιτήσεις για τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργία θα υποχωρούσαν κατά 3.000, στις 350.000 άτομα για την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ επίσης εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι η ανακοίνωση για την πορεία της απασχόλησης σε μηνιαία βάση, που θα δημοσιευτεί αύριο Παρασκευή, θα επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του προέδρου της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο χαμηλός πληθωρισμός επιβεβαίωσε τις προηγούμενες θετικές εκτιμήσεις ότι το ”φθηνό” δολάριο δεν θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων.



Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,2% τον Δεκέμβριο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός κατέγραψε άνοδο 0,1%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της Fed ότι το ”φθηνό” δολάριο δε θα τροφοδοτήσει πληθωριστικούς κινδύνους.

Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι τιμές καταναλωτή θα κατέγραφαν άνοδο 0,2% τον Δεκέμβριο, μετά την πτώση τους κατά 0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Οι αναλυτές της αγοράς της Νέας Υόρκης είχαν προεξοφλήσει από χθες αργά το απόγευμα ότι οι σημερινές ανακοινώσεις των μακροοικονομικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία θα ήταν θετικές.

Ιδιαίτερα μάλιστα μετά την ανακοίνωση της ”Μπεζ Βίβλου” της Fed, τις εκτιμήσεις της για ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ στις αρχές του έτους και την αιφνιδιαστική υποχώρηση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ στα 38 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v