Για ”γερά νεύρα” η συνεδρίαση της Πέμπτης στη Wall

Οι συχνές εναλλαγές προσήμων και η αυξημένη μεταβλητότητα έμειναν μέχρι τέλους το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της συνεδρίαση στη Wall Street, την Πέμπτη. Μικτά χαρακτηρίστηκαν τόσο τα εταιρικά, όσο και τα μακροοικονομικά νέα, ενώ παρατηρήθηκε και επιλεγμένη ρευστοποίηση κερδών. Κέρδη για Dow, αρνητικό το πρόσημο του Nasdaq.

Η μεταβλητότητα παρέμεινε το χαρακτηριστικό της συνεδρίασης της Πέμπτης στη Wall Street έως το τέλος, αφού τα μικτά νέα τόσο από εταιρίες, όσο και από μακροοικονομικά στοιχεία συνδυάστηκαν με τις ήπιες ρευστοποιήσεις κερδών στους βασικούς δείκτες, δημιουργώντας μια εξαιρετικά ”θολή εικόνα”.

Αναλυτικότερα, στο επιχειρηματικό επίπεδο την προσοχή των επενδυτών διεκδίκησαν ειδήσεις από τον τραπεζικό κλάδο, την Intel και την ΙΒΜ. Η Intel αν και ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη δ΄ τριμήνου συνόδεψε τις εκτιμήσεις αυτές από στοιχεία που δείχνουν ότι οι επ9ιδόσεις της τεχνολογικής εταιρίας δεν προέρχονται από λειτουργικά, αλλά από έκτακτα έσοδα.

Στον αντίποδα, ένεση στο ηθικό των αγορών αποτέλεσαν τα αποτελέσματα της IBM, αλλά και η είδηση του deal μαμούθ μεταξύ των τραπεζών JP Morgan Chase και Bank One.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, μικτά ήταν τα μακροοικονομικά νέα, καθώς οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι εκτιμούσαν οι αναλυτές, ενώ απογοητευτικά σε σχέση με τις εκτιμήσεις ήταν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, χαμηλός παρέμεινε ο πληθωρισμός, όπως άλλωστε είχε πρόσφατα προβλέψει και ο Α. Γκρίνσπαν, για τον Δεκέμβριο καθώς ”έτρεξε” με ρυθμούς 0,2%. Τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε κινηθεί πτωτικά κατά 0,2%. Αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Φιλαδέλφεια για όγδοο συνεχόμενο μήνα κατέδειξαν εξάλλου τα στοιχεία του δείκτη Philadelphia Fed, εν αντιθέσει με τις προβλέψεις των αναλυτών που εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει πτώση.

Στο +0,15% και τις 10.553 μονάδες έκλεισε ο Dow Jones, ενώ στο -0,1% και τις 2.109 μονάδες διαμορφώθηκε ο Nasdaq. Μεταβολή της τάξης του +0,13% σημείωσε ο S&P 500, στο επίπεδο των 1.132 μονάδων.

Σε ό,τι αφορά τους ελληνικούς τίτλους, αυτός της Εθνικής υποχώρησε κατά 1,52% στα 5,83 δολ., ενώ αυτός του ΟΤΕ κατά 1,49% έως τα 7,92 δολ. Αντίθετα κέρδη 0,21% εμφάνισε το δικαίωμα της Coca Cola 3E, στα 23,55 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v