Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρετός τραπεζικών συγχωνεύσεων στις ΗΠΑ

Ο κολοσσός που γεννιέται από την εξαγορά της Bank One από την JP Morgan, τρεις μόνο μήνες μετά την εξαγορά της FleetBoston Financial από την πρώτη, αυξάνει τον πυρετό των εξαγορών και των συγχωνεύσεων στον κλάδο, εκτιμούν οι αναλυτές. Διορατικοί επενδυτές αγοράσαν από πέρσι τραπεζικούς τίτλους, προβλέποντας τις εξελίξεις. Η λίστα των νέων deals. Τα μεγέθη.

Πυρετός τραπεζικών συγχωνεύσεων στις ΗΠΑ
Η εξαγορά της Bank One από την JP Morgan για 58 δισ. δολάρια, τρεις μόνο μήνες μετά την εξαγορά της FleetBoston Financial από την Bank of America, αυξάνει τον πυρετό των εξαγορών και των συγχωνεύσεων στον αμερικανικό τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, που θα εκτινάξει τον συγκεντρωτισμό και τον ανταγωνισμό στην αγορά.

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, όμως, φαίνεται ότι εξαντλώντας τα περιθώρια εξαγορών και συγχωνεύσεων στο ”κέντρο” μετατοπίζουν το ενδιαφέρον τους στην ”περιφέρεια”. Στοχεύοντας προφανώς να εξαγοράσουν μικρές και μεσαίες τοπικές ή περιφερειακές τράπεζες, με ισχυρή παρουσία στην αγορά λιανικής των τοπικών κοινωνιών.

Η στρατηγική αυτή θα επιτρέψει στις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, που θα πραγματοποιήσουν εξαγορές αυτού του είδους, να διευρύνουν την προσφορά χρηματοοικονομικών, επενδυτικών και ασφαλιστικών προϊόντων στο ”περιφερειακό” καταναλωτικό κοινό, για να εκμεταλλευτούν ουσιαστικά τις ”νέες αγορές” μετά την πιθανή εξάντληση και κορεσμού της αγοράς στο ”κέντρο”.

Οι συγχωνεύσεις γεννούν συγχωνεύσεις, τόνισε ο Paul Fusco, ο αναλυτής της John Hancock Financial Industries Fund που διαχειρίζεται 1,5 δισ. δολάρια.

Η κάθε μεγάλη τράπεζα θα προσπαθήσει να γίνει ακόμη μεγαλύτερη, συμπληρώνει ο Αμερικανός αναλυτής.

Οι τρεις μεγαλύτεροι αμερικανικοί τραπεζικοί όμιλοι, η Citigroup, η JP Morgan και η Bank of America, ελέγχουν περιουσιακά στοιχεία, ύψους 3,2 τρισ. δολαρίων, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο των αποθεματικού του Federal Deposit Insurance Corp., όπως και το 70% των πιστώσεων προς τις εταιρίες.

Οι μεγάλοι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν ότι θα ενισχυθούν οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές τραπεζών στο μακροπρόθεσμο μάλιστα διάστημα.

Ο Vikram Gandhi, ο αναλυτής της Morgan Stanley, προβλέπει, παράλληλα, την ένταση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα για τα επόμενα χρόνια.

Η Fifth Third και η Southeast Bank στο Τέξας, η Huntingdon στο Κολούμπους, η Charter One και η MAF Bancorp θα αποτελέσουν στόχους εξαγοράς, εκτιμά ο Christopher Marinac, ο αναλυτής της FIG Partners LLC, που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιο της μετοχές της SunTrust.

Στρατηγικά η εξαγορά της Bank One από την JP Morgan είναι καλή, γιατί η τελευταία θα προσπαθήσει να αποσπάσει πελάτες από τον τομέα λιανικής της Citigroup και της Bank of America, εκτιμά ο David Kungl, ο διευθυντής της SNL Financial.

Παράλληλα, προβλέπει ότι η εξαγορά αυτή θα οδηγήσει τις μεγαλύτερες τράπεζες να επιδιώξουν να εξαγοράσουν την αμέσως μικρότερη τράπεζα από αυτές, για να ισχυροποιηθούν στην αγορά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο πυρετός για περαιτέρω συγχωνεύσεις ανάμεσα στη Citigroup, την Wachovia, τη Wells Fargo, την Fifth Third Bancorp, την BB&T, την Washington Mutual και την Keycorp.

Στους πιθανότερους στόχους εξαγοράς από τους τρεις μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους συμπεριλαμβάνεται η National City με έδρα το Κλίβελαντ, η SunTrust Banks της Ατλάντα, η Comerica του Ντιτρόιτ, η Union Planters και η National Commerce Financial που διατηρούν την έδρα τους στο Μέμφις, η Compass Bancshares με την SouthTrust, που διατηρούν την έδρα τους στην Αλαμπάμα, και η U.S. Bancorp με την PNC Financial Services.

Ο δείκτης της Φιλαδέλφειας για τον τραπεζικό τομέα Philadelphia KBW Bank index εκτινάχθηκε κατά 30% το 2003, γιατί οι επενδυτές αγόρασαν μαζικά τραπεζικούς τίτλους, προεξοφλώντας την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην τραπεζική αγορά διαμέσου εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Τα εταιρικά κέρδη του τραπεζικού τομέα πιθανώς δεν θα είναι πολύ ισχυρά το 2004, τόνισε ο Blake Howells, ο αναλυτής της Becker Capital Management του Πόρτλαντ, που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια 2,2 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβάνοντας μετοχές της U.S. Bancorp. και της KeyCorp.

Το 2003 οι συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα έφθασαν τα 168,7 δισ. δολάρια.

Ο νέος κύκλος συγχωνεύσεων των αμερικανικών τραπεζών ενίσχυσε την κινητικότητα και στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τόσο τις εκτιμήσεις για ”αποβίβαση” των αμερικανικών τραπεζών στη γερμανική αγορά όσο και αυτές για άμεσες συγχωνεύσεις ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές έλαβαν ασφαλώς το μήνυμα από την αμερικανική αγορά, οδηγώντας σε ικανοποιητική άνοδο 1,7% τη μετοχή της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης γερμανικής ιδιωτικής τράπεζας, και των ανταγωνιστικών της Commerzbank και HypoVereinsBank κατά 2,8% και 2,2% αντιστοίχως.

Οι επενδυτές φαίνεται ότι ”εξαργύρωσαν” στον τραπεζικό τομέα του χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης τις προηγούμενες πιέσεις της γερμανικής κυβέρνησης για άμεσες αμυντικές συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα που θα αποτρέψουν εξαγορές από αμερικανικούς ομίλους.

Αργύρης Παναγόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v