Citigroup: ”Ταύροι” στις μετοχές ΗΠΑ και Ευρώπης

”Δύσκολο” χαρακτηρίζει η Citigroup το ενδεχόμενο οι μετοχές διεθνώς να επαναλάβουν την άνοδο του 2003. Στο μηνιαίο report ”The View” η τράπεζα εκφράζει τις προβλέψεις της για τις ισοτιμίες, αλλά και την αμερικανική, την ιαπωνική και την ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά.

Citigroup: ”Ταύροι” στις μετοχές ΗΠΑ και Ευρώπης
Θετική εμφανίζεται σε γενικές γραμμές η Citigroup, για την πορεία των μετοχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη το 2004, ενώ ουδέτερη στάση κρατά έναντι των ιαπωνικών τίτλων. Εξάλλου, στη μηνιαίο της report ”The View”, η τράπεζα αναφέρει ως αρνητικές τις προοπτικές των ομολόγων παγκοσμίως.

Αναλυτικότερα, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, οι αμερικανικές μετοχές χαρακτηρίζονται ”bullish”, ενώ αντίθετη είναι η εκτίμηση για τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.

Στο report, μια αναζωπύρωση των αποδόσεων των αμερικανικών τίτλων χαρακτηρίζεται πολύ πιθανή δεδομένου του σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, του χαμηλού πληθωρισμού και της ανόδου των εταιρικών κερδών.

Για τις ευρωπαϊκές μετοχές, το report της Citigroup περιέχει θετικές εκτιμήσεις, αναφέροντας ότι τα βελτιούμενα οικονομικά στοιχεία και το momentum της κερδοφορίας θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή. Βραχυπρόθεσμα, η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει τον κίνδυνο που διατρέχει η ευρωπαϊκή ανάπτυξη από την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Μακροπρόθεσμα, η ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή ήπειρο εκτιμάται ότι θα είναι ηπιότερη σε σύγκριση με άλλα σημεία του πλανήτη, λόγω των συνθηκών στην αγορά εργασίας και των χαμηλότερων ρυθμών παραγωγικότητας. Εξάλλου, επισημαίνει η Citigroup, ο κυκλικός χαρακτήρας αρκετών ευρωπαϊκών εταιριών θα τις βοηθήσει να αποδώσουν καλά σε μία τυχόν ανοδική κίνηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα εταιρικά κέρδη στην ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα ”τρέξουν” με ρυθμό 18% για το 2004, αν και οι μετοχικές αποδόσεις δεν είναι πιθανό να ξεπεράσουν το 13% του 2003.

Τόσο για το άμεσο χρονικό διάστημα όσο και για το απώτερο, η εκτίμηση της Citigroup για τις ευρωπαϊκές μετοχές είναι ότι αυτές είναι ”bullish”, ενώ αντίθετη είναι η εκτίμηση για τους τίτλους σταθερού εισοδήματος.

Σε ό,τι αφορά την Ιαπωνία, οι βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις εξαρτώνται από τις επιδόσεις των τεχνολογικών εταιριών εκτός της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου. Σε περίπτωση που αυτές είναι θετικές αναφέρει η Citigroup, οι ιάπωνες ανταγωνιστές θα ανταποκριθούν και ο Nikkei θα μπορέσει να διασπάσει την αντίσταση των 11.161 μονάδων.

Η Citigroup κρατά ”ουδέτερη στάση” έναντι των ιαπωνικών μετοχικών τίτλων, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα.

Σε ό,τι αφορά τις ισοτιμίες, η Citigroup αναμένει να υπάρξει μία περίοδος βραχυπρόθεσμης συσσώρευσης έναντι του δολαρίου, λόγω των πρόσφατων σχολίων από την ΕΚΤ, αλλά και της εκτιμώμενης βελτίωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

Βραχυπρόθεσμα, το report εμφανίζεται ”neutral” για το ευρωπαϊκό νόμισμα, ενώ εκτιμάται ότι η διακύμανσή του θα είναι πέριξ του 1,25 δολ. αντίθετα, σε μακροχρόνιο ορίζοντα η Citigroup είναι ”bullish” για το ευρώ, δεδομένου και του κλεισίματος της ψαλίδας ανάμεσα στους αμερικανικούς και τους ευρωπαϊκούς ρυθμούς ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v