Διαφορετικές κατευθύνσεις για Nasdaq - Dow Jones

Οι απογοητευτικές πωλήσεις της AT&T στο δ΄ τρίμηνο συνιστούν μία καλή ευκαιρία για αποκόμιση κερδών στο Nasdaq, ενώ η υποχώρηση των επιδομάτων ανεργίας και τα θετικά εταιρικά νέα δεν κατορθώνουν να δώσουν ώθηση στους Dow - S&P. Παρέδωσε σημαντικό μέρος των κερδών η Φρανκφούρτη. Πιέσεις λόγω Prudential στο Λονδίνο.

Τουλάχιστον συγκεχυμένη (και σήμερα), η κατάσταση. Θα μας επιτρέψετε λοιπόν να υιοθετήσουμε την τακτική κατηγοριοποίησης των δεδομένων σε μακροοικονομικά και μίκροοικονομικά. Πάμε από τα πρώτα:

Καταρχήν, υπάρχει η νέα – έστω οριακή – μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας. Εξέλιξη που ίσως υποστηρίζει την εκτίμηση που προβάλλει σήμερα η Citigroup, σύμφωνα με την οποία επίκειται αναθέρμανση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, αφού η ζήτηση αυξάνει, μειώνεται συνάμα η πλεονάζουσα παραγωγική ισχύ, άρα εισερχόμαστε σταδιακά στην β’ φάση ανάκαμψης, όπου αυξάνεται το προσωπικό προς διαθέσιμο εισόδημα.

Γενικώς, καλά νέα για τον Dow, που απαρτίζεται από κυκλικής φύσης μετοχές και εταιρίες της ”παλαιάς” τεχνολογίας κατά κόρον. Όμως, η Citigroup αναφέρει συνάμα πως το δολάριο θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται έναντι του ευρώ, και συνεπώς οι ευρωπαίοι επενδυτές παραμένουν ”ταμπουρωμένοι” στις δικές τους αγορές, αφού η υπεραξία από τις ΗΠΑ περιορίζεται λόγω των υποαξιών από τα cross-swaps.

Στο μικροοικονομικό επίπεδο, έχουμε την απογοήτευση κυρίως από την AT&T, η οποία απέτυχε κατά πολύ να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των επενδυτών, καθώς ναι μεν ”πιάνει” τα περιθώρια κερδοφορίας, απόρροια όμως της συμπίεσης του λειτουργικού κόστους, αφού επί της ουσίας εμφανίζει μείωση πωλήσεων. Και εκεί όπου ”πουλάει” όγκο, τον πουλάει σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

Αυτή η εξέλιξη επηρεάζει τον Nasdaq, ο οποίος υποαποδίδει σταθερά του Dow και του S&P από την έναρξη της συνεδρίασης.

Όσον αφορά τώρα την Ευρώπη, η συμπεριφορά της παραμένει υποδειγματική. Μιλάμε για τις αγορές της ευρωζώνης, καθώς ο CAC βρέθηκε στις παρυφές των 3.600 μονάδων, καταγράφοντας κέρδη 0,5%, ο Dax ήρθε μία η άλλη, με θετικό όμως πρόσημο την στιγμή που ο Dow κινούνταν σε αρνητικό έδαφος και ο Nasdaq υποχωρούσε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ ο FTSE δεν άντεξε υπό το βάρος των πιέσεων στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό κλάδο, απόρροια των δεδομένων που αφορούν την αγορά ακινήτων αλλά και τις λιανικές πωλήσεις, με σαφέστατα δείγματα εισόδου σε περίοδο μικρούφεσης.

Εκεί που αποτυπώνεται πιο πιστά η άποψη των επενδυτικών τραπεζών, είναι η αγορά συναλλάγματος και η αντίστοιχη των εμπορευμάτων.

Καταρχήν, το ευρώ επιδίδεται σε άλλη μια ισχυρή ανοδική κούρσα, πάνω από το 1,27, εν μέσω προεξόφλησης περαιτέρω αποδυνάμωσης του δολαρίου (και διόγκωσης των δημοπρασιών κρατικού χρέους), παρασέρνοντας το χρυσό και τον άργυρο ψηλότερα.

Εκεί που δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή είναι στην τιμή του πετρελαίου, όπου μετά την απόφαση του OPEC για περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγής, η τιμή του σταθεροποιείται πάνω από τα 33,5 δολάρια ανά βαρέλι στην προθεσμιακή αγορά. Ανάκαμψη με 33,5 δολάρια στο βαρέλι; Δεν νομίζουμε. Αλλά, θα φανεί αργότερα.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 10642,74 μονάδες με άνοδο 0,19%, ενώ ο Nasdaq κινείται στις 2132,98 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,43%. Ο S&P υποχωρεί στις 1147,30 μονάδες (-0,03%).

Ο FTSE 100 έκλεισε στις 4476,8 μονάδες με απώλειες 0,76% ενώ ο DAX κινήθηκε οριακά (+0,04%) σε θετικό έδαφος, διαμορφούμενος στις 4139,86 μονάδες. Με κέρδη 0,52% έκλεισε ο CAC 40, στις 3695,60 μονάδες.



”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v