Citigroup: Εκτιμήσεις για ανάπτυξη, επιτόκια, ευρώ

Διατήρηση του ανοίγματος της ψαλίδας ανάμεσα στην ανάπτυξη των ΗΠΑ και αυτή της Ευρωζώνης, εκτιμά για την επόμενη διετία η Citigroup, όπως προκύπτει απο το μηνιαίο της report ”Global Strategy”. Σε χαμηλά επίπεδα ”βλέπει” τα επιτόκια, ενώ πιστεύει πως το ευρώ θα διαμορφωθεί στο 1,34 δολ. στο τέλος του 2004

Citigroup: Εκτιμήσεις για ανάπτυξη, επιτόκια, ευρώ
Αυτοτροφοδοτούμενη χαρακτηρίζει την ανάκαμψη στις ΗΠΑ το μηνιαίο report της Citigroup ”Global economic outlook and strategy” του Ιανουαρίου, ενώ κάνει επίσης λόγο για επιτάχυνση του παγκόσμιου εμπορίου, δίνοντας έμφαση στην Ασία.

Ειδικότερα για τις ΗΠΑ, αναφέρεται ότι η ισχυρή ζήτηση έχει ήδη τονώσει την παραγωγή, ενώ και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι πιθανό να βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, εκτός και αν η παραγωγικότητα συνεχίσει να ξαφνιάζει με την άνοδό της. Οι βασικές ανησυχίες για αντιστροφή του θετικού momentum, κατά τη Citigroup, προκύπτουν κυρίως από τα γεωπολιτικά ρίσκα.

Όπως προσθέτει οι προοπτικές της ανάπτυξης για την Ευρώπη και την Ασία παραμένουν λιγότερο αισιόδοξες έναντι αυτών για τις ΗΠΑ. Η Ιαπωνία αναφέρει η Citigroup ωφελείται από την ισχυρότερη ζήτηση από το εξωτερικό, αλλά το σφίξιμο της δημοσιονομικής πολιτικής πιθανότατα θα βλάψει την κατανάλωση.

Στην ευρωζώνη, αν και οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για ανάκαμψη που έχει ήδη αρχίσει, οι ρυθμοί της θα μείνουν ήπιοι- τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο του έτους, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα και η παγκόσμια ανάπτυξη να είναι αντίστοιχα ήπια.

Για το 2004 η ανάπτυξη στις ΗΠΑ εκτιμάται στο 5,2%, για το 2005 στο 4,3%, για το 2006 στο 3,1% και για το 2007 στο 2,3%. Για την ευρωζώνη, οι ρυθμοί ανάπτυξης υπολογίζεται να διαμορφωθούν στο 1,4%, για το 2005 στο 2,1% και για το 2006 στο 2,1%. Αντίστοιχα, η Ιαπωνία εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης 2,3% για το 2004, 1,5% για το 2005 και 1,4% για το 2005.

Αναφορικά με τα επιτόκια, η Citigroup εκτιμά ότι θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού θα παραμείνουν χαμηλά.

Ειδικότερα για τη FED, προβλέπεται ότι ο χαμηλός πληθωρισμός θα της επιτρέχει να διατηρήσει το ύψος των επιτοκίων, παρά την υψηλή ανάπτυξη, ενώ για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ”βλέπει” αυξημένες τις πιθανότητες να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά τις ισοτιμίες, η Citigroup ”βλέπει” το ευρώ να διαμορφώνεται στο 1,25 δολ. τον επόμενο μήνα, στο 1,30 στους επόμενους τρεις μήνες, στο 1,22 δολ. στο εξάμηνο και στο 1,34 δολ. κατά το τέλος του 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v