Δεν παίρνουν ρίσκα στη Wall Street

Το δόγμα ”τσέπωνε κέρδη και περίμενε τα νέα” κυριαρχεί στη Wall Street, καθώς η διάθεση για νέο... ”ποντάρισμα” είναι πολύ μικρή. Οι βασικοί δείκτες παρουσιάζουν οριακές μεταβολές εν αναμονή εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και της πρώτης συνεδρίασης της Fed για το 2004. Με απώλειες έκλεισε η Ευρώπη λόγω των προειδοποιήσεων του Σόρος για τις ισοτιμίες.

Από πού να το πιάσουμε το θέμα;

Καταρχήν, στο Νταβός λέχθηκαν πολλά. Δίνουμε έμφαση στα λεγόμενα του Σόρος, ο οποίος επεσήμανε πως το δολάριο θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται, σε βαθμό εντονότερο από το –50% που είχε προβλέψει όταν η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου βρίσκονταν στο 0,94. Δηλαδή, με κοινή λογική, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως ο κ. Σόρος ”βλέπει” το ευρώ - δολάριο στο 1,42, κατ’ ελάχιστον.

Αυτό, ανησύχησε σήμερα τις ευρωαγορές. Και τις ανησύχησε διότι οι εξαγωγείς κυριολεκτικά ”ασφυκτιούν” σε αυτή την περιοχή. Χαρακτηριστικό ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες της ευρωζώνης πιέστηκαν σήμερα, μαζί με τις εταιρίες λιανεμπορίου και τις τράπεζες.

Πάντως, η διόρθωση σε Dax και Cac είναι –τηρουμένων των αναλογιών– ήπια. Σε αντίθεση, στις ΗΠΑ το ”παλεύουνε”, με τον Dow να είναι σαφώς πιο ανθεκτικός, αν και αναμένουμε παλινδρομικές κινήσεις απόρροια του ότι το ”ζουμί” είναι στα αποτελέσματα. Τα επικείμενα, αφού η AT&T ακόμα πιέζει τον Nasdaq.

Στις αγορές συναλλάγματος, παραδόξως, το ευρώ δεν δείχνει ιδιαίτερες τάσεις ενίσχυσης, ενώ το ίδιο ισχύει για χρυσό και άργυρο.

Προς αυτή τη κατεύθυνση, ενδεχομένως βοηθάνε τα σημερινά θετικά μικροοικονομικά νέα που ήρθαν από τον δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, νέα που αντισταθμίζονται –όσον αφορά στην Ευρώπη– από την απόρριψη της προσφοράς της Sanofi από την Aventis.

Εν πολλοίς, ισχύει το δόγμα του ”τσέπωνε κέρδη και περίμενε τα νέα”. Μικρή διάθεση για ποντάρισμα.

Ο Dow Jones σημειώνει κέρδη 0,20% στις 10598,92 μονάδες, ενώ και ο S&P ενισχύεται περί το 0,09% στις 1142,58 μονάδες. Ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,13% στις 2121,07 μονάδες.

Ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,34% στις 4445,5 μονάδες, ο DAX υποχώρησε κατά 0,56% στις 4128,68 μονάδες, και ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,48% στις 3675,72 μονάδες.

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v