Με αφορμή από FED οι νέες ρευστοποιήσεις στη Wall

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς αφορμή για νέες ρευστοποιήσεις αποτέλεσε η διαφοροποίηση στη διατύπωση της FED, η οποία συνόδευσε την απόφασή της να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα. Κια πάλι οι τεχνολογικοί τίτλοι στο ”τιμόνι” της πτώσης.

Σημαντική υποχώρηση εμφάνισαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την αποκόμιση κερδών να κυριαρχεί ανάμεσα στις επιλογές των επενδυτών.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, αφορμή για την αποκόμιση κερδών την Τετάρτη, στάθηκε η αλλαγή στη διατύπωση που χρησιμοποίησε η FED στο σχόλιο που συνόδευσε την απόφασή της να μην μεταβάλει τα επιτόκια.

Συγκεκριμένα, ενώ στις τελευταίες παρόμοιου τύπου αποφάσεις της η νομισματική επιτροπή της FED χρησιμοποιούσε τη φράση ”τα επιτόκια θα διατηρηθούν σταθερά για υπολογίσιμο χρονικό διάστημα”, την Τετάρτη την αντικατέστησε με τη διατύπωση ότι ”θα είναι υπομονετική αναφορικά με το πότε θα αναπροσαρμόσει την νομισματική της πολιτική”.

Αυτό εξελήφθη από αρκετούς αναλυτές ως έμμεση αναφορά στις προθέσεις της FED να αυξήσει τα επιτόκια και άσκησε εμμέσως πίεση στους δείκτες.

Σε άλλα μακροοικονομικά νέα, μηδενική μεταβολή εμφάνισαν το Δεκέμβριο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών έναντι ρυθμού –2,3% που εμφάνισαν το Νοέμβριο.

Άλλωστε, άνοδο της τάξης του 11% εμφάνισαν στο σύνολο του 2003 οι πωλήσεις νέων κατοικιών και διαμορφώθηκαν στα 1,09 εκατ. μονάδες. Στο Δεκέμβριο καταγράφηκε υποχώρηση της τάξης του 5%, κάτι που σημαίνει ότι αν τα στοιχεία προσαρμοστούν στο έτος θα δείξουν τη διαμόρφωση του αριθμού στα 1,06 εκατ. μονάδες.

Σε ότι αφορά τα εταιρικά νέα τα οποία προσέδωσαν τον δικό τους τόνο στη συνεδρίαση, η εταιρία λιανικής Procter & Gamble ανακοίνωσε άνοδο κερδών κατά 22%, ξεπερνώντας οριακά τις προσδοκίες των αναλυτών, ενώ η AOL Time Warner επέστρεψε στην κερδοφορία.

Στο -1,33% και τις 10.468 μονάδες βρέθηκε ο δείκτης Dow Jones, ενώ απώλειες της τάξης του 1,83% εμφάνισε ο Nasdaq, έως τις 2.077 μονάδες. Υποχώρηση κατά 1,36% κατέγραψε ο δείκτης S&P 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.128 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τους ελληνικούς τίτλους, υποχώρηση κατά 5,33% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ (στα 7,46 δολ.), ενώ πτώση κατά 1,77% σημειωσε ο τίτλος της Εθνικής, έως τα 5,55 δολ. Ανοδικά κατά 0,09% έκλεισε το δικαίωμα της Coca Cola 3E, στα 22,6 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v