Αποκόμιση κερδών στη Wall Street

Τα αρκετά εταιρικά νέα και η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης Ιανουαρίου σε υψηλά 18 μηνών δεν στάθηκαν ικανά να σταματήσουν τις τάσεις αποκόμισης κερδών που επικράτησαν στη Wall Street. Επικεφαλής των ρευστοποιήσεων τέθηκαν οι τεχνολογικοί τίτλοι.

Ούτε τα εταιρικά νέα, ούτε και η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε υψηλά 18 Ιανουαρίου τον Ιανουάριο κατάφεραν να εμποδίσουν τους επενδυτές από το να ρευστοποιήσουν κέρδη προηγούμενων συνεδριάσεων, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να κλείσουν με υπολογίσιμες απώλειες.

Την υποχώρηση οδήγησαν τεχνολογικοί κυρίως τίτλοι, όπως αυτοί της Novellus και της Texas Instruments, οι οποίοι, λίγο πριν το κλείσιμο, κατέγραφαν απώλειες 10% και 3,5% αντίστοιχα.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η φαρμακευτική Merck ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή δ΄ τριμήνου στα 62 σεντς, έναντι 83 σεντς, πέρσι, ενώ η Dupont σχεδόν διπλασίασε τα κέρδη της τα οποία διαμορφώθηκαν από τα 35 στα 63 σεντς ανά μετοχή. Ανοδικά ήταν τα αποτελέσματα και της Caterpillar, η οποία ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή 97 (από 88 πέρσι).

Στο μακροοικονομικό επίπεδο, εντυπωσιακή ήταν η άνοδος του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε υψηλά 18 μηνών τον Ιανουάριο. Ωστόσο, οι αγορές δεν φάνηκαν να καλοδέχονται τα στοιχεία, μια και οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η άνοδος θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Την Τρίτη άλλωστε ξεκίνησε και η διήμερη συνεδρίαση της FED σχετικά με τη νομισματική πολιτική. Οι αποφάσεις της θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, χωρίς να αναμένεται αλλαγή στο ύψος των επιτοκίων.

Σε ανάλυσή του με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου, ο επενδυτικός οίκος JCF επισημαίνει ότι δεδομένου και του ισχυρού ανοδικού ράλι των μετοχών το 2003, αυτές αναμένεται να εμφανίσουν περιορισμένες μόνο αποδόσεις το τρέχον έτος, ενώ επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκοί μετοχικοί τίτλοι διαπραγματεύονται με discount έναντι των αμερικανικών.

Στο -0,87% και τις 10.609 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης Dow Jones, ο οποίος ”άνοιξε” σε υψηλά 2,5 ετών, ενώ απώλειες της τάξης του 1,75% παρουσίασε ο Nasdaq, στις 2.116 μονάδες. Τέλος, στο -0,98% και τις 1.144 μονάδες βρέθηκε ο S&P 500.

Σε ό,τι αφορά τους ελληνικούς τίτλους, κέρδη της τάξης του 2,74% σημείωσε το δικαίωμα του ΟΤΕ και διαμορφώθηκε στα 7,88 δολ., ενώ ανοδικά κατά 0,44% κινήθηκε και ο τιτλος της Coca Cola 3E, έως τα 22,58 δολ. Στο -1,57% και τα 5,65 δολ. έκλεισε ο τίτλος της Εθνικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v