Στο ”κόκκινο” οι αγορές

Συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί στη Wall Street από τις χθεσινές ανακοινώσεις της FED, οι οποίες έφεραν εγγύτερα το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων και ανησύχησαν τους επενδυτές. Επιλεκτικές αγορές στον Dow, ενώ ισχυρές πιέσεις ασκεί η Veritas στο Nasdaq. Σημαντική πτώση για χρυσό, πετρέλαιο, ευρώ. Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Έχουμε κατά καιρούς δει το ”όλα πάνω”. Σήμερα, βλέπουμε το ”όλα κάτω”, με εξαίρεση τις αγορές ομολόγων. Διότι, τουλάχιστον σε διήμερη βάση, υπάρχουν επενδυτικά προϊόντα που έχουν υποστεί– κυριολεκτικά– πανωλεθρία.

Ξεκινάμε, θα μας επιτρέψετε, από τις αγορές εμπορευμάτων, όπου ο χρυσός και ο άργυρος καταγράφουν τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες της τελευταίας επταετίας – σχεδόν, καθώς η μαζική αποκόμιση κερδών, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις της Bundesbank περί επιθυμίας αύξησης του πλαφόν στην πώληση χρυσού επαναφέρουν στο προσκήνιο το ζήτημα της υπερπροσφοράς από κεντρικές τράπεζες.

Πόσο μάλλον, όταν σε οχτώ μήνες λήγει η υφιστάμενη Συμφωνία γύρω από τα επίπεδα πώλησης του βασικού μετάλλου από τις Κεντρικές Τράπεζες – γνωστή κι ως Washington Agreement – και συνεπώς η επενδυτική κοινότητα έχει ουσιαστικά δεδομένα να αξιολογήσει.

Όσον αφορά τις βασικές αγορές, η δυστοκία για την οποία είχαμε κάνει λόγο είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Με εξαίρεση τον Dow o οποίος ”κρατάει” κυρίως λόγω της Honeywell, οι πιέσεις στην νέα τεχνολογία οξύνονται, με συνέπεια η διόρθωση να λαμβάνει χαρακτήρα ουσιαστικού mini sell-off.

Όσον αφορά την Ευρώπη, τα πράγματα είναι λίγο έως πολύ…περίεργα! Η διόρθωση των αμερικανικών αγορών έχει συμπέσει με μια αρκετά γενναία διόρθωση και στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, κάτι που έχει ως συνέπεια να ανασάνουν οι ευρωπαίοι εξαγωγείς. Το πρόβλημα είναι όμως η τιμολόγηση.

Διότι παρά την πρόσκαιρη διόρθωση αλλά και την βραχυχρόνια αντίσταση που έχει δημιουργήσει– τεχνικά– το ευρώ στην περιοχή του 1,27 δολ., λίγοι είναι αυτοί που θεωρούν ότι στο τέλος του χρόνου η ισοτιμία θα απέχει σημαντικά από την περιοχή του 1,33 δολ. (Citigroup, Morgan, JP Morgan, CSFB δίνουν επίπεδα σε αυτή την περιοχή).

Συν τοις άλλοις, αρκετές εταιρίες βλέπουν ότι, παρά την τυμπανοκρουσία γύρω από την περιβόητη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, σε μικροοικονομικό επίπεδο αυτή η βελτίωση δεν ”περνάει”. Κλασσικό παράδειγμα η Verizon, όπου η Vodafone κυριολεκτικά υπερτίμησε τα οφέλη της συμμετοχής της. Υπερτίμηση, από κάθε άποψη.

ΜΟΝΟ υπό αυτό το πρίσμα, η διόρθωση των Ευρωαγορών σήμερα είναι ”λογική” και μάλλον ”ήπια”.

Στο +0,08% και τις 10.476 μονάδες κινείται αυτή την ώρα ο δείκτης Dow, ενώ απώλειες της τάξης του 1,05% εμφανίζει ο δείκτης Nasdaq, στο επίπεδο των 2.055 μονάδων. Στο -0,06% και τις 1.127 μονάδες διαμορφώνεται ο S&P 500.

Τις απώλειές τους διεύρυναν προς το τέλος της συνεδρίασης οι ευρωπαϊκές αγορές. Στο -1,27% και τις 4.411 μονάδες έκλεισε ο FTSE 100, στο -1,31% και τις 4.095 μονάδες ο DAX, ενώ κατά 1,20% υποχώρησε ο CAC 40, ο οποίος βρέθηκε στις 3.662 μονάδες.

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v