«Βουτιά» πάνω από 8% για τον Nikkei

Συνεχίζεται το sell-off στις ασιατικές αγορές λόγω φόβων ύφεσης στις ΗΠΑ, με τις αγορές του Τόκιο να πλησιάζουν σε bear market, έχοντας υποχωρήσει σχεδόν 20% από τα ιστορικά υψηλά του Ιουλίου. Στη Σεούλ ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια περιορισμός των συναλλαγών.

«Βουτιά» πάνω από 8% για τον Nikkei

Ισχυρές απώλειες στα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ψάχνουν για ασφαλή καταφύγια, εν μέσω ανησυχιών πως οι ΗΠΑ ίσως οδεύουν προς ύφεση, εκτιμώντας ότι τα επιτόκια θα πρέπει να μειωθούν γρήγορα για να σωθεί η ανάπτυξη, ενώ παράλληλα αναμένουν την ανακοίνωση στοιχείων για το εμπόριο της Κίνας και της Ταϊβάν, καθώς και τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών από την Αυστραλία και την Ινδία.

Η ανησυχητικά αδύναμη έκθεση για τις μισθοδοσίες του Ιουλίου στις ΗΠΑ είδε τις αγορές να αποτιμούν σχεδόν 70% πιθανότητα η Fed όχι μόνο να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, αλλά και να τα μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης, όπως αναφέρει το Reuters.

Το ισχυρότερο πλήγμα δέχθηκαν οι αγορές της Ιαπωνίας καθώς οι δείκτες Nikkei 225 και Topix υποχώρησαν περισσότερο από 8%, με «βαριά» χαρτά όπως οι Mitsubishi, Mitsui and Co, Sumitomo και Marubeni σημείωσαν βουτιά περίπου 10%. Σε αυτά τα επίπεδα, τόσο ο Nikkei όσο και ο Topix πλησιάζουν σε έδαφος bear market, έχοντας υποχωρήσει σχεδόν 20% από τα ιστορικά υψηλά τους στις 11 Ιουλίου.

Στη Σεούλ, ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια περιορισμός των συναλλαγών, ενώ νωρίτερα οι αρχές της Νότιας Κορέας εξέδωσαν διάφορα σχόλια για να ηρεμήσουν το κλίμα, με τον υπουργό Οικονομικών να υπόσχεται να ανταποκριθεί στην αυξημένη μεταβλητότητα της αγοράς σύμφωνα με σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Caixin, ο τομέας των υπηρεσιών της Κίνας επεκτάθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Ιούλιο, με τον PMI της χώρας να σκαρφαλώνει στο 52,1 τον Ιούλιο, από 51,2 τον Ιούνιο. Η έρευνα της Caixin ανέφερε ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης οφείλεται στην ταχύτερη ανάπτυξη των νέων επιχειρήσεων, «υποστηριζόμενη από τη συνεχή βελτίωση των υποκείμενων συνθηκών ζήτησης και την επέκταση των προσφερόμενων υπηρεσιών».

Εξάλλου, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας ξεκινά τη Δευτέρα τη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 4,35%, αλλά οι αγορές θα παρακολουθούν τη δήλωση νομισματικής πολιτικής για να ξεκαθαρίσουν αν η RBA εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημειώνει απώλειες 2,5%, ο δείκτης Nikkei του Τόκιο καταγράφει αυτήν την ώρα πτώση 7,36% στις 33.265 μονάδες και 6,68% ο Kospi στις 2.496 μονάδες, απώλειες 3,18% για τον ASX στις 7.690 μονάδες και 0,22% για τον Hang Seng στις 16.908 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύεται οριακά στις 2.907 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v