Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσοχή στα... κεκτημένα!

Η επιφυλακτικότητα και η νευρικότητα φαίνεται πως έχουν αφήσει την ”σφραγίδα” τους στην αγορά και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν για αρκετές ακόμη συνεδριάσεις, κυρίως τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις των παιχτών. Αλλωστε την Παρασκευή λήγουν τα ΣΜΕ στα Παράγωγα, αλλά εκκρεμεί και το placement για το 10% της Αγροτικής. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Προς κατευνασμό τάσης και διάθεσης έδειξε ότι βαδίζει η αγορά.

Προς αυτήν την κατεύθυνση συγκλίνουν τόσο η μείωση των συναλλαγών χθες, στα περίπου 270 εκατ. ευρώ όσο και η εξισορροπητικές κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δεικτοβαρείς τίτλους, ώστε ο Γ.Δ. να διαμορφωθεί λίγο υψηλότερα των 4.000 μονάδων, η δε συνολική μεταβολή να μην ξεπεράσει τις απώλειες του 0,39% μέσα στην εβδομάδα.

Βέβαια, η επιφυλακτικότητα και η νευρικότητα φαίνεται πως έχουν αφήσει την ”σφραγίδα” τους στην αγορά και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν για αρκετές ακόμη συνεδριάσεις, κυρίως τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις των παιχτών.

Ειδικότερα, όσων επιμένουν να κινούνται, ακόμη και μετά την τελευταία διόρθωση, στο όριο του Τ+3.

Βραχυπρόθεσμα η εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε περιορισμό της μεταβλητότητας και των διακυμάνσεων (σε επίπεδο Γ.Δ.), αλλά και της προσπάθειας αυτονόμησης ορισμένων μετοχών.

Τουλάχιστον αυτό φάνηκε κυρίως από τις τοποθετήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε υψηλότερες τιμές στη με το΄χη της Alpha Bank, τον αυξημένο τζίρο στη Eurobank, τη σταθεροποίηση της Πειραιώς στα 24 ευρώ, και την υψηλότερη προς τα 18,38 ευρώ τιμή της ΔΕΗ.

Παράλληλα, όλο και περισσότερες διοικήσεις εταιριών ανακοινώνουν προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών, σε μακροπρόθεσμο, όμως, ορίζοντα, είτε για να υποστηρίξουν τις μετοχές τους εν όψει ανακοίνωσης αποτελεσμάτων είτε για να φανεί ότι εκμεταλλεύονται τη συγκυρία (τις χαμηλότερα διαμορφωμένες αποτιμήσεις).

Φάνηκε, επίσης, περισσότερο χθες, πως σε επιμέρους τίτλους, όπως Νεοχημική, Ρόκας, Μπαλλής, Καρδασιλάρης, ΕΛΤΕΧ, J&P ΑΒΑΞ, αλλά και Kego, Euromedica, Blue Star, Μηχανική και ορισμένες ακόμη μπορεί να υπάρξουν αγορές – με την προϋπόθεση πως θα σταθεροποιείται σταδιακά η τάση των ”βαριών χαρτιών”.

Από τεχνικής πλευράς, το ενδεχόμενο της διόρθωσης, φαίνεται να συγκεντρώνει σαφώς λιγότερες πιθανότητες από ότι την προηγούμενη εβδομάδα, καθότι οι διαχειριστές επιθετικών χαρτοφυλακίων φαίνεται να έχουν ολοκληρώσει τις κινήσεις τους, ενώ από την άλλη ορισμένα ισχυρά ξένα κεφάλαια έχουν αρχίσει να τοποθετούνται ήδη σε συγκεκριμένες μετοχές, και δη σε τραπεζικές, τις οποίες υποστηρίζουν με θετικές αναλύσεις, εκθέσεις.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Εβδομαδιαία υποχώρηση κατά 0,36% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης διαμορφούμενος στις 4.014,52 μονάδες από τις 4.029,02 μονάδες στις 3/3/2006.

Ο FTSE 20 εμφάνισε οριακή κάμψη κατά 0,04%, ο Mid 40 υποχώρησε 1,42%, ο SmallCap 80 κατέγραψε απώλειες 1,94%, ενώ πτώση 0,28% σημείωσε ο FTSE 140.

Ο δείκτης των Τραπεζών ενισχύθηκε οριακά κατά 0,06%, ενώ αντίθετα οι Τηλεπικοινωνίες σημείωσαν εβδομαδιαία πτώση 0,78%.

Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε ο FTSE Χημικών με 3,49%, ενώ στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασε ο FTSE Πρώτων Υλών με -5,38%.

Οι 10 μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν: Εικόνα – Ήχος (25,6%), Χαλυβδοφύλλων (11,8%), ΕΤΜΑ προνόμιο (11,5%), Νεοχημική (11,0%), Alsinco (10,5%), Εμπορικός Δεσμός (10,3%), Ρόκας (9,5%), Τζιρακιάν (9,4%), Μπαλλής Χημικά (9,0%) και Στ. Κανάκης (8,2%).

Οι 10 μετοχές με τη μεγαλύτερη πτώση ήταν: Εμπορικός Δεσμός προνόμιο (22,2%), Plias (17,4%), Ευρωσυμμετοχές (14,6%), Βιοσώλ προνόμιο (14,3%), Eurodrip (13,5%), Μαξίμ (12,9%), Αλυσίδα (11,8%), Ασπίς Πρόνοια (11,1%), Altec (9%) και Unisystem (8,9%).

Μ.Γ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v