Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από το ναδίρ στο ζενίθ η Σοφοκλέους

Κερδοσκοπίας... συνέχεια. Μόνο που από την αρχή της σημερινής συνεδρίασης είναι θετική και κόντρα στην υποτίμηση των προηγούμενων συνεδριάσεων. Άμεση επαναφορά των ξένων, που έχουν ήδη λάβει θέσεις από χαμηλότερες τιμές. Με εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της υπόλοιπης αγοράς, και ειδικότερα η αντίδραση μετοχών που πιέστηκαν μέχρις... ασφυξίας τις πρώτες μέρες του Μάρτη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο ίδιο έργο θεατές, μόνο που αυτή τη φορά η συνολικότερη κίνηση είναι ανοδική, καθώς μόλις τεσσάρων μετοχών η τιμή διαμορφωνόταν (12:06) χαμηλότερα.

Συνεχής εναλλαγή σκηνικού, ακραίες μεταβολές και διακυμάνσεις, ανεξέλεγκτη δράση επιθετικών χαρτοφυλακίων, που... μπαινοβγαίνουν σε μετοχές εταιριών του 20άρη, με την ίδια ευκολία που έκαναν παιχνίδι το ’99 οι Έλληνες λομπίστες σε περιφερειακά χαρτιά.

Η αγορά αντέδρασε με δυναμική επαναφορά προς τις 4.000 μονάδες, με τους ξένους σε ικανό ποσοστό να έχουν ήδη αγοράσει και λάβει θέσεις, στη διάρκεια της διόρθωσης.

Δεν είναι τυχαίο πως τα περισσότερα Head Funds που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά είναι θυγατρικά ή έμμεσα συνδεδεμένα με τους πανίσχυρους επενδυτικούς οίκους που τοποθετούνται μακροπρόθεσμα στην αγορά.

Οι επιθετικοί απλώς αναλαμβάνουν την υποχρέωση άλλοτε να τραβούν ακόμη και τραπεζικές μετοχές στο +8%, την αμέσως επομένη να ”αδειάζουν” με την ίδια ευκολία στο -6 και σε τιμές χαμηλότερες που αγοράζονται από τα μητρικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Δεν είναι τυχαίο πως η συμμετοχή των ξένων το Φεβρουάριο, παρά τη μείωση της συμμετοχής τους στον 20άρη, παρέμεινε αμετάβλητη στο σύνολο της αγοράς.

Εντολές αγοράς δόθηκαν από το πρώτο χτύπημα της συνεδρίασης, άμεσα σε υψηλότερες τιμές, σε όλους ανεξαιρέτως τους τίτλους του FTSE-20 (πλην ΟΤΕ).

Οι αγοραστές ήταν εμφανείς πέρα από τους τραπεζικούς τίτλους στις μετοχές των Τιτάνα, Cosmote, αλλά και Μέτκα, Info-Quest, Μυτιληναίος, Μαΐλλη, ΕΧΑΕ, Intracom, Αλουμίνιον, Intralot, Motor Oil, Ελληνική Τεχνοδομική.

Ενδεικτικό της διάθεσης που επικρατούσε μετά από 40 λεπτά συνεδρίασης είναι το γεγονός πως είχαν μειωθεί στις τρεις οι μετοχές με αρνητική τιμή και είχαν φτάσει τις 68 οι ανοδικές.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η λειτουργία της υπόλοιπης αγοράς και αυτό διότι στις προηγούμενες 4-5 συνεδριάσεις σε πολλές μετοχές αυτής της κατηγορίας καταγράφηκαν απώλειες μέχρι και 60%.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, κερδοσκοπική ήταν στη διάρκεια της διόρθωσης, κερδοσκοπική όμως ήταν και στο τράβηγμα της αγοράς προς τις 4.250 μονάδες μέχρι τις 28/2. Γιατί να μη είναι κερδοσκοπική και σήμερα, στη συνέχεια της συνεδρίασης;

Όσον, όμως, αφορά στη μεσομακροπρόθεσμη τάση, παρουσιάζει ενδιαφέρον η συμπεριφορά σταθερών μετοχών, ισχυρών εταιριών με θεμελιώδη, που κινούνταν λογικά μέχρι τις 28/2, άντεξαν τις πρώτες μέρες του Μάρτη και υπολογίζεται πως ανάλογα θα συνεχίσουν να πορεύονται.

Αυτές οι μετοχές φαίνεται πως αποτελούν τις μακροεπιλογές των λιγότερο ριψοκίνδυνων και κατά την εκτίμησή μας εκείνων που σε βάθος χρόνου έχουν και τις μικρότερες απώλειες και το κεφάλι τους ήσυχο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v