Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψυχραιμία, παιδιά!

Σε ρευστοποιήσεις και κατοχύρωση σημαντικών κερδών ξένων διαχειριστών από τις αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές (Μόσχα - Κωνσταντινούπολη) αποδίδουν έγκυροι χρηματιστηριακοί κύκλοι την ένταση και το εύρος της διόρθωσης στη Σοφοκλέους. Ανάχωμα οι μετοχές ΟΤΕ, Cosmote και ΟΠΑΠ, τη στιγμή που για περίπου 300 μετοχές οι απώλειες θεωρούνται πλέον... δραματικές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε ρευστοποιήσεις διαχειριστών επιθετικών χαρτοφυλακίων που κατοχυρώνουν κέρδη σε αναδυόμενες αγορές αποδίδουν έμπειροι αναλυτές μέρος των σημερινών πωλήσεων στη Σοφοκλέους.

Αυτό, γιατί ορισμένοι αναλυτές εκτιμούσαν ως πιθανή σήμερα ή αύριο την αντίδραση επιμέρους βασικών μετοχών με πιθανή την εξισορρόπηση της τάσης για τον FTSE-20, μεταξύ 2.180-2.200 μονάδων.

Σύμφωνα, όμως, με αρκετές ενδείξεις η Αθήνα φαίνεται να πληρώνει σήμερα τα ”σπασμένα” της κατοχύρωσης σημαντικών υπεραξιών στις αγορές της Κωνσταντινούπολης και της Μόσχας, που την προηγούμενη εβδομάδα είχαν διαμορφωθεί σε ιστορικά υψηλά και υψηλά πενταετίας.

Κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί και πάλι στην αγορά μας, όταν η αποχώρηση ορισμένων ξένων χαρτοφυλακίων από αναδυόμενες αγορές είχε επηρεάσει σημαντικά και τη δική μας.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 14:45 το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διόρθωνε κατά 4,5%, της Μόσχας κατά 4%, της Βαρσοβίας κατά 3%, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και άλλων αγορών της ευρύτερης ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Η έκταση και η ένταση της διόρθωσης ξεπερνά πλέον το αναμενόμενο όριο, καθώς μεταξύ των ξένων, πωλητές εμφανίζονται και αρκετοί Έλληνες διαχειριστές, επενδυτικοί κύκλοι και όχι μόνο.

Ωστόσο, φαίνεται πως μετοχές εταιριών που διαθέτουν τα εχέγγυα να μην παρασυρθούν από τη γενικευμένη διόρθωση εμφανίζουν συγκριτικά καλύτερη εικόνα από άλλες, ακόμη και από την ίδια κατηγορία αποτίμησης.

Η μετοχή της Τιτάν διαμορφώνεται στα 38,62 ευρώ (-0,50%), όταν ο FTSE-20 υποχωρεί κατά 2,1%.

Με το MID-40 να χάνει 3,2% (διασώζονται οι Frigoglass, Σαράντης, Φουρλής), και με διόρθωση μέχρι και 8% στον SC-80 (στη συνέχεια προς το -5,7%) κινούνται καλύτερα Αστικά Ακίνητα, FORTHnet, Sprider, Μοτοδυναμική και ελάχιστες ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Ενδεικτικό της συνολικότερα πτωτικής εικόνας, μόλις 10 ημέρες μετά τη συνολικότερα ανοδική φορά, είναι το ότι για μόλις 12 μετοχές διαμορφωνόταν η υψηλότερη τιμή και για περίπου 300 οι απώλειες ήταν ομολογουμένως... δραματικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v