Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Εύκολα κάνουν παιχνίδι οι υποτιμητές”

Δεν δίνονται ακόμη ενδείξεις αναστροφής από μετοχές-σηματωρούς της βραχυπρόθεσμης τάσης. Αντιστέκονται Cosmote, OTE, και ΟΠΑΠ, λόγω αποτελεσμάτων η Marfin, αλλά και Frigoglass, Σαράντης, Ρόκας και Alpha Bank. Με ιδιαίτερη ευκολία κινούνται οι υποτιμητές, καθώς απουσιάζουν παντελώς οι... αγοραστές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μετά από κάποιες πρώτες τιμές που δόθηκαν υψηλότερα, βασικές μετοχές, αλλά και η Σοφοκλέους γύρισαν χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση και διάθεση χαμηλότερα των 4.000 μονάδων.

Με το Γ.Δ. να υποχωρεί μέχρι και τις 3.985 μονάδες και τους υποτιμητές να θεωρούν ως ευκολότερη την πίεση βασικών δεικτών και ΣΜΕ μετοχών χαμηλότερα.

Θα πρέπει να προσεχθεί από τους υποτιμητές η ευκολία με την οποία τους... προσφέρεται χαμηλότερα η αγορά, κάτι ανάλογο με αυτό που ίσχυε μέχρι πριν από δέκα ημέρες, για τους υπερθετικούς της Σοφοκλέους.

Είναι χαρακτηριστική η ευκολία με την οποία, αν και δόθηκαν αρχικά τιμές προς τα 30,80 ευρώ της Alpha Bank, δηλαδή μέχρι και στο +2,8%, η μετοχή υποχώρησε στη συνέχεια προς τα 29,24 ευρώ, για να ισορροπήσει μετά τις 12:15 πέριξ των 29,62 ευρώ.

Διαπιστώνεται καταρχήν ένα ισχυρό κίνητρο όσων κινούνται βραχυπρόθεσμα, που αφορά στο εύρος των περίπου 1,6 ευρώ για μία μετοχή του 20άρη, όπως είναι αυτή της Alpha Bank.

Οι πωλητές, όμως, επέμεναν σε ΑΤΕ, Εμπορική, καθώς εκτιμάται πως σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα η δεύτερη ξαναγίνεται ελκυστική για τους Γάλλους, η δε πρώτη προσιτή για τους ξένους.

Ούτως ή άλλως, το οικονομικό επιτελείο είχε υπολογίσει από την αρχή πως τα προσδοκώμενα έσοδα από τη διάθεση του 10%-15% της Αγροτικής θα ήταν σαφώς λιγότερα από τα 800 εκατ. ευρώ που εκτιμώνταν από κύκλους της αγοράς την προηγούμενη εβδομάδα.

Έτσι, δεν μας εκπλήσσει η διαμόρφωση τιμών χαμηλότερων μέχρι και 3,5% για ορισμένους επίμαχους τίτλους σε μία περίοδο που ζητούνται ελκυστικές αποτιμήσεις για επανατοποθέτηση και νέες αγορές.

Η μετοχή της Εθνικής, υποχωρώντας μέχρι 1,6%, διαμορφωνόταν προς τα 39,4 ευρώ, ενώ σημαντικές απώλειες σημειώνονταν για Κύπρου, Eurobank και Βιοχάλκο.

Η μετοχή της Βιοχάλκο υποχωρεί κατά 2,4% στα 8,28 ευρώ, με συναλλαγές περίπου 100.000 τεμαχίων (στις 12:20) χωρίς να δίνει μέχρι στιγμής σήματα αναστροφής της τάσης.

Οι συναλλαγές σε λιγότερο από μία ώρα συνεδρίασης ξεπερνούσαν τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ 11 μετοχών η τιμή διαμορφωνόταν υψηλότερα.

Πέραν των Cosmote, OTE και ΟΠΑΠ ξεχωρίζει η Frigoglass προς τα 10,60 ευρώ, η Marfin προς τα 22,92 ευρώ (εν αναμονή και των αποτελεσμάτων, σήμερα), αλλά και Info-Quest, Σαράντης, Ρόκας, ΚΑΕ και ΟΛΠ.

Με την αγορά μέχρι και περίπου 1% χαμηλότερα και την Εθνική προς τα 39,36 ευρώ (στις 12:25) φαίνεται πως οι αποτιμήσεις τίτλων – βασικών επιλογών βαίνουν προς διαμόρφωση λίγο χαμηλότερα.

Οι λόγοι προφανείς και ευνόητοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v