Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λίγο χαμηλότερα οι αγοραστές

Στις ευρωπαϊκές αγορές ”παίζεται” το ενδεχόμενο μιας αύξησης των επιτοκίων τον Μάιο. Μέσα σε περιβάλλον διόρθωσης θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να κινηθεί σαφώς καλύτερα η Σοφοκλέους και λόγω των σημαντικών απωλειών (5,1%) της προηγούμενης εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε ικανό βαθμό η Σοφοκλέους κινείται ”ημιαυτόνομα” έναντι των ξένων αγορών τις τελευταίες ημέρες.

Θα μπορούσε αυτό να συνεχιστεί με μία ενδεχόμενη σταθεροποίηση, άμβλυνση της υποχώρησης, καθώς στην Ευρώπη ”παίζεται” και νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο;

Εάν κρίνουμε από την ένταση των πωλήσεων στις συνεδριάσεις της Τετάρτης – Πέμπτης και τις μικρής έκτασης αγορές κάποιων ξένων από τα χαμηλά της Παρασκευής σε ορισμένες τίτλους του FTSE-20, η απάντηση θα μπορούσε να είναι καταφατική.

Άλλωστε, τις τελευταίες μία – δύο συνεδριάσεις διαμορφωνόταν καλύτερη τάση για ορισμένες μετοχές του Mid 40 έναντι του FTSE-20.

Ωστόσο, ορισμένοι ξένοι και κάποιοι... ξένοι θα ήθελαν να βγουν αγοραστές στη μετοχή της Εθνικής, της Πειραιώς, της Εμπορικής, αλλά από χαμηλότερες τιμές, κάτι που καθιστά αμφίβολη, τουλάχιστον για την αρχή της συνεδρίασης, την υπερίσχυση των αγοραστών.

Ενδέχεται για τον FTSE-20 να υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μικρής υποχώρησης από τις 2.224 μονάδες όπου έκλεισε την Παρασκευή, με τη μετοχή της Βιοχάλκο για διάφορους λόγους να θεωρείται σηματωρός της βραχυπρόθεσμης τάσης (στη δεύτερη ταχύτητα του ”20άρη”).

Μετοχή-σηματωρός ωστόσο για σήμερα μπορεί να αποδειχθεί ο ΟΤΕ, λόγω της ρύθμισης για διανομή μερίσματος (κάτι ανάλογο ισχύει και για τις Εμπορική, Αγροτική).

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση θα περιμέναμε με ενδιαφέρον τη συμπεριφορά του Αστέρα, καθώς μετά την αποχώρηση της γαλλικής Αccor, η μάχη θα δοθεί μεταξύ των Marriott, Starwood και Intercontinental.

Αλλά και τη μετοχή της Κύπρου, λόγω των συστηματικών αγορών το τελευταίο εξάμηνο, τις Φουρλής, Marfin (από τις λίγες που στάθηκαν όταν διόρθωνε στο σύνολό της η αγορά), και ενδεχομένως τις ΔΕΗ, ΕΛΠΕ.

Σημείωση: Για τη μετοχή της Εθνικής υπάρχει ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον από την πλευρά ξένων ομίλων σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα των 39 ευρώ. Το εύρος των 39-38,8 ευρώ θεωρούν οι αναλυτές πως αποτελεί πιθανό εύρος αγορών για λογαριασμό ισχυρών χαρτοφυλακίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v