Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Οι πωλητές σας εύχονται καλό τριήμερο!”

Το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.029 μονάδες αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της εξασθένησης των πωλήσεων, σε μια αγορά που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις κινήσεις των ξένων επενδυτών, όπως μαρτυρά η υποχώρηση κατά 6,6% του τραπεζικού κλάδου. Τα στατιστικά της εβδομάδας. Kαλό τριήμερο.

Με τις τράπεζες να υποχωρούν κατά 6,6% την εβδομάδα που μας πέρασε έναντι υπεραπόδοσης 7,6% της αμέσως προηγούμενης, γίνεται εμφανέστατο το αποτέλεσμα της ενεργούς συμμετοχής των hedge funds.

Αφού τράβηξαν υψηλότερα την αγορά κυρίως μέσω των τραπεζικών μετοχών προεξοφλώντας την ανακοίνωση καλύτερων από ότι αναμένονταν αποτελεσμάτων, προχώρησαν σε άμεση ρευστοποίηση θέσεων και κατοχύρωσης κερδών.

Το γεγονός ότι μέσα σε μόλις δύο συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκε καθαρός τζίρος περίπου 1 δισ. ευρώ ενισχύει την ανωτέρω εκτίμηση. Επιβεβαιώνει παράλληλα τον υψηλό βαθμό εξάρτησης της αγοράς από τις κινήσεις των ξένων αλλά και των προοπτικών που υπάρχουν εάν και εφόσον τα θεσμικά χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να έχουν συμφέρον και αποδόσεις από την ελληνική αγορά.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως επιχειρείται να διασφαλιστεί από την ελληνική πλευρά καθώς χθες μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε στη βουλή καθίσταται δυνατή η διανομή μερίσματος από την Εμπορική, την Αγροτική και τον ΟΤΕ.

Κίνηση που βρίσκεται προς την κατεύθυνση συντήρησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος των πανίσχυρων ξένων ομίλων μόλις λίγες ημέρες πριν διατεθεί το 15% της Αγροτικής και αργότερα μέσα στο καλοκαίρι πραγματοποιηθεί η αποκρατικοποίηση της Εμπορικής.

Αναφορικά με τη τάση το ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.029 μονάδες δίνει κάποιους πόντους στο ενδεχόμενο της εξασθένησης των πωλήσεων. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν χθες στα 358 εκατ. ευρώ, εμφανώς λιγότερες από την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ η αγορά διατηρήθηκε εντός της ευρύτερης περιοχής στήριξης των 4.050 μονάδων.

Ούτως ή άλλως η αποθέρμανση βασικών δεικτών και μετοχών ευνοεί πολλούς και διευκολύνει περισσότερους στους μεσοπρόθεσμούς τους σχεδιασμούς, χωρίς να ακυρώνεται η ανοδική φορά της αγοράς από την άνοιξη του 2003 έως σήμερα.

Εκτιμούμε ότι το επόμενο διάστημα θα χαρακτηρισθεί από έντονη μεταβλητότητα στις τιμές των μετοχών, καθώς δεν υπάρχουν προς το παρόν οι καταλύτες για την επίτευξη νέων υψηλών, αναφέρει ο κ. Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ο στόχος της Πήγασος για τον Γενικό Δείκτη παραμένει στις 4.450 μονάδες παρά την σημαντική διόρθωση της εβδομάδας. Τα ισχυρά θεμελιώδη των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης υποστηρίζουν τις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Συνιστούμε αυξημένα αντανακλαστικά, διατήρηση ή σταδιακή αύξηση θέσεων σε σε συνεδριάσεις πτωτικών υπερβολών και έμφαση σε εταιρείες με υψηλές μερισματικές αποδόσεις, υψηλές προοπτικές ανάπτυξης και έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης.

--Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 4.029 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 5,09%, ο FT 20 υποχώρησε 5,21%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 5,74%, ενώ ο Small Cap 80 κατέγραψε πτώση 9,39%.

Οι τράπεζες υποχώρησαν 6,64%, οι τηλεπικοινωνίες 2,21%, ενώ 10,96% υποχώρησε ο κλάδος της βιομηχανίας.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Ευκλείδης (16,7%), Μαξίμ Περτσινίδης (10,7%), Τρία Άλφα (9,2%), ΓΕΚΕ (8,9%), Αλυσίδα (7%), Jumbo (7%), Tρία Άλφα (προνομιούχες – 6,4%), ΒΙΣ (προνομιούχες – 6,2%), Σπύρου (4,8%) και Λανακάμ (4,7%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Εμπορικός Δεσμός (προνομιούχες – 22,2%), Fitco (21,9%), Tεξαπρετ (21,3%), LogiDis (20,3%), EΛΦΙΚΟ (20,1%), Αλυσίδα (προνομιούχες – 19,6%), Ελβιεμέκ (19,4%), Αγροτική Ασφαλιστική (19,3%), Νexans (19,2%) και Χαλκόρ (19%).

Μ. Γελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v