Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται αντίδραση

Προκειμένου να μην ακυρωθεί η μεσοπρόθεσμη τάση, που παραμένει ανοδική, θα πρέπει να εκδηλωθεί άμεσα αντίδραση. Και αν όχι σήμερα, καθότι η συνεδρίαση δεν θεωρείται τόσο αντιπροσωπευτική, σε κάθε περίπτωση αυτό θα πρέπει να συμβεί στην κρίσιμη επόμενη Τρίτη. Οι πρώτες ενδείξεις ανάσχεσης δόθηκαν χθες από μετοχές–κλειδιά του Mid 40.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το βάθος και την ένταση της διόρθωσης επιχειρούν να ανιχνεύσουν οι ειδικοί της αγοράς.

Οι ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές (πωλήσεις – αγορές), ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις αποδίδονται μέχρι στιγμής σε αναμενόμενη κατοχύρωση υπεραξιών από πλευράς αρκετών επιθετικών χαρτοφυλακίων.

Σύμφωνα με την αναφορά της τεχνικής ανάλυσης, που πραγματοποιεί η ΕΚΤΑ*, οι ειδικοί θεωρούσαν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο της ανοδικής αντίδρασης στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Βέβαια, χθες, υπήρξαν αρκετές άξιες αναφοράς ενδείξεις, με κυριότερη αυτή που αφορά στην ελαφρά διαφοροποίηση του Mid 40, όπως επισημαίνεται και από τη στήλη του ”Καιροσκόπου” (εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”).

Οι ειδικοί στην πλειονότητά τους συμφωνούν (γιατί ενδόμυχα έτσι θέλουν να συμβαίνει) πως η υποχώρηση και αναμενόμενη ήταν και όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί, τόσο πιο κοντά θα φέρει την αγορά και πάλι στο επενδυτικό κοινό.

Σε αυτό που επίσης συμφωνούν, είναι η μακροπρόθεσμη στάση των θεσμικών διαχειριστών, οι οποίοι διατηρούν αμείωτες τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές.

Δεν είναι τυχαίο πως η UBS έσπευσε να δώσει ”ψήφο εμπιστοσύνης” θέτοντας τον πήχη για την Εθνική στα 54 ευρώ. Δεν είναι επίσης τυχαίο πως η Π&Κ στην πρώτη της ανάγνωση των αποτελεσμάτων 2005 θεωρεί ότι παρέχεται θεμελιώδης στήριξη στην αγορά για διατήρηση της θετικής πορείας.

Αυτό σημαίνει πως μεσομακροπρόθεσμα ισχυροί παίκτες στη Σοφοκλέους δεν εκτιμούν ότι συντρέχουν λόγοι δραματικής αλλαγής του κλίματος.

Ωστόσο, οι απώλειες που καταγράφηκαν τις τελευταίες 2-3 ημέρες σε ένα ευρύτερο τμήμα της αγοράς είναι... αιματηρές.

Φθάνουν μέχρι και 28%-30% σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις μετοχών της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, όπου εμφανώς εγκλωβίζονται μικρότερης εμβέλειας επενδυτές και παίκτες που είχαν αναθαρρήσει σχετικά πρόσφατα.

Αυτό αποτελεί βραχυπρόθεσμα ένα σημαντικό πρόβλημα γιατί η αγορά χρειάζεται νέους παίκτες.

Σύμφωνα με τη Marfin Analysis, η αγορά διανύει μία περίοδο διόρθωσης σε συνέχεια της εντυπωσιακής υπεραπόδοσης που είχε καταγράψει από την αρχή του έτους, αναφέρει δε ότι δεν υπάρχουν αρνητικές ειδήσεις.

Ωστόσο, το αν οι ρευστοποιήσεις των επιθετικών διαχειριστών σε τραπεζικούς τίτλους και βασικά blue chips έχουν ολοκληρωθεί ενδέχεται να μην το διαπιστώσουμε σήμερα, καθότι δεν αποκλείεται να υπάρξει μια ανάπαυλα πωλήσεων, προκειμένου να συντηρηθούν επιθυμητά επίπεδα τιμών.

Γι’ αυτό θα θεωρούσαμε περισσότερο κρίσιμη τη συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης παρά τη σημερινή.

Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ορισμένα στοιχεία που ενδέχεται να φανούν χρήσιμα βραχυπρόθεσμα.

Για παράδειγμα η Πειραιώς εξασφαλίζει έκτακτα κέρδη 130 εκατ. ευρώ (μετά τη χθεσινή μεταβίβαση) που θα εμφανιστούν στο α’ τρίμηνο του 2006.

Στη μετοχή της Attica Συμμετοχών διαπιστώνεται πως υπάρχει ουσιαστικό επενδυτικό – επιχειρηματικό ενδιαφέρον, ενώ δεν περνούν απαρατήρητες οι αντοχές της ΔΕΗ, που ούτως ή άλλως δεν είχε ακολουθήσει την προηγούμενη άνοδο του FTSE-20.

Με οριακή άνοδο έκλεισε στα 22,52 ευρώ η μετοχή της Marfin, ενώ στην Εμπορική φαίνεται πως η υποχώρηση της τιμής μπορεί να φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο ενίσχυσης της συμμετοχής των Γάλλων.

Σημείωση: *Η Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης καταθέτει καθημερινά από τις σελίδες του ”Κέρδους” τη δική της ματιά και προσέγγιση της αγοράς. Κατά γενική εκτίμηση πρόκειται για μία αξιοπρόσεκτη τεχνικής μορφής προσέγγιση, με ενδιαφέροντα στοιχεία, που πολύ συχνά επιβεβαιώνεται από την αγορά.

Στο σημερινό φύλλο του ”Μετόχου” δημοσιεύεται ένα ενδιαφέρον άρθρο για το μεγάλο τραπεζικό στοίχημα, όπου αναφέρονται ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις και πληροφορίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v