Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο επίκεντρο πιέσεων οι τράπεζες

Σημαντικές απώλειες μέχρι και 3,4% σημειώνονται για αρκετές τραπεζικές μετοχές, ”τραβώντας” προς τις 4.170 μονάδες την αγορά. Διόρθωση που αποδίδεται στην κατοχύρωση υψηλότατων και άκρως βραχυπρόθεσμων υπεραξιών από ξένους διαχειριστές επιθετικότατων χαρτοφυλακίων, καθώς φαίνεται πως ο μεσοπρόθεσμος κύκλος ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου της Εθνικής χθες, φαίνεται πως κλείνει ένας μεσοπρόθεσμος τίτλος.

Τουλάχιστον η προσπάθεια κατοχύρωσης κερδών και ”κλεισίματος” σε κάτι τέτοιο παραμένει, καθώς η μετοχή της Εθνικής υποχωρούσε (στις 14:50) κατά 2,3% στα 42,22 ευρώ, ενώ ανάλογα αρνητική ήταν η εικόνα των υπόλοιπων τραπεζικών τίτλων.

Φαίνεται πως ο κύκλος αυτός που ξεκίνησε λίγο χαμηλότερα των 4.000 μονάδων και την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε ”κορυφές” ολοκληρώνεται και η αποκόμιση κερδών είναι η αναμενόμενη συνέπεια.

Πόσο μάλλον όταν στην ακραία αντίδραση τραπεζικών μετοχών της προηγούμενης εβδομάδας σημαντικό ποσοστό συμμετοχής και υψηλό μερίδιο ευθύνης είχαν οι διαχειριστές επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Χαμηλότερα κατά 3,2% προς τα 28,78 ευρώ διαμορφώνονταν η Εμπορική, κατά 1,97% προς τα 24,92 ευρώ η Πειραιώς, ενώ συγκριτικά καλύτερη ήταν η αντίδραση των μετοχών της Eurobank, Alpha Bank.

Η μεν πρώτη με απώλειες 0,3% διαμορφώνονταν στα 33,3 ευρώ, η δε Alpha με -0,9% προς τα 31,66 ευρώ.

Στις 14:55 οι συναλλαγές έφταναν τα περίπου 250 εκατ. ευρώ (από τα οποία 22 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα) και μόνες εξαιρέσεις από τον FTSE-20 κρατούσαν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύονταν κατά 2% στα 32,52 ευρώ, ο ΟΤΕ κατά 0,7% στα 18,02 ευρώ και της Motor Oil 3,8% στα 22,38 ευρώ.

Αντιθέτως, από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση σημαντικές απώλειες για τη Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, ΕΛΤΕΧ και γενικότερα τίτλων που στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχαν υπεραποδώσει.

Φαίνεται πως οι πωλητές, έχουν την πολυτέλεια να αποκομίζουν και σε αυτά τα επίπεδα, δηλαδή και στο -3,3% της Εμπορικής ή το περίπου -2% της Πειραιώς σημαντικά κέρδη.

Και αναφερόμαστε σε υπεραξίες, σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτό εκ των πραγμάτων οδηγεί σε μία δεύτερη τις τελευταίες ημέρες, υποχώρηση του Γ.Δ. προς το προηγούμενο χαμηλό των 4.156 μονάδων σε μία αναμφίβολη δοκιμασία κυρίως όσων τοποθετούνται βραχυπρόθεσμα και στο όριο του Τ+3.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v