Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυριαρχούν οι πωλητές

Προς τις 4.205 μονάδες διορθώνει η Σοφοκλέους, πλην όμως σε ορισμένες περιπτώσεις οι πωλήσεις είναι συγκριτικά περιορισμένες και σε ορισμένες άλλες, πλην όμως λίγες, οι μετοχές κρατούν. Επανεμφάνιση ορισμένων ”πωλητών” σε Συμβόλαια επί βασικών δεικτών και επί βασικών μετοχών. Κρατούν τα κέρδη ΑΤΕ, Εθνική και Πειραιώς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με συνολικότερη πίεση προς το ευρύτερο μέρος της αγοράς συνεχίστηκε μετά τις 14:00 η συνεδρίαση.

Με περισσότερες από 230 μετοχές να υποχωρούν (και μόλις 35 να κινούνται ανοδικά) η πίεση που μετά τις 13:00 ασκούνταν στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση διαχύθηκε σε ευρύτερο μέρος της μεσαίας – μικρής κεφαλαιοποίησης.

Αυτό γιατί μετοχές-σηματωροί της πρώτης κατηγορίας (κυρίως όμιλος Μυτιληναίου, Βιοχάλκο) υποχωρούσαν μέχρι και 4% λίγα λεπτά πριν από τις 14:00.

Πέντε λεπτά μετά τις 14:00 ο Γ.Δ. υποχωρούσε κατά 0,63% προς τις 4.217 μονάδες.

Η διακύμανση της αγοράς σε υψηλότατα επίπεδα αποτέλεσε, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, τη βραχυπρόθεσμη στροφή ισχυρών παικτών προς τις ”πωλήσεις” επί βασικών δεικτών και μετοχών.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως μετά τις 13:00-13:15 αυξήθηκαν σημαντικά οι ”πωλήσεις” επί συμβολαίων μετοχών, με αποτέλεσμα την υποχώρηση μετοχών όπως Μέτκα, Αλουμίνιον, Intracom, Βιοχάλκο, αλλά και τίτλων του FTSE-20 με ενδεικτικότερη την περίπτωση του ΟΤΕ.

Η διόρθωση είναι στο πρόγραμμα, πόσο μάλλον όταν πραγματοποιείται από τα υψηλά 5,5 και πλέον ετών.

Ωστόσο, διαπιστώνεται πως μετοχές εταιριών όπως ΑΕΓΕΚ, Ηλεκτρονική Αθηνών, Αστικά Ακίνητα, αλλά και Marac, Ευρωσύμβουλοι, Ζήνων, Κούμπας είχαν μεγαλύτερες αντιστάσεις μέχρι τις 14:20, όταν οι απώλειες του Γ.Δ. πλησίασαν το 0,7%.

Από τις έξι βασικές τραπεζικές μετοχές συνέχιζαν ανοδικά Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική και Αγροτική Τράπεζα, σε αντίθεση με τις Εμπορική και Eurobank που υποχωρούσαν, με την πρώτη μέχρι και 2,15% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v