Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα κυριαρχήσουν οι ρευστοποιήσεις;

Διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών κυριαρχούν στην αγορά, πέριξ των 4.220 μονάδων. Αυτή η κίνηση πιθανόν να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός ακόμη ανοδικού κύκλου, με αφορμή τα εταιρικά αποτελέσματα, προκειμένου να ”χωνευθεί” η άνοδος, να επανατοποθετηθούν κεφάλαια στην αγορά και να κινηθούν οι βασικοί δείκτες προς υψηλότερα επίπεδα τιμών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση του κύκλου προεξόφλησης των ομολογουμένως θεαματικών αποτελεσμάτων, έρχεται η πολυαναμενόμενη διόρθωση.

Κύκλος που ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τετάρτη, ήτοι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής, η μετοχή της οποίας διαμορφωνόταν (12:32) στα 42,58 ευρώ.

Με μικρά κέρδη αντιδρούσε προς τα 30,70 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, όπου και εμφανιζόταν συγκριτικά αρκετή προσφορά, ενώ ύστερα από το αρχικό 5,2% η μετοχή της Πειραιώς κέρδιζε 2,95% μέχρι τα 25,14 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως έπειτα από περίπου μισή ώρα συνεδρίασης, η τιμή 62 μετοχών διαμορφωνόταν με απώλειες και μόλις 12 με κέρδη, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών πλησίαζε τα 100 εκατ. ευρώ.

Είναι εμφανές ότι σε αυτά τα υψηλά επίπεδα 5,5 ετών κλείνει ακόμη ένας ανοδικός κύκλος, που ως ”καύσιμο” είχε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Για το αν η υποχώρηση της αγοράς προς τις 4.210 μονάδες μπορεί να σηματοδοτεί την απαρχή μιας μεγαλύτερης και πιο ουσιαστικής διόρθωσης, με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις, η εκτίμηση είναι αρνητική.

Είναι όμως προφανές πως θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα κοινά αποδεκτό εύρος, όπου και τα νέα υψηλά θα ”χωνευθούν” και κέρδη θα κατοχυρωθούν, αλλά και αποτιμήσεις, ει δυνατόν φθηνότερες, θα πρέπει να διαμορφωθούν.

Μεταξύ των μετοχών που στις 12:40 συνέχιζαν ανοδικά (με μικρότερο όμως ποσοστό μεταβολής) ήταν οι Νεοχημική στα περίπου 8,42 ευρώ, Πειραιώς, Intralot στα 19,90 ευρώ, ΕΛΤΕΧ στα 7,42 ευρώ, Alpha Bank, Εθνική Ακινήτων, Μυτιληναίος, Folli Follie, ΕΧΑΕ, Τέρνα, Εθνική και Τιτάν.

Με το Γ.Δ. να κυμαίνεται μεταξύ των 4.215-4.220 μονάδων (στις περίπου 12:45), θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθούν οι πρώτες πωλήσεις – κατοχύρωση κερδών, να διερευνηθεί το εν δυνάμει αγοραστικό ενδιαφέρον (σε λίγο χαμηλότερες τιμές) και το ενδεχόμενο σταθεροποίησης του Γ.Δ. πέριξ των 4.220 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v