Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Στο έλεος των κερδοσκοπικών χαρτοφυλακίων φαίνεται πως βρίσκεται η βραχυπρόθεσμη τάση αρκετών μετοχών, ακόμη και Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης. Ανοιχτές πωλήσεις στα ΕΛΠΕ, απώλειες στον ΟΤΕ, πάνω από τα 31 ευρώ η Εμπορική. Κέρδη για Αγροτική, Εθνική, μετοχές επιχειρήσεων του ομίλου Μυτιληναίου, αλλά και J&P Άβαξ, Μινωικές Γραμμές, Jumbo και ΕΧΑΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αγριεύει το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι στην αγορά, ακόμη και στην κατηγορία της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, που για τους ξένους η αποτίμηση αρκετών εταιριών αυτής της ομάδας είναι... αστεία, δεδομένης της ρευστότητάς τους.

Αυτό που για παράδειγμα συμβαίνει σήμερα στην Εμπορική και τα ΕΛΠΕ αποτελεί τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, και ”παίζεται” σχεδόν αποκλειστικά από ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, βεβαίως μέσω των Ελλήνων χρηματιστών – συνεργατών τους.

Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες ημέρες, που έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο ημερήσιος τζίρος, ενισχύονται ανάλογα οι κινήσεις τους τόσο στην αγορά παραγώγων όσο και σε αυτή του δανεισμού τίτλων.

Για τη μετοχή των ΕΛΠΕ οι αναλυτές διατύπωσαν από προχθές τις επιφυλάξεις τους (δες σχετικό θέμα ”ναι μεν, αλλά...” από αναλυτές για μεγέθη των Πετρελαίων), για να λάβει σήμερα τη σκυτάλη η Citigroup (δες σχετικό θέμα).

Στη μετοχή των ΕΛΠΕ, οι ανοιχτές πωλήσεις ξεκίνησαν από τα 12,54 ευρώ, για να φτάσουν στα χαμηλά των 11,96, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύονταν και τα συμβόλαια πώλησης.

Από την άλλη, στη μετοχή της Εμπορικής οι αγοραστές ξεκίνησαν επιθετικά από τα 30,50 ευρώ, για να διαμορφωθεί υψηλότερα μέχρι τα 31,10 ευρώ.

Γύρω στις 12:30 και όταν τα ΣΜΕ του FTSE-20 (για τον πρώτο μήνα) ”γύριζαν” οριακά, μειωνόταν ο αριθμός των μετοχών με ανοδική τάση (30) έναντι των καθοδικών (42) και ο Γ.Δ. υποχωρούσε μέχρι και 0,5% χαμηλότερα, προς τις 4.214 μονάδες.

Είναι προφανές πως σε αυτά τα επίπεδα τιμών και με ισχυρή την προεξόφληση των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών, τα κάθε λογής επιθετικά χαρτοφυλάκια διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στην αγορά.

Δεν θα ήταν υπερβολή να σημειωθεί πως τουλάχιστον όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, η συμπεριφορά ορισμένων μετοχών είναι κυριολεκτικά στο έλεος των διαχειριστών αυτής της επιθετικότητας χαρτοφυλακίων.

Από τις μετοχές που διαμορφώνονταν ανοδικά πέραν της Εμπορικής, η πορεία της οποίας θεωρείται λίγο - πολύ προδιαγεγραμμένη, συνεχίζει προς τα 5,40 ευρώ η J&P Άβαξ, τα 11,94 ευρώ η Jumbo, αλλά και Μυτιληναίος, Μέτκα, Αλουμίνιον της Ελλάδος, ΕΧΑΕ, Τέρνα, Μινωικές Γραμμές, FG Europe, Τράπεζα Κύπρου, Notos Com, Marfin και Γενική Τράπεζα.

Το λογικότερο είναι πως ανάλογη εικόνα και διάθεση θα επικρατήσει μετά τις 14:00 σε ευρύτερο μέρος της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v