Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Παιδιά, να... αυτοοργανωθούμε”

”Κτύπησε” τις 4.200 μονάδες ο Γενικός Δείκτης σε μία ιδιαίτερα... θερμή συνεδρίαση με την πλειονότητα των μετοχών (211) να κινούνται με θετικό πρόσημο, εκ των οποίων οι 20 καταγράφουν κέρδη υψηλότερα του 6%. Είναι προφανές ότι η αγορά αναζητά μηχανισμούς και δυνάμεις ικανές να την... αυτοαποθερμαίνουν όταν χρειάζεται.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θα πρέπει να βρεθούν δικλείδες... αυτοαποθέρμανσης της αγοράς.

Παρατήρηση κορυφαίου χρηματιστηριακού παράγοντα, με αρκετή δόση χιούμορ, ο οποίος ωστόσο, σημείωνε ότι κάθε φορά που η ευρύτερη αγορά υπερθερμαίνεται, όλο και κάποιος αρμόδιος (περισσότερο ή λιγότερο) βγαίνει να νουθετήσει την αγορά.

Ωστόσο, πώς να αποθερμανθεί η αγορά, όταν οι τραπεζικοί όμιλοι, κορυφαίου βιομηχανικοί όμιλοι, ισχυροί επιχειρηματικοί πόλοι και εταιρίες ανακοινώνουν θεαματική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών τους.

Γιατί είναι προφανές πως η υπερθέρμανση της αγοράς πυροδοτείται από τη σταθερά – εδώ και 2,5 χρόνια – ανοδική φορά του ίδιου του FTSE-20.

Οι μετοχές που λόγω αποτελεσμάτων βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος Πειραιώς και ΕΛΠΕ (δες σχετικό θέμα) δικαιώνουν τους αναλυτές και δικαιολογούν σημαντικό μέρος από τις τοποθετήσεις που προηγήθηκαν ή πραγματοποιούνται στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Η μετοχή των ΕΛΠΕ διαμορφώνεται με μέχρι στιγμής ανώτατη τιμή συνεδρίασης τα 12,70 ευρώ και η Πειραιώς τα 22,36 ευρώ.

Εύλογα, όμως, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται προς τη μετοχή της Alpha Bank, για την οποία οι εκτιμήσεις είναι ανάλογα θετικές.

Με συναλλαγές περισσότερες των 550 χιλ. τεμαχίων στις 14:45, ενισχύονταν μέχρι και 2,4% με μέγιστη στα 30,76 ευρώ.

Για τη μετοχή του ΟΤΕ, η τάση παραμένει ήπια ανοδική σε εύρος 18,70-19,04 ευρώ.

Με τον FTSE-20 στις 14:45 να κερδίζει περίπου 1,02%, ο SC-80 αντιδρούσε μέχρι και 2,06% υψηλότερα, ο δε MID-40 κατά 1,34%.

Ανοδικά διαμορφωνόταν η τιμή 220 μετοχών, και περίπου 45 χαμηλότερα.

Από τη Μεσαία – Μικρή Κεφαλαιοποίηση, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη η αντίδραση της ΑΕΓΕΚ, του Κέκροπα και δευτερευόντως Ευκλείδης, Μεσοχωρίτης, ΚΛΜ, Compucon, Elton και ορισμένων ακόμη.

Στην κορυφή βέβαια παραμένει η μετοχή του Καρέλια, Ιονική Ξενοδοχειακή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, Εγνατία και Γενική Τράπεζα, Βlue Star Ναυτιλιακή, Νεοχημική, Τράπεζα Κύπρου, ΕΒΖ και αρκετοί ακόμη τίτλοι.

Για τη συνέχεια, θα ήταν επιθυμητή μία αυτοαποθέρμανση με το Γ.Δ. να υποχωρεί μέχρι τις 4.180 μονάδες και αυτό, καθώς στις συναλλαγές (περίπου 250 εκατ. ευρώ) φαίνεται πως έχει επεισέλθει σε κάποιο βαθμό ο απαραίτητος ”αέρας”.

Θα ήταν καλό να κατοχυρωθούν κάποιες θέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ακυρώνεται η βραχυπρόθεσμη τάση, να διαμορφωθεί ένα εύρος ισορροπίας με βάση τις 4.160-4.180 μονάδες, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ασφαλέστερα υπέρβαση των 4.200 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v