Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες διακυμάνσεις εν αναμονή των αποτελεσμάτων

Διακύμανση του Γενικού Δείκτη μεταξύ των ορίων (κατώτερου – ανώτερου) των τελευταίων δύο εβδομάδων, με κορυφή τις 4.170-4.185 μονάδες εκτιμάται σε αυτή τη φάση για τη Σοφοκλέους. Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από σημαντικές εισηγμένες την προσεχή εβδομάδα πιθανόν να επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα την τάση. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Εβδομάδα αντιθέσεων αυτή που έκλεισε χθες με το Γ.Δ. στις 4.116 μονάδες.

Ο απολογισμός, σε επίπεδο Γ.Δ. ήταν αρνητικός κατά 0,78%, αλλά στην τελευταία συνεδρίαση ενισχύθηκε κατά 0,52% με αιχμή τις Εθνική και ΔΕΗ.

Εμφανής ήταν επίσης η μετακύλυση θέσεων – ρευστότητας ορισμένων ξένων επενδυτικών οίκων, από τη μία ταχύτητα του FTSE-20 στην άλλη, στοιχείο που επιβεβαιώνεται από την υποαπόδοση της Eurobank και την υπεραπόδοση της Εθνικής.

Εβδομάδα υψηλής κεφαλαιοποίησης, και εσπευσμένης αποχώρησης από μετοχές του SC-80, που σε εβδομαδιαία βάση απώλεσε 3,25%, αντέδρασε όμως, χθες κατά 1,53%.

Τα προαναφερθέντα, αλλά και αρκετά επιμέρους στοιχεία ενισχύουν παράγοντες της αγοράς, πως βρισκόμαστε σε περίοδο ”χωνέματος” των νέων υψηλών, συγκρατημένης απόδοσης κυκλικά επιμέρους μετοχών και εμφανούς προσπάθειας αποθέρμανσης – πίεσης κερδοσκοπικών κινήσεων στη χαμηλότερη – ακραία κεφαλαιοποίηση.

Εμφανής επίσης, η μετακύλυση θέσεων από μετοχές αρχικά των ομίλων Βιοχάλκο, Μυτιληναίου σε τίτλους της ΔΕΗ, Τιτάν και επαναφορά της Βιοχάλκο, στο προσκήνιο από τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Την ίδια περίοδο διαπιστώθηκε πως σε περιπτώσεις επιμέρους τίτλων από το μεσαίο χώρο, όπου υπάρχουν ειδήσεις, ικανά θεμελιώδη και το κατάλληλο κίνητρο, η υπεραντίδραση είναι εφικτή.

Είναι ενδεικτική η περίπτωση της Info Quest, του Κέκροπα, της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Βιοχάλκο, αλλά και του ΟΛΘ, της Audio Visual, J&P AΒΑΞ, της Blue Star, Frigoglass και ορισμένων ακόμη.

Δεδομένης της εκτίμησης που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο, θα ήταν παράτολμο να υποθέσει κανείς πως η αγορά θα μπορούσε να... ξεφύγει την επόμενη εβδομάδα.

Πιθανότερα θα πρέπει να αρκεστούμε σε διακύμανση του Γ.Δ. μεταξύ των ορίων (κατώτερου – ανώτερου) των τελευταίων δύο εβδομάδων, με κορυφή τις 4.170-4.185 μονάδες, σε αυτή τη φάση.

Θα πρέπει επίσης να προσεχθεί πως την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται αποτελέσματα της Alpha Bank, Πειραιώς, από τον τραπεζικό κλάδο, αλά και των ΕΛΠΕ, Τιτάν, Φουρλής, Blue Star και Cosmote, που πιθανότατα θα επηρεάσουν ανάλογα τη βραχυπρόθεσμα τάση.

Όσον αφορά στον ΟΤΕ-Cosmote, δεν αποκλείεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να υπάρξουν αναφορές και κάποιες πληροφορίες που βασίζονται περισσότερο σε υποθέσεις επί χάρτου της Merrill Lynch (περί πιθανής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ξένο τηλεπικοινωνιακό όμιλο, δηλαδή την ισπανική Telefonica).

Kατά την εκτίμησή μας το ενδιαφέρον των ξένων μπορεί να είναι υπαρκτό, να έχει ήδη εκδηλωθεί σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό προς την ελληνική πλευρά, αλλά εκτιμούμε – και αποτελεί προσωπική προσέγγιση – πως είναι αρκετά νωρίς για να δοθεί το πράσινο φως για ανάλογες εξελίξεις.

Αποτελεί, όμως, αναμφισβήτητο γεγονός πως τόσο για τη διοίκηση του ΟΤΕ όσο και για το οικονομικό επιτελείο όλες αυτές οι προτάσεις των ξένων οίκων και γνωστές είναι και ενδέχεται να εξεταστούν κάποια στιγμή στο μέλλον.

--Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 4.116 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 0,78%, ο FT 20 υποχώρησε 0,8%, ο Mid 40 κατέγραψε πτώση 0,7%, ενώ ο Small Cap 80 υποχώρησε 3,23%.

Οι τράπεζες υποχώρησαν 0,78%, οι τηλεπικοινωνίες υποχώρησαν κατά 0,07%, ενώ πτώση 4,07% κατέγραψε ο δείκτης πρώτων υλών.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Eurobrokers (29,5%), Moda Bagno (19,2%), NΕΛ (16,1%), Logidis (12,5%), Informer (11,9%), Αλφα Γκρίσιν (11,1%), Logismos (9,7%), ΔEH (8,1%), Λιβάνης (8,0%) και Unisystems (7,8%).

Oι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Εμπορικός Δεσμός ( προνομιούχες - 31,8%), Κλωστήρια Ναούσης (25,8%), Ελφίκο (18,1%), Μαξίμ Περτσινίδης (16,7%), ΓΕΝΕΡ (16,1%), Βιοσώλ (16,1%), Δούρος (16,1%), Τεξαπρέτ (15,7%), ΕΤΜΑ (15,6%) και Rainbow (15,2%).

Μ. Γελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v