Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περί deals

Αν η Intracom – Τηλεπικοινωνίες πωλήθηκε με αποτίμηση 240 εκατομμύρια ευρώ, πόσα χρήματα κάνει ολόκληρη η Ιntracom; Είναι ένας γρίφος για πολύ δυνατούς λύτες. Το ταμπλό, πάντως, λέει ότι η αποτίμηση αυτή δεν ήταν η επιθυμητή. Ηθικό δίδαγμα: Αγόραζε στη φήμη και πούλα... λίγο πριν από την είδηση!

Περί deals
Αν η Intracom – Τηλεπικοινωνίες πωλήθηκε με αποτίμηση 240 εκατομμύρια ευρώ, πόσα χρήματα κάνει ολόκληρη η Intracom; Είναι ένας γρίφος για πολύ δυνατούς λύτες. Το ταμπλό, πάντως, λέει ότι η αποτίμηση αυτή δεν ήταν η επιθυμητή. Ηθικό δίδαγμα: Αγόραζε στη φήμη και πούλα... λίγο πριν από την είδηση!

Έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι όπου γίνεται deal βγαίνουν και λεφτά. Μέχρι τώρα τα πράγματα ήταν κάπως έτσι, επειδή οι τιμές των μετοχών της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν χαμηλές.

Οι υψηλές προσδοκίες, όμως, ανέβασαν τις τιμές των μετοχών και παράλληλα αφαίρεσαν από πολλές περιπτώσεις το πλεονέκτημα της ”ευκαιρίας”.

Με άλλα λόγια, αρκετές μετοχικές αξίες βρίσκονται σε υψηλότερη τιμή από εκείνη που ένας υποψήφιος αγοραστής της εταιρίας θα θεωρούσε ως δίκαιη.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να δούμε από εδώ και πέρα να γίνονται deals σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές. Το ποντάρισμα, λοιπόν, στα deals δεν είναι στην παρούσα φάση ο ασφαλέστερος τρόπος για να κερδίσει κανείς.

Ή καλύτερα, πριν αποφασίσουμε να κάνουμε την κίνηση της αγοράς μετοχών και να στοιχηματίσουμε σε μία επιχειρηματική συμφωνία, χρειάζεται προηγουμένως να έχουμε εξετάσει τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας και να αναζητήσουμε στο εξωτερικό άλλες ανάλογες επιχειρηματικές συμφωνίες και τους όρους με τους οποίους αυτές πραγματοποιήθηκαν.

Όταν ένα μεγάλο fund αγοράζει μία εταιρία σε μία ευρωπαϊκή χώρα έχει ένα ολόκληρο σκεπτικό που κρύβεται πίσω από την προσφορά του τιμήματος. Θα ήταν παράλογο να ανατρέψει το σκεπτικό αυτό αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα.

Θα γίνουν κι άλλα deals στην ελληνική αγορά. Κάποια απ’ αυτά θα δικαιώσουν τους επενδυτές για την επιλογή τους και κάποια άλλα όχι. Τα deals είναι το οξυγόνο της αγοράς και είναι πάντοτε καλοδεχούμενα. Εκείνο που είναι όμως καταστροφικό είναι η καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v