Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η λήξη των παραγώγων ”θολώνει” το τοπίο

Λόγω της λήξης παραγώγων μηνός Φεβρουαρίου η σημερινή συνεδρίαση δεν θεωρείται και τόσο αντιπροσωπευτική από τους αναλυτές. Ωστόσο, είναι εμφανές ότι μεταφέρεται ρευστότητα προς τις μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank, αλλά και Αγροτικής, ΔΕΗ και ορισμένων βιομηχανικών ομίλων με ισχυρά θεμελιώδη. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση δείχνει να περνά η σκυτάλη της επόμενης ανοδικής αντίδρασης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ημέρα λήξης των συμβολαίων μηνός Φεβρουαρίου η σημερινή. Κυρίως γι’ αυτό το λόγο μερίδα αναλυτών δεν θεωρεί αντιπροσωπευτική τη σημερινή συνεδρίαση για τη διαμόρφωση ούτε της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Βέβαια, οι τοποθετήσεις που πραγματοποιούν τις τελευταίες συνεδριάσεις ξένοι κυρίως διαχειριστές στη μετοχή της Εθνικής (μία ανάσα από τα 40 ευρώ), της Πειραιώς (υπερέβη με άνεση το φράγμα των 20 ευρώ), από χθες σε Eurobank (από τα 32,42 ευρώ), αλλά και επιμέρους κινήσεις σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και Τιτάν, Coca Cola 3E φέρνουν και πάλι τον FTSE-20 στο προσκήνιο.

Με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να διαμορφώνεται πέριξ των 2.242 μονάδων θα φανεί λιγότερο σήμερα, αλλά περισσότερο τη Δευτέρα, εάν υπάρχουν περιθώρια υπεραντίδρασης της αγοράς, με αιχμή και πάλι τον τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με την ”Ημερησία”, δρομολογούνται ταχύτατες εξελίξεις σε ΑΤΕ, Ταμιευτήριο, Εμπορική, με την Αγροτική Τράπεζα να ανοίγει τον ”χορό”, το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Ορισμένοι αναφέρουν πως η διαδικασία διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού της Αγροτικής θα μπορούσε να γίνει και αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δηλαδή στις 28 Φεβρουαρίου.

Πάντως η αγορά και ορισμένοι πελάτες (κυρίως των UBS, JP Morgan) δείχνουν αποφασισμένοι να ”παίξουν” το χαρτί της Αγροτικής.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος της Eurobank αποτιμώνται ως απολύτως ικανοποιητικά από την πλειονότητα των αναλυτών, ενώ η αναμενόμενη απόφαση της ΕΧΑΕ για επιστροφή – μέρισμα 1,5 ευρώ ανά μετοχή έρχεται την κατάλληλη στιγμή.

Σημειώστε ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιστροφής κεφαλαίου θα καταλήξει σε έξι τραπεζικούς ομίλους (Εθνική, Alpha Bank, EFG Eurobank, Εμπορική, Πειραιώς, Αγροτική Τράπεζα) και στο Τ.Τ., που απέκτησαν το 33,4% της ΕΧΑΕ στις 15/7 έναντι 3,75 ευρώ ανά μετοχή.

Στην αγορά φαίνεται ότι ικανό μέρος ρευστότητας και δη κερδών έχει ήδη μετακινηθεί και μετακινείται προς μετοχές επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ), βιομηχανικούς ομίλους με καλά αποτελέσματα (κυρίως 3Ε, Τιτάν) και σε ορισμένες εταιρίες του Mid 40.

Το μεγαλύτερο μέρος της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης φαίνεται πως περνά και πάλι στο παρασκήνιο, αφήνοντας χώρο μόνο για επιλεγμένους παίκτες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του ”Χρηματιστηρίου” (στήλη In + Out) στην Ελληνική Υφαντουργία, την ΕΛΤΕΧ, αλλά και στις Frigoglass, Καρέλιας, Τηλέτυπος, Δέλτα Συμμετοχών και Εθνική Ασφαλιστική.

Για την Εθνική Ασφαλιστική δε, θα συμπληρώναμε ότι η ανάπτυξή της θα είναι σχεδόν παράλληλη με τις εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί στον ευρύτερο ασφαλιστικό χώρο και τον τομέα ασφάλισης (δημόσιος – ιδιωτικός).

Σημείωση: Παρακολουθούμε επί σειρά συνεδριάσεων, και όσο περνάνε οι ημέρες όλο και πιο επίμονα, το πώς διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα η τιμή της μετοχής του Καρδασιλάρη.

Οι εντολές πώλησης που βγαίνουν σε κάθε προσπάθεια της μετοχής να αντιδράσει ανοδικά είναι χιλιάρικα μέχρι και πεντοχίλιαρα, που παραπέμπουν σε επενδυτή ο οποίος διαθέτει ρευστότητα, μετοχικές θέσεις και σκοπό για να αποθερμαίνει την άνοδο.

Όλως περιέργως, περίπου την ίδια περίοδο εντείνονται οι πληροφορίες ότι ο Καρδασιλάρης βρίσκεται ένα – δύο βήματα πιο μπροστά, απ’ ό,τι αναφέρθηκε στην τελευταία απαντητική επιστολή της εισηγμένης (και της 3Ε) περί στρατηγικών συνεργασιών.

Δεν γνωρίζουμε εάν η Καρδασιλάρης βρίσκεται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με την PepsiCo (κάτι που είχε διαψεύσει το Νοέμβριο του 2005), την Coca Cola ή κάποιον ξένο στρατηγικό τύπου Merrill Lynch, αυτό όμως που διαπιστώνουμε και καταγράφουμε καθημερινά είναι πέραν πάσης αμφισβητήσεως.

Στα υπόψη, γιατί ο ενδιαφερόμενος να κρατηθεί χαμηλά η τιμή φαίνεται να γνωρίζει κάτι περισσότερο από την αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v