Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολοκληρώνεται η αποθέρμανση

Για να επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις του SC-80, πέριξ των 770 μονάδων, θα πρέπει μέχρι τις 14:00 να κυλήσει σταθεροποιητικά η συνεδρίαση τουλάχιστον για επιμέρους μετοχές– κλειδιά του 20άρη. Η χθεσινή εξαέρωση, λόγω Τ+3 και κωδικών margin, παραπέμπει σε εξισορρόπηση της βραχυπρόθεσμα πτωτικής τάσης αρκετών μετοχών εταιριών χαμηλότερης αποτίμησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χθεσινή, με αρκετή μάλιστα ένταση, ”εξαέρωση” σε ένα σημαντικό μέρος της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης οδηγεί στις πρώτες θετικές εκτιμήσεις για ολοκλήρωση της διόρθωσης.

Με την προϋπόθεση πως για τον SC-80 η κομβική περιοχή στήριξης των 770 μονάδων δεν θα διασπαστεί σήμερα, με τρέχουσα στις 783 μονάδες, θεωρείται πιθανή η σταθεροποίηση αρκετών μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Η εκτίμηση, παραγόντων της αγοράς, πως η ένταση στο χθεσινό κλείσιμο οφείλονταν σε μαζικές πωλήσεις, λόγω Τ+3 και κωδικών Μargin, ενδέχεται να είναι καθοριστική για τη σημερινή και αυριανή συνεδρίαση- ειδικότερα για την αυριανή, καθώς λήγει η σειρά συμβολαίων μηνός Φεβρουαρίου.

Κατά την εκτίμησή μας, παρά την ένταση των χθεσινών προκλήσεων, η διόρθωση έπληξε και μετοχές εταιριών που δικαιούντο καλύτερης και ψυχραιμότερης αντιμετώπισης.

Κατά την εκτίμησή μας θα φανεί στη σημερινή– αυριανή συνεδρίαση κατά πόσο μετοχές υγιών εταιριών που κερδοσκοπικά πιέστηκαν μέχρι και 8% χαμηλότερα με συγκριτικά λίγα κομμάτια και διόρθωση στη συνέχεια μπορεί να βρεθούν στην πρώτη σειρά της επόμενης ανοδικής αντίδρασης.

Μέχρι τις 14:00, όμως, προέχει να συντηρηθεί το κλίμα στον FTSE-20 και MID-40, που τουλάχιστον όσον αφορά τον πρώτο, δεν ήταν ιδιαίτερα άσχημο, ούτε ανησυχητικό.

Η Εθνική Τράπεζα ξεκινά από τα 38,84 ευρώ, η Eurobank από τα 32,00 ευρώ (με συμπεριφορά χθες που μας εξέπληξε δυσάρεστα), η Πειραιώς για την οποία οι αναλυτές αναμένουν αύξηση 62% στα κέρδη από τα 20,44 ευρώ, και η Αγροτική από τα 5,56 ευρώ.

Στη μετοχή των ΕΛΠΕ, που χθες υποχώρησε κατά 1,61% στα 12,20 ευρώ, οι συναλλαγές των 150.000 τεμαχίων, προφανώς και δεν παραπέμπουν σε ενεργότερη τοποθέτηση ξένου θεσμικού, στην οποία αναφερόμασταν χθες.

Η πληροφορία, όμως, προέρχεται από εγκυρότατη πηγή και γι’ αυτό την καταθέτουμε και σήμερα.

Μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η συγκυρία και ο χρόνος τοποθέτησης του συγκεκριμένου διαχειριστή.

Στη μετοχή της ΔΕΗ, που χθες ενισχύθηκε κατά 1,13% στα 17,94 ευρώ, θα επιμείνουμε στη χθεσινή ανάλυση της Beta, ως προς τα εν δυνάμει συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει η επιχείρηση.

Η εμμονή μας στην Εθνική Ασφαλιστική, με κέρδη χθες 1,10% στα 7,32 ευρώ, όσον αφορά στην επενδυτική – μακροχρόνια – επιλογή της, έρχεται να επιβεβαιωθεί, μετά τη χθεσινή επίσημη κυβερνητική θέση, για την ιδιωτική ασφάλιση.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που ακριβώς επειδή ξεχώριζαν χθες, χρήζουν και σήμερα της αναφοράς μας, είναι ο Γερμανός (από τα 17,44 ευρώ), η ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών (13,34 ευρώ), τα ΕΧΑΕ (βραχυπρόθεσμα λόγω επιστροφής κεφαλαίου ), ΕΛΤΕΧ (λόγω του ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο πώλησης της συμμετοχής της 30% στο φορέα του καζίνο της Πάρνηθας), Ιntralot , ΟΠΑΠ, Τηλέτυπος (και πάλι στα 6 ευρώ), FG Europe (με συναλλαγές περίπου 60.000 τεμαχίων χθες), της αειθαλούς Frigoglass (με κέρδη περίπου 26% από την αρχή της χρονιάς), της Marfin FG (από τα 22,72 ευρώ), και της J&P ΑΒΑΞ από τα 5,04 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v