Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φτιάχνει ο καιρός...

Μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου Eurobank, η CSFB επανέρχεται θετικότερη για τις ελληνικές τράπεζες. Στο ενδεχόμενο τεχνικής μορφής αντίδρασης ”ποντάρουν” οι αναλυτές, με τον όμιλο της Coca Cola να ξεκινά τον ”χορό” της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων με αύξηση 20% στα καθαρά κέρδη του 2005.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τρεις ημέρες διόρθωσης και απώλειες περίπου 100 μονάδων για το Γ.Δ. μπορεί να θεωρούνται αρκετές.

Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν από τη βραχυπρόθεσμη τάση των ξένων χρηματιστηρίων, κυρίως όμως από τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν στη συνέχεια.

Η αγορά λαμβάνει μία ”πρόγευση”, καθώς ένας από τους ισχυρότερους βιομηχανικούς ομίλους της αγοράς, η Coca Cola 3E, ανακοίνωσε αύξηση 20% στα καθαρά κέρδη του 2005.

Από την άλλη, ορισμένες κινήσεις επιμέρους εισηγμένων θα πρέπει να θεωρηθούν υπό ένα ευρύτερο πρίσμα.

Ενδεικτικά αναφερόμαστε στον όμιλο Eurobank και τη δραστηριότητά του στην πολωνική αγορά μέσω της Pol Bank, με στόχο τα 50 καταστήματα στο 2006.

Η UBS αυξάνει κατά 38,7% την τιμή–στόχο για την Intralot, μετά και τη χθεσινή παρουσίαση των νέων προϊόντων της φιλόδοξης εταιρίας, ενώ η Alpha Finance προβλέπει αύξηση 48% στα κέρδη της Eurobank (504 εκατ. ευρώ) για το 2005.

Από τεχνικής πλευράς, το γεγονός ότι ο Γ.Δ. υποχωρεί προς ευρύτερη περιοχή στήριξης (4.010-4.025 μονάδες) και οι συναλλαγές στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις δεν ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ (ανά ημέρα) φαίνεται να ενισχύει το θετικό ενδεχόμενο, δηλαδή αυτό της αντίδρασης, όπως άλλωστε εκτιμούν και οι ειδικοί της αγοράς.

Για τη βραχυπρόθεσμη τάση, μπορεί να έχουμε ορισμένες ενστάσεις, αν και η CSFB ”χτυπά” σήμερα με θετική της έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες, μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου Eurobank, επιμένουμε όμως σταθερά στη συνολικότερη εκτίμηση που έχουμε μακροπρόθεσμα για την αγορά.

Εκτίμηση σταθερή από την άνοιξη του 2003, η οποία ξεκάθαρα και χωρίς υπεκφυγές φτάνει σε βάθος χρόνου.

Στη σημερινή συνεδρίαση, θα περιμέναμε ενεργοποίηση των αντανακλαστικών, ειδικότερα 2-3 ξένων οίκων, που σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες τοποθετούνται στη Eurobank και δευτερευόντως στην Εθνική.

Θεωρούμε πως το ”χαρτί” του ΟΤΕ συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες επιβεβαίωσης, σε μία συγκυρία που οι ξένοι ποντάρουν στα ΕΛΠΕ.

Η τεχνική συμπεριφορά της μετοχής των ΕΛΠΕ, μετά και τη χθεσινή φειδωλή προσφορά –προς τα 12,28 ευρώ–, καθιστά τη μετοχή τους ”σηματωρό” ειδικά για σήμερα.

Δίνουμε επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στην έκθεση της Beta για τη ΔΕΗ.

Μπορεί να μην έχει σημασία εάν συμφωνούμε ή όχι με την τιμή–στόχο των 34 ευρώ, πλην όμως στην ανάλυση της χρηματιστηριακής αναφέρονται σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπεραπόδοση τη μετοχή της επιχείρησης.

Βραχυπρόθεσμα πιθανόν θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η φορά των ΕΧΑΕ, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου του χρηματιστηρίου, καθώς στην αγορά διαμορφώνεται κλίμα για επιστροφή κεφαλαίου.

Σε μετοχές με ούτως ή άλλως ανοδική φορά και στις προηγούμενες 3 συνεδριάσεις της διόρθωσης (Αστήρ, Εθνική Ασφαλιστική, Σαράντης, Τηλέτυπος, Τεγόπουλος, Jumbo, Blue Star, Μηχανική, Info-Quest και ορισμένες ακόμη) θα μπορούσε να επικεντρωθεί μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος, σε περίπτωση που επιβεβαιωνόταν το θετικό ενδεχόμενο για σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v