Εβδομάδα συμφωνιών (;)

Εβδομάδα συμφωνιών δείχνει να προεξοφλείται στην αγορά, αρχής γενομένης από τις Intracom και Sistema, ενώ εκκρεμούν και γενικότερες εξελίξεις σε επιμέρους κλάδους. Σε... διάγνωση της τάσης προχωρούν οι αναλυτές, οι οποίοι ωστόσο στην πλειονότητά τους θέτουν υψηλότερα την τιμή–στόχο για βασικές μετοχές επιλογές τους, με την Π&Κ να αναθεωρεί τον πήχη για έξι τραπεζικούς τίτλους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μεταξύ σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών και διισταμένων εκτιμήσεων των ίδιων των αναλυτών ξεκινά η εβδομάδα.

Αναμφίβολα, η αγορά περιμένει πριν από την αρχή της συνεδρίασης να επιβεβαιωθεί η στρατηγικής συνεργασίας κίνηση του Ομίλου Intracom με το ρωσικό κολοσσό Sistema. Στο σχετικό θέμα προεξοφλείται πως ”Ήρθε η ώρα των υπογραφών”, κάτι που αλλάζει άρδην τα μεγέθη, κυρίως όμως την προοπτική του Ομίλου Intracom.

Είναι εμφανές πως εάν η συμφωνία με τους Ρώσους έχει επιτευχθεί με τους όρους που γνωρίζει η αγορά, τότε η προοπτική είναι αυτή που μπορεί να καταστήσει και πάλι μεγάλο και ισχυρό τον όμιλο.

Αναφερόμαστε βεβαίως και στην προοπτική να έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις που επιδίωκε ο Σ. Κόκκαλης, μέσω των οποίων θα διαδραματίζει ενεργό ρόλο στο ρωσικό Λόττο ο ελληνικός όμιλος.

Σε αυτή την περίπτωση είναι επίσης εμφανές πως διαφορετικό, αναβαθμισμένο ρόλο και βασικά κυρίαρχο θα διαδραματίζει η άλλη εισηγμένη του ομίλου, η Intralot.

Πρόκειται για μία συμφωνία που, άσχετα αν κάποιος συμπαθεί ή όχι την Intracom, αναβαθμίζει τον ελληνικό παράγοντα, σε μία περίοδο που οι διακρατικές σχέσεις, και λόγω αερίου, δείχνουν να προσλαμβάνουν μία άλλη διάσταση.

Σε επίπεδο αναλυτών, διαβάζουμε προσεκτικότερα την προσέγγιση της Merit (των Δ. Λευτάκη, Α. Καραλή), όπου τίθεται το ερώτημα κατά πόσον ”η τάση χάνει τη λάμψη της”.

Κινήσεις αποκόμισης κερδών στα τρέχοντα επίπεδα τιμών προβλέπει τόσο η Marfin Analysis όσο και η Eurobank Securities. Σε ήπιες κινήσεις αποκόμισης κερδών αναφέρεται η Σίγμα Securities, ενώ στο σχετικό θέμα αναφέρονται εκτιμήσεις των ειδικών της αγοράς.

Βέβαια η Σίγμα και η Π&Κ παραμένουν συνολικότερα αισιόδοξες, η πρώτη γενικότερα για τη Σοφοκλέους, ενώ η Π&Κ ακολουθεί την προσέγγιση των ξένων αναθεωρώντας υψηλότερα την τιμή–στόχο για Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Αγροτική, Alpha και Εμπορική.

Μένει να δούμε ποια τάση είναι η επικρατέστερη και διαθέτει ισχύ ρευστότητας για να επιβάλει την άποψή της.

Σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, εκτιμάται πως μετά την εκπλήρωση του στόχου των 4.120 μονάδων, επόμενη ”αντίσταση” διαμορφώνεται στις 4.220, με τη μακροπρόθεσμη ”αντίσταση” να εντοπίζεται ευρύτερα των 4.300 μονάδων (με βάση την πορεία της αγοράς από το φθινόπωρο του 2000).

Βέβαια, ο αισιόδοξος παίκτης της αγοράς, δηλαδή η Εμπορική, θεωρεί εφικτό το ενδεχόμενο της προσέγγισης των 4.450 μονάδων.

Το πιθανότερο γι’ αυτή την εβδομάδα είναι πως η αγορά θα κινηθεί με βάση επιμέρους ειδήσεις και αποτελέσματα.

Μεθαύριο, Τετάρτη, η διοίκηση της Coca-Cola 3E θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης ’05, που σύμφωνα με τους αναλυτές θα είναι αυξημένα κατά 43%. Την προηγούμενη εβδομάδα η μετοχή ενισχύθηκε κατά 0,79% στα 25,50 ευρώ.

Κρίσιμη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα είναι και για την Εγνατία Τράπεζα, καθώς η GE Capital ζητά νέα παράταση προκειμένου να αποφασίσει -εάν θα αποφασίσει- να προχωρήσει σε δεσμευτική προσφορά για την Εγνατία Τράπεζα, τακτική που από ορισμένους μετόχους εκλαμβάνεται ως παρελκυστική και που σύμφωνα με την εκτίμησή τους οδηγεί σε απαξίωση την Εγνατία.

Είναι εύλογο το ερώτημα πως αν και η διοίκηση της εισηγμένης έχει ορίσει ανάδοχο προκειμένου να διερευνηθεί το τυχόν ενδιαφέρον ξένων για την Εγνατία, από τις αρχές Ιανουαρίου, ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί επί της ουσίας ούτε ένα βήμα.

Αυτό που κάνει η ελληνική πλευρά είναι να δίνει συνεχώς όλο και περισσότερα στοιχεία, χωρίς ωστόσο να έχει στα χέρια της κάτι πιο δεσμευτικό.

Μην ξεχνάμε πως η γαλλική BNP έκλεισε τη συμφωνία με την ιταλική BNL (μέσα σε 3-4 συνεδριάσεις).

Στις 15/2 εισάγονται οι νέες μετοχές της Κλουκίνας (13,7 εκατ. μετοχές), μία ημέρα αργότερα εισάγονται 3,5 εκατ. νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Δέλτα, ενώ επιμέρους θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι συζητήσεις Iberdrola – Μυτιληναίου, οι εξελίξεις στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, ακτοπλοΐας, η ισχυρότατη τάση που έχει διαμορφωθεί για τη μετοχή των ΕΥΔΑΠ (8,36 ευρώ), Εθνική Ασφαλιστική (7,22 ευρώ), ΔΟΛ (4,40 ευρώ), Αστήρ Παλλάς (8,30 ευρώ, ενώ εισέρχεται στην τελική ευθεία η διαδικασία για τη νέα διοίκηση), Autohellas (4,98 ευρώ), Notos Com (3,94 ευρώ), Lamda Development (7,90 ευρώ), Νεοχημική (7,18 ευρώ) και Ιατρικό (3,30 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v